Je to nějaká řasnatka, pravděpodobně (komplex ?) Peziza varia, v rámci níž se dříve rozlišovala řasnatka zední (Peziza cerea), která dokáže růst právě na takových obskurních substrátech. Otázku, jak se jí zbavit, Vám asi uspokojivě nezodpovím, nicméně za sebe bych se spíš musel pousmát, kdybych tohle takhle našel. Je to houba moc hezká, dekorativní a nemyslím si, že by nějak měla škodit.
Re: Určení houby z garáže , 19.05.2020 22:58, Tori(m), (O přírodě)
Tyhle řasnatky rostou z rozkládajícího se organického substrátu nebo i ze zvětralého betonu. Možná z hlíny pod podlahou/za stěnou, anebo je ta překližka (?) maličko nahnilá a roste to z ní. Nicméně ničemu neškodí, nerozleze se po baráku, ani ten materiál nerozkládá nijak rychle, takže bych si s ní starosti nedělala. Můžete zkontrolovat jestli vám tam někudy nezatéká.
Re: Něco do placu z víkendu, 17.05.2020 23:24, Dano, (O přírodě)
Já teda sírovce jím, dneska zrovna jsem si říkal, že si vemu a nenašel jsem ani jeden vhod, staré velké tuhé nebo maličké, ale těch je spousta, tak snad za pár dnů.
Večer jsem se vracel z práce a kousek dál jsou loučky,kde rostou orchideje.Zatím je na ně brzo,ale nad jedním starým barákem je zpustlá zahrada,na které jsem nafotil kytky do kvízu.
Re: Re: Kontrola hub a skoro nic., 17.05.2020 00:14, basset(m), (O přírodě)
Také jsem o ní přemýšlel. Totiž na kržatky je bych řekl skoro pozdě a na lakovky zase moc brzo Navíc tyhle kržatky/lakovky byly v čistě dubovém lese. Na zemi byla hrubá drť kůry, žaludů, větviček a listí. Proto jsem napsal kržatky (snad).
Re: Re: Re: Re: Kontrola hub a skoro nic., 25.05.2020 20:47, basset(m), (O přírodě)
Jedu tam ve čtvrtek na kontrolu dubáků, třeba tam ještě budou. Pro mne to ale není žádná zásadní otázka, jenom mě ten výskyt ať kržatek nebo lakokovek zaujal.
...zdravím ohoubaře...Rychard z Beskyd mě dost navnadil svým křemílkem březovym, ale u nás je to stále bez hub. Teda zatím, protože je v lese pěkně mokro a věřím, že na sebe kovaříčci nenechají dlouho čekat...
Na ty předpovědi není spolehnutí! Mělo se vypršet do rána a přes den už ani kapka. Přesto začalo pršet právě ve chvíli, když jsem vylezl z auta. Vracet se mi už nechtělo, vyhrabal jsem z auta svou starou houbařskou kšiltovku a šlo se. Jen jsem se bál o fotáček, nebyl by první, co doplatil na déšť. Když jsem pak z dálky uviděl tuhle srostlici, netušil jsem, na co to koukám. Až z blízka jsem poznal klouzky sličné.
A nakonec ještě měsíčnice roční s půlkou motýla. Copak se mu asi přihodilo?
Jinak doufám, že ani další předpovědi počasí nebudou úspěšnější, moc nadějně to podle nich u nás s deštěm v příštím období nevypadá...
Nebo štítovka jelení? Já byl dnes na svojich místech omrknout kováře či křemenáče a nic To předešlé sucho se na tom podepsalo,počkám - za týden,čtrnáct dní se ukážou!
Jen tak něco ze života, 14.05.2020 15:23, Pavla, (O přírodě)
chtěla bych Vám zase jednou poděkovat za to, kolik jsem se toho od Vás na těchto stránkách naučila a jak se u toho bavím.
Byla jsem zkontrolovat májovky, ale našla jen svízel přítulu. Když jsem si přečetla jeden z jeho lidových názvů, napadla mě malá etuda se žárlivcem (do rolí bych určitě obsadila Libušku Šafránkovou a Petra Čepka). ;)
Žena (pokorně): "Byla jsem se podívat, jestli nenajdu nějaké májovky na omáčku, kterou máš tak rád."
Muž (nezúčastněně): "Skvělý nápad. Našlas?"
Žena (rozverně): "Ne, je sucho, byl tam jen lepkavý Franta. Pořád se na mě lepil a nechtěl mě pustit. Přítula jeden."
