O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 16.03.2016 17:32, alesjirsa(m), (Houby)

"Ve hře" byly tentokrát ohnivce rakouské (Sarcoscypha austriaca).

Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 16.03.2016 17:32, alesjirsa(m), (Houby)

Ještě jednou ...

Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 16.03.2016 17:32, alesjirsa(m), (Houby)

Outkovka jednobarvá (Cerrena unicolor).

Kožovka tabáková (Hymenochaete tabacina).

A nakonec výtrusy ohnivce rakouského.
Výtrusy elipsoidní, bez tukových kapek, 33-35 x 15 µm.

PS (pro miperu): Tu hlívu jsem mikroskopoval, ale bohužel se mi na základě mikroznaků nepodařilo určit o jaký druh se jedná. Velikosti výtrusů tam nejsou příliš rozdílné.

Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 16.03.2016 18:06, mipera, (Houby)

Aleši, díky, nic se neděje.

Re: Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 16.03.2016 18:58, Patrik(m), (Houby)

U hlívy nejsou určitě výtrusy jediným determinačním znakem, ohnivci super, v jakém geomorfologickém celku se vlastně pohybuješ? Já jen, že jsem furt naštvaný, že jsou u tebe hojnější i druhy, které jsou tady vzácné, ale vlastně to může být i vyšší nadmořskou výškou a chladnější průměrnou roční teplotou.

Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 17.03.2016 08:55, Hanýžka(m), (Houby)

Ještě přidej další dobrý znak Rakušáka - "kadeřavé" chlupy excipula.

Re: Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 17.03.2016 13:03, basset(m), (Houby)

.. ještě jsem někde četl, že to platí snad jen u čerstvých plodnic. Pokud jsou starší nebo suché, rozdíl se smazává.

Re: Re: Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 17.03.2016 19:33, Patrik(m), (Houby)

Ty můžu přidat já, ovšem foto není moje, ale od pana Matýska z VŠB, fotografovaný vzorek však můj je.

Re: Re: Re: S Honzíkem a s bassetem (a s miperou) ... naposledy, 18.03.2016 08:01, Honzík(m), (Houby)

...jo,když prej se jurskej nedostane do dvou hodin pod mikroskop, tak se to už blbě rozlišuje

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30