O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

helmovka a špička, 24.10.2017 22:50, MartinRůžek, (O přírodě)

Před časem jsem našel nádherně zbarvenou helmovku jehličkovou,velkou asi 2cm.Při focení jsem si vůbec nevšimnul, že z toho trouchnivějícího dřeva na kterém rostla, vyrůstá něco ještě menšího, bělavého se sbíhavými lupeny.Všimnul jsem si až teď když to vidím na monitoru.
Helmovku jehličkovou občas , tak jednou za dva roky, a vždy zcela náhodou najdu při focení nebo hledání něčeho úplně jiného.

Re: helmovka a špička, 25.10.2017 16:39, alesjirsa(m), (O přírodě)

Já ji nacházím poměrně běžně.

Re: helmovka a špička, 25.10.2017 21:00, Hanýžka(m), (O přírodě)

Také helmovku jehličkovou potkávám často (jižní Morava), ale pěkně ji vyfotit, to už je těžší. Vysoce hodnotím každou relativně ostrou fotku této houby, tleskám.

Re: helmovka a špička, 24.10.2017 22:50, MartinRůžek, (O přírodě)

Minulý týden jsem zcela náhodou, když mně upadnul na zem houbařský nůž nalezl ze smrkového klacíku vyrůstající dvě snad špičky žíněné, ale jen tipuji, že jsou to ony.
Ta menší měřila asi 9 mm.Pro snadnější focení jsem klacík nožem zašpičatěl a zabodnul do spáry v borce borovice vysoko nad zemí a celkem snadno obě houby odfotil ve stoje ze stativu.Když jsem chtěl udělat detail lupenů, které mně zaujaly tmavým ostřím, tak mně bohužel klacík upadnul na zem a já ho i přes usilovné hledání už nenašel.Tak jsou bez detailu.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30