O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 13:47, alesjirsa(m), (Houby)

Dneska jsem ještě zmikroskopoval dvě houby ze včerejška, a to hnojníka, kterého jsem včera zveřejnil, a jednoho kropenatce (podle mikroskopování nejspíš otavního), kterého jsem nezveřejňoval. Myslím, že už se do toho pomalu začínám vžívat. Dosud jsem neviděl v preparátu tak ohromné množství výtrusů jako teď u těchto dvou hub. Zkusil jsem na mikroskopické snímky použít efekt HDR. U toho kropenatce není z mého pohledu tak špatný, u toho hnojníka je to trochu přeplácané.
Hnojník. Naměřil jsem velikosti výtrusů kolem 8 µm na délku a 3 µm na šířku.

Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 13:47, alesjirsa(m), (Houby)

Kropenatec. Tady jsem naměřil délku přibližně 12 - 16 µm a šířku kolem 7,5 µm.
Tak zase příště.

Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 19:54, Patrik(m), (Houby)

To už je víc jak dobré, z toho už se určovat dá. Jak jsi měřil rozměry, už sis pořídil nějaký mikrometrický přístroj?

Re: Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 20:01, alesjirsa(m), (Houby)

Bohužel ne, vycházel jsem z rozměrů výtrusů té lesklokorky, co jsem tu nedávno dával. Ze zdrojů jsem zjistil, jaké má velikosti výtrusů, a podle ní jsem přeměřoval velikosti těchto výtrusů. Proto zatím bohužel nemůžu, ač to celkem vychází, velikosti jednoznačně potvrdit.

Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 19:56, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, pěkné! Já kdybych, do prdele, nebyl stále nezaměstnaný a neměl potřebu šetřit penízky, taky si takový jednoduchý mikroskop s USB okulárem pořídím a začnu si hrát. Je vidět, že když se člověk posnaží, cenový limit 2200,- není velkým omezením (a platí to jistě i opačně - když je člověk líný, blbý a nevděčný, nedokáže moc ani se špičkovou výbavou).

Re: Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 19:58, chorcheee(m), (Houby)

Patriku, tady mě nenapadá jak mikrometr použít. Podle mě si Aleš zmikroskopoval něco co ví jak je velké a pak trojčlenkou poměřil tyto výtrusy na monitoru (tam lze pixely počítat přesně i freeware prográmky) se svým "standardem".

Re: Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 20:04, alesjirsa(m), (Houby)

Nevím, jestli to víš. Jestli ne, tak tě možná zklamu, když řeknu, že tyto snímky jsou pořízeny foťákem. Program na počítači mi moc kvalitní fotografie nedělá, takže je aspoň používám na to přeměřování velikostí.
Ale ty třeba pořídíš líp.

Re: Re: Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 20:07, chorcheee(m), (Houby)

No jo, to vlastně jsem od Tebe čtl. No jo, a jak jsi tedy ty mikrometry počítal, prozradíš?

Re: Re: Re: Re: Re: Pár mikroskopických snímků z dneška, 24.08.2015 20:08, chorcheee(m), (Houby)

Jasně už to vidím, jsem nějaký ukvapený... .

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30