Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
O dřevomilkách, 17.12.2016 21:31, alesjirsa(m), (Houby)
"Dřevomilky". Toto slangové označení je dosti široké, protože zahrnuje veškeré houby rostoucí ze dřeva. V pozdně podzimním a zimním období však málokdy nazvu dřevomilkou něco, co není chorošovitá nebo kornatcovitá houba. Tyto houby mám velice rád, protože většinu z nich můžu nacházet prakticky po celý rok a jsou dost zajímavé a tajemné. Někteří mohutnější zástupci (např. troudnatci, ohňovci apod.) jsou již vidět na dálku, poněvadž tvoří velké kloboukaté plodnice a mohou osidlovat živé i odumřelé kmeny v různých výškách. U některých druhů se však setkáme s rozlitými plodnicemi, a proto nemálo je třeba k jejich nalezení nutné obrátit nějaké ležící větve, protože takové druhy se často vyskytují právě na jejich spodní straně. V tomto ohledu nejsou však výjimkou ani některé ty kloboukaté houby, případně i jiné, nejen stopkovýtrusé. Každopádně člověk do poslední chvíle netuší, co ho vlastně čeká a která zajímavá houbička na něj z oné spadlé větve "vykoukne".
Ohňovec tečkovaný (Phellinus punctatus)
Re: O dřevomilkách, 17.12.2016 21:31, alesjirsa(m), (Houby)
Tajemnost těchto hub může souviset i s jejich určováním. Některé druhy chorošů a kornatcovitých hub není těžké určit makroskopicky, což jsou zejména druhy kloboukaté, ale spíše asi větší část v rámci těchto hub, zahrnujících druhy rozlité i kloboukaté, je třeba mikroskopovat. Co se týče chorošů, ty mě svým nehojným až ojedinělým výskytem spor pod mikroskopem odradily už dávno, byť sem tam se snažím dělat pokusy s některými dalšími, zda náhodou u nich nebudu v tomto ohledu úspěšnější. Vzpomínám si, že mým prvním zmikroskopovaným chorošem byla lesklokorka ploská, která právě byla poměrně štědrým dárcem výtrusů, s dalšími choroši už to však šlo hůř - jediným výsledkem byly většinou hyfy, takže jsem si mohl akorát zjistit, zda jsou generativní nebo skeletové, přezkaté nebo ne.
U kornatcovitých hub je to různé. Letos jsem mikroskopoval spoustu poprašek (Coniophora), zřejmě to všechno byla popraška sklepní, a u těch bylo výtrusů opravdu hodně. U některých kornatcovitých hub jsem se však moc výtrusů nedočkal. Poslední dobou hodně experimentuji s těmito houbami, u některých jsem úspěšnější, u některých méně, ale snažím se je naučit. Samozřejmě jsem si vědom toho, že je nebudu mít hned určené, protože u drtivé většiny z nich nedokážu zatím vůbec určit ani rod, natož druh. Za předpokladu, že někdy v pozdější době budu o těchto houbách více informovaný a schopnější je určit, se snažím zjistit u onoho druhu co nejvíce mikroznaků - tvar, velikost, případně ornamentika výtrusů (pokud je jich hodně, tak zkouším také amyloiditu), typ hyf a pátrám také po cystidách. U těch to však někdy bývá ošidné. Některé druhy mají velice hojné zastoupení cystid v hymeniu, které jsou ještě k tomu dost nápadné, ale u některých to rozšíření nemusí být až tak hojné a k tomu ještě ty cystidy můžou být i malé a nevýrazné. U takových druhů bych aspoň musel tušit rod a zároveň vědět, že zde může nastat tento nehojný výskyt cystid, abych si na to dal pozor, avšak s mými současnými znalostmi tohoto nejsem schopen, nemluvě o tom, že některé druhy v hymeniu obsahují více typů cystid.
Na obrázku je kornatec obrovský (Phlebiopsis gigantea), což je druh, který má hojné zastoupení výrazných vřetenovitých inkrustovaných cystid v hymeniu.
Ještě přidám obrázek větvovky obecné (Vuilleminia comedens). Dneska jsem ji mikroskopoval, protože jsem si nebyl jistý substrátem. Původně jsem si myslel, že se spíš bude jednat o větvovku lískovou, protože na lokalitě byly hlavně lísky, ale ta se mikroskopicky liší přítomností cystid. Ať jsem pátral, jak jsem pátral, nic jsem nevypátral. Tak snad to není jeden z těch druhů, který má výskyt cystid hodně ojedinělý. Větvovky jsou jinak ještě zajímavé tím, že mají na rozdíl od jiných kornatcovitých hub celkem velké a nápadné výtrusy.
Re: Re: O dřevomilkách, 18.12.2016 18:07, alesjirsa(m), (Houby)
Tak to spíš asi bude ta Vuilleminia coryli (větvovka lísková). Dneska jsem ji zkoušel zmikroskopovat ještě jednou a důkladněji a nějaké cystidy, resp. náznaky cystid jsem tam viděl a jinak to celkově spíše sedí na tento druh.
Na závěr připojím obrázek cystid kornatce obrovského (Phlebiopsis gigantea).
Omlouvám se za rozsáhlý rozbor mých dosavadních postřehů ze světa dřevomilek.

Re: Re: O dřevomilkách, 17.12.2016 21:44, vevanek, (Houby)
Vůbec se neomlouvej, se zájmem jsem si to přečetla. Obdivuji tvůj zájem právě o tento druh hub. Patřím k těm, kterým ty různé povlaky na dřevě nijak neimponují, připadají mi hodně podobné. Hlavně ty bílé, vždycky si říkám, že ty pařezy vypadají jak natřené vápnem 

Re: Re: Re: O dřevomilkách, 18.12.2016 09:09, chorcheee(m), (Houby)
Hezké povídání, Aleši,
jen doplním, že tyto velké inkrustované cystidy, které jsou krásně vidět u toho Phlebiopsis se nazývají lamprocystidy.

Re: Re: O dřevomilkách, 18.12.2016 12:21, alesjirsa(m), (Houby)
Díky všem za reakce.