Re: Hřib Fechtnerův , 25.08.2013 18:18, Forrest Run(m), (O přírodě)
Zdar Rudolfku!
Buď to může bejt H. Fechterův nebo H.medotrpký....rozeznáš je snadno, když kousek ochutnáš....Fechter má příjemnou, mírnou chuť, medotrpkáč je prvních pár desítek fteřin násládlej, ale pak se to do minuty překlopí to natrpklý a pak do nepříjemně hořký chuti. Dej ochutnat nějaký dámě, my Ogaři máme často potlačený vnímání hořký chuti. Stačí malej kousíček klóbrcu o velikosti hrášku a pak vyplivnout.
Osobně fsázím na Fechtnera a pokud se to "Koštovací zkouškou"potvrdí, gratuluju ke vzácnýmu nálezu a zároveň bych Tě rád poprosil, abys:
1.Podélně šmiklej plátek houby(cca 3mm silnej, řez veď středem plodnice) opatrně usušil a pak ho coby exikát dodal do místně příslušnýho muzea...nasměruju Tě...odkud jsi? A neboj, žádný sankce Ti nehrozej, naopak pomůžeš případnýmu vyhlášení nějakýho stupně ochrany lokality.
2.Pošli mi, prosím, prostřednictvím "Soukromé Zprávy" lokalizaci nálezu...nejlépe GPS souřadnice.
Stran maskování houbelec...příliš silný zakrytí listím obvykle způsobí plesnivění houbelec a navíc brání rozfoukouvání spor...je lepší zamaskovat pomocí olistěných větviček i větších suchých větví....tím zároveň zabráníš tomu, aby ho někdo omylem rozšlápnul...hromádce větví se instinktivně vyhneš, hromádce listí ne!