Muž (zbrunátní): "COŽEEE?"
Re: Jen tak něco ze života, 14.05.2020 15:23, Pavla, (O přírodě)
V neděli mě péro káněte lesního dovedlo k těmto houbičkám. No Tě péro! Vláknice x pavučinec? Určení sama nedám, ale dám doplňující fotky do Určovny, kdyby někdo věděl - díky.
Za ta léta mám skoro každý nález spojený s někým z Vás. Třeba do určení této drobotiny bych se sama už nikdy nepustila. Dostala jsem za to od Patrika jednou čočku, takže forever už jen Mollisia/Tapesia.
Re: Re: Jen tak něco ze života, 15.05.2020 07:48, Tori(m), (O přírodě)
No, já bych se o ně pokoušela asi jen pokud by lautr nic jiného nerostlo, takovéhle bledé Mollisie se mi nikdy určit nepodařilo. Přinejlepším skončím u tří, čtyř druhů, mezi kterými se neumím rozhodnout. :-/
Jinak stačí psát Mollisia. Tapesia je mladší synonymum.
Díky Yohanessovi už poznám levou zadní mrchožrouty i hrobaříky. V takovém množství jsem je viděla poprvé. Taky jsem si v neděli na některých z nich poprvé všimla těch roztočů, které s sebou vozí, ale nafotit to pěkně se mi pro jejich věčné hemžení, bohužel, nepovidlo.
Při pohledu na dřevokazné mi zas okamžitě naskočí Aleš a chorcheee. Od těch jsem čočku nedostala, a tak si dovolím houbu samourčit jako outkovku řadovou. A tentokrát se mě můžete, kluci, klidně i zeptat, na čem to rostlo?
Tori a Alešovi bych ráda poděkovala za reakce a určení křehutky. Slíbila jsem odměnu, tak co třeba lístek do kina? Akurát si musíte sednout ob sedadlo a ob řadu. ;)
Nedávno jsem potkala troudnatce celého pokrytého bílým práškem a v něm otisky malých stop, což mi připomnělo mé oblíbené Traja chrobáky. Ti taky ve filmu (cca po 33 min.) ťapali v bílém prášku.
Víte, že já si celou dobu fakt bláhově myslela, že nejtlustšího chrobáčika hrála Dagmar Bláhová? A on to byl přitom..... (?) to je kontrolní otázka. Věděli byste?
Rozloučím se definicí absolutního štěstí, což je spojení všech lásek v jednu. Když jsem se včera procházela v parku s kočárkem, ve kterém spala ta nejmilovanější osůbka mého života a současně v trávě zahlídla milované houbičky, které jsem viděla poprvé a jen tak od oka si je po oňuchání na místě určila jako polničku ranou (Agrocybe praecox), abych si doma později ověřila, že jsem ji trefila, napadne Vás jediné: "Já su tak ščasná..."
Re: Re: Re: Jen tak něco ze života, 14.05.2020 18:12, Pavla, (O přírodě)
Opatrně, opatrně. S čím by se dala zaměnit? S polničkou tuhou (Agrocybe dura)? Ta by ale měla vonět nepříjemně, ne? Nebo ještě s něčím jiným? Mně můj nález celkem voněl a domů jsem si je vzala jen pro dokumentaci, protože jsem s sebou neměla foťák.
Re: Re: Re: Re: Re: Jen tak něco ze života, 14.05.2020 18:59, Pavla, (O přírodě)
So sorry? Don´t worry. To se to hádá, když se všechno ví. Já fakt žila celou dobu v domnění, že jedním z tria byla spolužačka Tvé ženy broučice Dáša a ne brouk Ota. Ale jak jsem psala v úvodu, díky Vám jsem se toho tady naučila o přírodě (a nejen o ní) hafo a hafo. Ondyno si mi kámoška, která má dceru ve 3. třídě, stěžovala, že v domácím doučování s ní přírodovědu bez Googlu prostě nedává - ovšem až na popis medvědího česneku, který jsem holky na jedné procházce naučila dokonale rozpoznávat. Ten googlit nemusely. ;)
No nazdar Zolio! Smrž to je, pravděpodobně smrž pražský. Pro příště Tě poprosím, dávej fotky hub k učení do zdejší "Určovny/Poradny", tím, že se prskneš(navíc ještě mázlou) fotku, zbytečně odsunuješ fotky ostatních přispěvatelů.
Pohodičkovej zbytek dne přeje Forresťák