O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Hřib Fechtnerův , 25.08.2013 14:16, Rudolf, (O přírodě)

Mam dotaz,nasel jsem houbu a nevedel jsem co to je tak jsem ji vzal domu a nakoukl jsem tady na ty stranky a dovedel se ze jsem nasel chranenou houbu Hřib Fechtnerův,na tyto houby mam svoje misto a pokazde kdyz tam prijdu tak je tam najdu vzdy je prikreju mechem a jehlicim aby je nikdo nevzal.Od te doby co jsem se dovedel ze jsou to chranene houby uz je nesbiram ale vzdy kdyz vyrostou tak je zakreju aby je nikdo nenasel.Tak jsem se chtel optat delam dobre ze je vzdy necim prikreju bud jehlicim nebo vetvemi a mechem nemuzu nejak poskodit podhoubi?Dik za odpoved.

Re: Hřib Fechtnerův , 25.08.2013 14:23, basset(m), (O přírodě)

Nemáš větší foto? Fotka může mít až 300kB a rozměry např. 1024 na šířku.

Re: Hřib Fechtnerův , 25.08.2013 18:18, Forrest Run(m), (O přírodě)

Zdar Rudolfku!
Buď to může bejt H. Fechterův nebo H.medotrpký....rozeznáš je snadno, když kousek ochutnáš....Fechter má příjemnou, mírnou chuť, medotrpkáč je prvních pár desítek fteřin násládlej, ale pak se to do minuty překlopí to natrpklý a pak do nepříjemně hořký chuti. Dej ochutnat nějaký dámě, my Ogaři máme často potlačený vnímání hořký chuti. Stačí malej kousíček klóbrcu o velikosti hrášku a pak vyplivnout.
Osobně fsázím na Fechtnera a pokud se to "Koštovací zkouškou"potvrdí, gratuluju ke vzácnýmu nálezu a zároveň bych Tě rád poprosil, abys:
1.Podélně šmiklej plátek houby(cca 3mm silnej, řez veď středem plodnice) opatrně usušil a pak ho coby exikát dodal do místně příslušnýho muzea...nasměruju Tě...odkud jsi? A neboj, žádný sankce Ti nehrozej, naopak pomůžeš případnýmu vyhlášení nějakýho stupně ochrany lokality.
2.Pošli mi, prosím, prostřednictvím "Soukromé Zprávy" lokalizaci nálezu...nejlépe GPS souřadnice.

Stran maskování houbelec...příliš silný zakrytí listím obvykle způsobí plesnivění houbelec a navíc brání rozfoukouvání spor...je lepší zamaskovat pomocí olistěných větviček i větších suchých větví....tím zároveň zabráníš tomu, aby ho někdo omylem rozšlápnul...hromádce větví se instinktivně vyhneš, hromádce listí ne!


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30