Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Opožděná přání, 24.06.2020 18:40, Pavla, (O přírodě)
Jak jednou psala gazela."To by byl mejdan!"
Jen mě mrzí, že jsem zapomněla na vlka, ale když já ho nějak s tím Lojzíkem pořád nemám sepnutého. Vlčku, všechno nejlepší a hodně krásných chvil s vílou Amálkou. Zaregistrovala jsem, že už loupete houby spolu. Paráda! 
Křemenáčka jsem letos ještě neviděla, ale mám tady prvního letošního ryzce z neděle, kterého posílám s přáním všeho NEJ našemu přednímu broukoryzcologovi. ;)
Přidám ještě lidovou pranostiku: Je-li v noci na svatého Jána mnoho hvězd, poroste hodně hřibů. Tak si to večer na obloze zkontrolujte a pokud to nevyjde, reklamace u sv. Yohanesse.

Re: Re: Opožděná přání, 24.06.2020 18:46, Pavla, (O přírodě)
Než začneme určovat ryzce, připomeňme si Yohanessovo Patero ⇒ potřebujeme znát:
1.biotop
2.vůni
3.barvu mléka a jeho potenciální změnu barvy
4.chuť mléka
5.velikost plodnic
Pokud se při ochutnávání mléka neotrávíte (vzpomínám, kterak jsem jednou dle Yohanessova Patera viz bod 4) hltavě olizovala ryzce šeredného) a vygooglíte si list habru, můžete si zkusit bez záruky tipnout, že jste našli ryzec habrový (kroužkatý) Lactarius circellatus. Jo?
Na zdraví všem oslavencům. Mějte všichni fajn večer.

Re: Re: Re: Opožděná přání, 25.06.2020 21:46, Yohaness(m), (O přírodě)
Děkuji velmi a ano, měl by to být Lactarius circellatus pokud to bylo pod habrem.
Podobně zbarvený je už jen Lactarius flexuosus (bříza + smrk) a Lactarius pyrogalus (líska) - toho až si lízneš, nikdy už nezapomeneš.

Re: Dnes v rokli nad barákem., 23.06.2020 22:17, chorcheee(m), (O přírodě)
"Soplíky", to mě chceš nasrat, co ?
.

Re: Re: Dnes v rokli nad barákem., 24.06.2020 07:51, chorcheee(m), (O přírodě)
Ta to nebude. Už se tam začíná rýsovat sítka, takže z toho, podle mne vyroste válečkovka Ceratiomyxa porioides. Za mlada často krásně žlutá, tak vybělá...

Re: Re: Dnes v rokli nad barákem., 24.06.2020 19:54, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Hezký petrasi!

Dnes je Zdeňka, 23.06.2020 15:49, Pavla, (O přírodě)
a to se sluší popřát VŠE NEJ našemu Zdenovi, kterému posílám památeční fotku z měsíce a roku mé registrace na těchto stránkách, tj. z 8/2014. Focení mi, pravda, tenkrát moc nešlo,
určování hub taky moc ne, ale díky Vám p. učiteli se učím pořád a pořád mě to baví.
Díky za všechno, Zdeno, užij si krásný slavnostní den.
Najdete další chyby? 
1) nezaostřená houba
2) list uprostřed obrázku
3) přepal na zadním kmenu
4) useklé ucho košíku

Re: Tak předně díky všem za milá přání, 22.06.2020 16:04, Pavla, (O přírodě)
Víte, co nechápu? Jak třeba Yohaness, který najde 62 Vittadinek, dá do diskuse slušně JEN JEDNU JEDINOU fotku. To bych já nedokázala,
a tak jsem si dnešní příspěvek pojmenovala: Kolik tvarů máš, tolikrát jsi chřapáčem a předem se omlouvám za brutální přetah.

Re: Re: Tak předně díky všem za milá přání, 23.06.2020 08:57, Yohaness(m), (O přírodě)
Na to je jednoduchá odpověď. Protože nefotím 62 plodnic, proč taky? Obejdu si sice všechny, ale pak si vyberu a udělám jeden záběr.
Jinak se přidávám a přeji vše nej.... a posílám... co jiného než Helvella costifera.

Re: Re: Tak předně díky všem za milá přání, 22.06.2020 18:28, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Moc hezký!

Re: Re: Re: Tak předně díky všem za milá přání, 22.06.2020 18:47, Pavla, (O přírodě)
Díky za reakce, on je tedy v ČS vedený jako CR, ale dočetla jsem se, že se taky objevuje čím dál tím víc častěji, takže bych se ráda zeptala chytřejších "kolegů", kdo vlastně tvoří a kdy vejde v platnost nový Red List? Ví se to už?

Re: Re: Re: Re: Tak předně díky všem za milá přání, 22.06.2020 23:15, Tori(m), (O přírodě)
Pokud vím, tak tohle (ČS a sběr dat pro něj) se už před několika lety nějak zaseklo a od té doby na to asi nikdo z původně zůčastněných nemá čas. Část z nich si taky mezitím pořídila potomstvo, k tomu průzkumy a jiná práce. (Ovšem mám informace asi 2 roky staré.) Ale zase mezitím vznikly seznamy indikačních druhů, což je pro mykology a ochranu přírody/lokality užitečnější (místo poměrně relativní vzácnosti nálezu hodnotím kvalitu/zachovalost daného biotopu).
Epiteton "kosťovitý" je chybně vytvořené a bylo by lepší ho vůbec nekřísit. Zajímavá je ta dvojice "rýhonohý - žebrovaný". Obojí vlastně popisuje stejnou podobu třeně, akorát jí přisuzuje jiný způsob vývoje. Stejně jako když v monografii Otidea pojmenovávají u parafýz nějaké "vroubky" (notches), kdežto pro mě to jsou "hrbolky" (protože jejich vznik vnímám opačně).

Re: Re: Z dnešního hřibobraní, 22.06.2020 16:40, alesjirsa(m), (O přírodě)
To z tohohle stádia fakt poznáš, jo ?

Re: Re: Z dnešního hřibobraní, 22.06.2020 13:48, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Hezky jedeš!

Re: Zítra je Pavly, 21.06.2020 22:52, Pavla, (O přírodě)
Šmajrá, díky moc, Dano. Ta je nádherná.
Neuvěříš, ale dneska jsem na Tebe myslela.
Byli jsme totiž na hřbitově a já vzpomínala: "Tak Dano nemusí parky, výšky, hloubky, ze střech ho musí sundávat a taky nemusí hřbitovy." Ale kémo, možná, že jsem tam dneska natrefila na jednu vzácnost - jdu to hodit pod miperu - mrkni. ;) A já ještě jednou děkuji! 

Re: Zítra je Pavly, 22.06.2020 04:47, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Též se připojuji s blahopřáním Pavlí vše nej-nej! Ibišek právě kvete.