aneb co les dal. Dnes si dovolím popřát nejváženějšímu návštěvníkovi stránek všechno nejlepší k narozeninám. Houby nemám, ale oslavenec se určitě zlobit nebude, protože vím, že přírodu má nadevše rád.
Re: Re: Re: Speciál pro Zdena, 29.04.2020 23:31, Pavla, (O přírodě)
Ta "šipka" vlevo od srdce, které jsem v sobotu do písku vkreslila, je vodou vymletý otisk kopýtka vysoké. A kopýtka vysoké jsou lidovým názvem houby... ???
Re: Re: Re: Re: Speciál pro Zdena, 30.04.2020 02:16, Zdeno(m), (O přírodě)
Nad tou šipkou jsem taky koumal, ale souvislost nevydedukoval, dík za nápovědu...Stročkovec kyjovitý je ovšem opravdu nález, zasluhující obdiv a důvod k závislosti...
Re: Re: Speciál pro Zdena, 29.04.2020 21:33, tomaj, (O přírodě)
Připojuji se k zástupu gratulantů a přeji Ti Zdeno k narozeninám ať stále slouží zdraví.
Přeji Ti hodně pobytu v přírodě a také hezké nálezy hub, které máš rád.
Také bych rád vyjádřil obdiv Tvé paní za její gastronomický um.
Ahojte,
snad večer přidám i nějaké houby, ale teď by mě zajímalo, jakému hmyzu patří tyhle hliněné kokony. Nalezeno na půdě nalepené v kusu hadru. Některé už se asi vylíhly, zbyla z nich jen hliněná kolečka. Nějaká vosička/kutilka?
Dík moc.
Re: Re: Dotaz entomologický, 28.04.2020 22:06, Tori(m), (O přírodě)
No páni, to hnízdo i lokalita vypadají dost podobně, děkuju. Je o ní pěkný článek v Živě: https://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/o-kutilce-z-botanicke-zahrady-uk-v-praze.pdf
Občas i doma nějakou kutilku vidim na okně, ale málokdy se zdrží tak dlouho, aby si vysloužily vyhození zpátky na ulici.
Podle mne taky kutilka asijská. Porovnej to s
https://www.blanokridlivpraze.cz/atlas/detail/?atlId=39&razeni=abc
Na první fotce je zobrazená, jak sbírá hlínu na výrobu komůrek.
Re: Re: Když houby nerostou..., 27.04.2020 01:51, Tori(m), (O přírodě)
Chemotaxonomie tomu hodně pomohla... Zrovna D. concentrica není až tak častá. U nás je nejběžnější D. childiae (jinou jsem zatim neviděla), ale tohle by zrovna nemusela být ona, nemá skoro žádný třeň (childiae dělá takový až hříbečky).
To máš jak s kosmatkama - spousta hlavně starších položek je nadepsaná "S. scutellata", ale scutellata je přitom spíš roztroušeně se vyskytující druh (resp. prý komplex druhů) vyšších poloh.
Re: Re: Re: Když houby nerostou..., 27.04.2020 10:35, Kraken(m), (O přírodě)
Jj, pořád se to mění. Já byl rád, že jsem se trefil alespoň do rodu. Terka o ní projevila zájem, ještě tam zajedu a pošlu jí exsikát. Tak se snad dozvím, která to ve skutečnosti je.