Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Jeden miniaskouš aneb mech na určení...., 09.01.2015 21:12, Patrik(m), (O přírodě)
Plodnice (teda alespoň jednu, protože zbytek jsem vytratil) této houbičky, kterou jsem našel na vlhkém místě na začátku srpna minulého roku na zahradě, jsem dal na určení panu Stanislavu Tutkovi, kterému ještě raz děkuji za zájem o identifikaci zaslaných položek. Napsal mě, že by to mohla být zemnička prvoklíčová, Octospora cf. gyalectoides, ale pokud vím, pro přesnější určení tady hraje roli i určení hostitele...fotografované plodnice měli přibližně jeden milimetr...fotil jsem je asi dvě hodiny, susedi, co za plotem obráceli seno se na mě podivně dívali, jak mě viděli u hromady dřeva na vhkém místečku, kde skoro nebyla tráva ve stínu, jak tam furt klečím s foťákem a fotím pro ně asi hlínu

...

Re: Re: Jeden miniaskouš aneb mech na určení...., 10.01.2015 10:43, chorcheee(m), (O přírodě)
Patriku, už na ty lístky nějakou dobu koukám (už jsem chtěl být v lese), něco mi to strašně připomíná, ale s žádným tipem si nejsem na 100% jistý. Je to něco mladého, co teprv leze z prvoklíčku, ruderálně efemérní stanoviště, jak koukám. Klidně bych věřil, že je to nějaké malé Bryum (prutník).
Možná P.T. bude mít lepčí nápad...
A kdyby Ti na tom hodně záleželo, pošlu to Honzoj Kučeroj - dvornímu bryologovi Jihočeské Univerzity, ju?

Re: Re: Re: Re: Jeden miniaskouš aneb mech na určení...., 10.01.2015 17:38, Patrik(m), (O přírodě)
Hm, to je docela mozne, zkusim zitra odfotit ten mech znova, jak jsem fotil tu houbu, tak byl ten mech daleko mensi nez ted, pak uz to snad urcit pujde [prominte za chzbejici interpunkci, pisu na anglicke klavesnici]
Re: Re: Re: Re: Re: Jeden miniaskouš aneb mech na určení...., 10.01.2015 21:08, alesjirsa(m), (O přírodě)
... a je to hned vidět u záměny "Z" a "Y"
(chzbejici)

Re: Jeden miniaskouš aneb mech na určení...., 09.01.2015 21:20, Patrik(m), (O přírodě)
Aby jste si nemysleli, že mě tady všecko určuje jen pan Stanislav Tutka, nakonec přidám ještě jeden letní objev, který mě trvalo dva dny, než jsem ho vyfotil...pořád mě utíkal, ale pozoroval jsem ho několik dní na stejné rostlině...určil jsem jej jako hrabalku páskovanou, Dipogon bifasciatus...tak zatím se mějte, a přeju hodně pěkných předjarních nálezů