Re: Malé ohlédnutí za červnem, 01.07.2020 19:45, Pavla, (O přírodě)
Ale teď už raději mizím, než mi bude vyčteno, že neurčené houby patří do Určovny. Jo, kdybych měla víc času, tak se pokusím dohledat i tohoto motýlka, ale s časem jsem teď na štíru. Krakenečku, Krakene, Ty bys náhodou nevěděl? ;)
Re: Re: Re: Večer v parku., 30.06.2020 23:19, petras, (O přírodě)
Tak dobré podmínky jak jsou letos už dlouho nebyly a tak prázdný park nepamatuju.FB mi nabízí starší příspěvky a tam jsou desítky druhů.No stejně nemám moc času,něco jedlého koncem týdne doufám nabagruju a pak budu čekat,jak to dopadne s Norskem,doufám,že dobře.Do desátého mají dát seznam států,které mohou přijet.
Dnes se mi poštěstilo najít a fotit druh houby, který jsem dosud neviděl... Škárka hvězdicovitá - Mycenastrum corium, velikost mužské pěsti. Červený seznam (NT).
Je to jedlé? (joke) Ale kdyby se někdo ptal vážně, dohledala jsem, že o její konzumaci sice není nic známo, i když mladé plodnice snad jedlé jsou. Ty jsi prostě neuvěřitelný frajer, Honzo - super nález.
No díky, ale to byla náhoda... Bylo to na frekventovaném "psím" trávníku, asi sedm plodnic v různých stádiích, všechny ale utržené a pohozené, některé i rozlomené. Tak jsem je posbíral a udělal takovou atlasovku...
To jsou ty z Určovny, ne? Mě za bernou minci rozhodně neberte, ale co třeba nějaká čechratka? Podvinutá x olšová? Já v tom sama plavu, takže se ptám, sedělo by tady připojení lupenů na tento druh? (dotaz pro zkušenější)
Ryzec to nejspíš bude, ale dál se nedostaneme. Dost bych se divil, že by z těch mladých plodnic při současném vlhku nic neteklo.
Anebo (to už spekuluji) z nich tekla čirá tekutina, kterou Václav61 nepovažoval za mléko. Pak by mohlo jít o ryzec hnědý, ten roste ve smrčinách.
Košík dávám jen proto, že jsem toho víc nevyfotil a z dokumentárních důvodů. Pod kovářem a liškami bledými jsou ještě holubinky doupňákové a muchomůrky růžovky.
toto slizké mládě jsem si samourčila jako pavučince plavooranžového (Cortinarius collinitus), i když vím, jak těžká a obsáhlá skupina pavučinců je. Plavooranžový se může údajně zaměnit za modroslizského (Cortinarius stillatitius), ale když já si houby určuji pro sebe jen tak podle obrázků a tady mi to sedí víc na C. collinitus. Profíkům se, pochopitelně, za svůj amatérismus hluboce omlouvám.
Ale abych nezapomněla na naše Petříky (nevím, jestli máme i místní Pavlíky?). Kluci, ať už slavíte svátek v únoru nebo dneska, přeji Vám všem podle abecedy - Forreste, petrásku, Petře S., Včeldo, ať nikdy nemáte život šedivý...
Re: Re: Sobota v lese, 29.06.2020 21:23, petras, (O přírodě)
Já jsem si skočil,ale akorát jsem se naštval.Jelikož chybí nejmíň půlka lesa,v tom zbytku je dvakrát tolik lidí.Celý den leje,všude stojí voda a skoro nic neroste.Čekal jsem,že večer tam budu sám když ještě pršelo a bude co fotit,ale potkal jsem jen plno houbařů.Na focení nic.Pár rozmočených růžovek a pár smrkáčů.