Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Houby v okolí gymnázia, 07.10.2017 13:45, alesjirsa(m), (Houby)
Přidám několik zajímavých druhů, které jsem nafotil tento týden v okolí školy.
Začnu zajímavým druhem ryzce, který rostl pod borovicí na stejném místě, kde jsem nedávno říkal, že zde roste spoustu klouzků zrnitých. Na první pohled jsem myslel, že to je ryzec smrkový, ovšem ten růst pod borovicí byl hodně podezřelý.
Při focení této skupinky jsem si po několika minutách všiml, že na poraněných místech v lupenech otočené plodnice, kde před chvílí bylo patrné jasně oranžové mléko, najednou to bylo zbarvené do tmavočervených odstínů.
Re: Houby v okolí gymnázia, 07.10.2017 13:45, alesjirsa(m), (Houby)
Pak už stačilo jenom rozříznout dužninu, chvilku počkat a bylo to jasné ... Jedná se o vzácného ryzce polokrvomléčného (Lactarius semisanguifluus), zařazeného v Červeném seznamu jako DD. A roste nám přímo v areálu školy.

Na jednom pařezu nedaleko jsem našel krásné plodnice pórnatice krvavějící (Physisporinus sanguinolentus).
Na jiném pařezu mě překvapil nález zajímavé lesklokorky, u které bych podle makroskopických znaků tipoval lesklokorku tmavou, ale nemám ji mikroskopicky potvrzenou ...
Včera jsem odsud bral jednu, už postarší plodnici té lesklokorky v domnění, že tam najdu hodně zralých výtrusů a na základě velikosti spor budu schopen určit, zda je to opravdu tmavá, nebo "obyčejná" ploská, ale nenašel jsem ani jeden. Našel jsem však místo toho na rourkách perithecia nějakého pyrenomycetu.
Pod mikroskopem mě zaujal drobnými, široce elipsoidními výtrusy, které se takhle zajímavě seskupují. Nevěděl by někdo, o co by se mohlo jednat ?

Re: Re: Houby v okolí gymnázia, 07.10.2017 20:51, Patrik(m), (Houby)
Je to zajímavé, ale nevím, co by to mohlo být. Výtrusy trochu připomínají rod Phragmotrichum, ale ten to není, pokud jsi nenašel vřecka, může se jednat o nějakou anamorfu - pyknidiální stádium. Asi se budu muset začít také ohlížet po těchto substrátech...

Re: Re: Houby v okolí gymnázia, 07.10.2017 23:32, Tori(m), (Houby)
To by mohly být výtrusy ve vřeckách (ten typ vřecek, které nevystřelují výtrusy, ale rozloží se a výtrusy vypadnou). U některých hub tak vypadají, ale asi jsou to dost nepříbuzné rody. Např.:
Pleuroascus nicholsonii (koprofilní), Aspergillus (Emericella) nidulans (mikrohouba z kompostu nebo odkud), Pseudeurotium cf ovale (koprofilní), ... ale netuším, kde hledat něco pyrenomycetového vzhledu.

Re: Re: Re: Houby v okolí gymnázia, 08.10.2017 23:03, Patrik(m), (Houby)
Jo, jestli myslíš bitunikátní, tak ty jsou typické pro třídu Dothideomycetes. Ale nenapadá mě žádný rod, který by to mohl být. Sice se částí této třídy zabývám, ale celkem čítá asi 20 000 druhů v 1300 rodech, já je bohužel zatím všechny neznám.