Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Re: Dnešní houbaření s houbomilem., 21.06.2020 18:42, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)

Re: Re: Dnešní houbaření s houbomilem., 21.06.2020 18:44, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Hezká dopolední procházka-až mě s toho bolí nohy a že mám nachozíno!

Re: ...dnes pořád ještě pršelo..., 21.06.2020 11:46, Forrest Run(m), (O přírodě)
Parádní košíček, Lojzíku!
Hele, jestli tam máš vytipovaný habrový/bukový lesíky, tak je teď sleduj, když takhle intenzivně před pár lety pršelo ve Svatojiřském lese, a pak následovalo stabilní oteplení, následovala doslova habráčková záplava, ani se to nedalo posbírat, vystřelily téměř synchronně sice tedy do 2 neděl bylo skoro komple po nich(značná červivost hymenia i plísně), ale tehdy za hodinku nabagrovat 15-20kg pevnejch mrňousků-sirek s maličkejma hlavičkama nebyl problém. Vřele všem doporučuju usušit/zamrazit a pak pod zvěřinu nebo jiný červený masíčko a tááááhnout 3-4 hodinky v toubě při 120°C!
Ještě jedna zajímavost ohledně praktickýho využití habráčků, pro experimentátory-pokud je zpočátku sušíte opravdu pomaloučku(před tím dokonce nechávám plodnice pár hodin nepokrájený "zavadnout" při pokojový teplotě), tak sfermentujou, zčernají jako uhel a začnou vonět trošku jako polívkový koření a je na dochucování je to naprostá pecka!:-) Jen se musí vychytat ten správnej moment a pak raději bleskově dosušovat v sušárně na ovoce na 60°C plus s ventilátorem na max.

Dneska z hor, 20.06.2020 22:48, Dano, (O přírodě)
Za uplynulý týden se nestačím divit, co u vás všechno už roste, já dneska byl v Beskydech a tam to je všechno opožděné, z hřibovitých jen kováři a vůbec jiných hub, prozatím málo , ale to hory doženou...
Většina kovářů maličkých, ale nebylo jich zrovna málo.

Re: Dneska z hor, 20.06.2020 22:48, Dano, (O přírodě)
Našlo se i hodně větších, ale vše ožrané. Takových dorostenců jsem našel poskromnu, co byly fit(vzal jsem si jen několik, neměl jsem košík)
Tento byl asi nejpěknější, schovaný v jehličí, mechu a borůvkách.
(mimochodem na jižních svazích už borůvky dozrávají)

Re: Re: Dneska z hor, 21.06.2020 11:48, Forrest Run(m), (O přírodě)
Desítky na jednom kmenu...hustý
, zdravá příroda, jak vidno!

Re: Re: Hřib královský a setkání s přáteli. , 21.06.2020 11:49, Forrest Run(m), (O přírodě)
Královačci....hmmm!

Re: Re: Re: Hřib královský a setkání s přáteli. , 21.06.2020 11:53, Forrest Run(m), (O přírodě)
Na Vittadinku přijeď do Prahy, Dano, na králováky Tě můžu vzít třeba na Českej Kras ke Koněprusům, budeš-li mít zájem!

Re: V lese jsem nebyla, 20.06.2020 21:51, Pavla, (O přírodě)
♫ Zlatá slova, zrak mi plane. To je švagře zlatý důl.
Žampiony nadívané, máslo, žloutky a pak sůl. ♫
Zde bych ovšem s případnou konzumací brzdila. Na určení pečárky do druhu si netroufnu, ale možná bych si troufla na denní odhad pejsků, kteří si toto místečko pod keři rádi značkují.

Re: V lese jsem nebyla, 20.06.2020 21:51, Pavla, (O přírodě)
nenápadný šedivý chřapáč žebernatý (Helvella costifera) ano, navíc jako CR/kriticky ohrožený druh, a tak začala vymýšlet pomstu. Néé, nebojte, jako v každé pohádce to dopadlo dobře a k chřapáči - mému radostnému prvonalezenci - se ještě určitě jednou vrátím. Tak ahój! 

Re: Re: V lese jsem nebyla, 20.06.2020 22:06, mipera, (O přírodě)
Pavlo, parádní příspěvek i fotky. Nejvíce se mi líbí pohárovka obecná. Já to mám k voskovkám asi 5 minut pěšky a na místo, kde roste koloděj, koukám z okna. Budete se asi divit, ale prvního koloděje jsem našla v týdnu ve vesnici na návsi a včera večer dalšího - čeká na focení.
A hlavně gratuluji ke chřapáči, toho jsem ještě nenašla.

Re: Re: Včera mi nějak stávkoval foťák..., 20.06.2020 06:19, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Tahle fotka je koukatelná!

Re: Re: Včera mi nějak stávkoval foťák..., 20.06.2020 06:20, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Hezky nafocená!

Re: Re: Včera mi nějak stávkoval foťák..., 20.06.2020 06:23, Yohaness(m), (O přírodě)
To je nějaký roupec, dravá moucha. Čili je to zástupce dvoukřídlých.

Re: Re: Včera mi nějak stávkoval foťák..., 20.06.2020 12:49, samotářka, (O přírodě)
Krásná fotka.
Dvoukřídlí a blanokřídlí se na fotkách poznávají podle zcela odlišných tykadel. Přepočítávat jim křídla, to samozřejmě nejde, tedy u živých jedinců. A ani u mrtvých to není jednoduché, třeba mravenci jsou blanokřídlí, ale mravenčí dělnice křídla vůbec nemají. Podle tykadel jsou ale nezaměnitelní.

Re: Re: Re: Včera mi nějak stávkoval foťák..., 20.06.2020 19:44, chorcheee(m), (O přírodě)
No a jsou tam vidět kyvadélka (haltery) - zakrnělý druhý pár křídel.

Na močále., 18.06.2020 21:13, petras, (O přírodě)
Konečně dělá čest svému jménu a po několika letech stojí v melioračních kanálech voda.Bohužel,co vyleze,má hned svého slimáka.První nález byl klobouček hřiba smrkového.Pár menších masáků ,jeden sežraný a jeden přerostlý hřib smrkový,krásný kovář.Dobrý začátek,zatím nehrozí sucho a do týdne to může být zajímavé.Pak jsem přejel na jiné místo,kde u silnice bývají první hřiby.

Re: Re: Na močále., 19.06.2020 16:56, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Máš to hezký petrasi!

Re: Re: Na močále., 19.06.2020 21:34, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Navečer na sídlišti, 19.06.2020 16:57, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Též jsem ji kdysi fotil!

Re: Re: Léto za dveřmi..., 19.06.2020 07:47, Pavla, (O přírodě)
Stejně jako místní holky sírovec nemusím, ale kdyby mi ho takhle někdo naservíroval, neodmítla bych.
A léto jak má být tady máme opravdu co by dup - to astronomické začíná už zítra ve 23:43:02h.