O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Protože jsem skoro týden nebyl zde na stránkách, dlužím odpověď Vevánkovi a hlavně Vlkovi. Vevánek mne již několikrát pokárala za skupinové dokumentační fota hub, nelíbí se jí "zahrádky", tudíž se pokusím tuto mou činnost vysvětlit.
Lactarius deterrimus - ryzec smrkový.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Snažím se trochu více věnovat ryzcům, proto jsou pro mne důležité fotografie, které dokumentují plodnice ve všech stádiích růstu(mladé i starší), pokud možno též barevnosti a také v různých polohách - zespodu, shora, z profilu.
Lactarius subdulcis - ryzec nasládlý.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Takže ano, v těchto případech skutečně takovou fotografii sestavím, většinou najdu v lese přirozeně(a fotogenicky) rostoucí plodnice a pak okolo hledám další, které by dokumentační foto dle mého soudu obohatily.
Lactarius omphaliformis - ryzec kalichovkovitý.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Poté se snažím v tomto přirozeném prostředí vytvořit dokumentační foto, do některé z obrácených plodnic říznu nožem kvůli barvě mléka, nebo plodnici nastavím schválně otlačenou stranou...
Lactarius azonites - ryzec světlý.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Také občas používám chemii, nosím s sebo do lesa KOH roztok a někdy musím na plodnice kápnout...
Lactarius luridus - ryzec citlivý.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

Dostávám se ke konci své obhajoby - pokud jde o chráněný druh, sám dokážu na místě zhodnotit, zda mu svou činností uškodím, či ne... to mi věřte. V případě tohoto ryzce, který je v ČS, jsem vyhodnotil, že nikoli. V lese rostlo asi sto plodnic (mám na to svědky), tak jsem takové foto udělal. Vytržené plodnice si opravdu beru, mám svůj herbář a někdy skutečně dodávám exikáty do různých muzeí, čili "vtipná" poznámka Vevánka o položkách pro muzea je prakticky pravdivá.
Lactarius acris - ryzec ostrý.

Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:00, Yohaness(m), (Houby)

A Vlka si nechávám na konec.
Jeho příspěvku: "...tolik vytržených chráněných houbiček...???...haňba plut...!!!...", jsem jednak nerozuměl (nějaké nářečí?), druhak si myslím, že pokud bych sám nenapsal, že jde o druh z Červeného seznamu, Vlk by to nepoznal... prostě si jen (a zbytečně) přisadil k Vevánkově kritice. Na důkaz přidávám foto jiného ryzce, který v ČS není a rostl na stejném místě dohromady s předchozím druhem, prakticky pár metrů od něj... Vlk nám jistě napíše jméno druhu, že....

Re: Re: dokumentační foto, 21.08.2016 22:19, Yohaness(m), (Houby)

Závěrem pouze toto - věřím, že některým z vás se tyto fotky nelíbí, ale je mi to upřímně jedno. Pro mne to má svůj smysl. Nejde o fota zachycující krásu hub, ale o dokument.
Taky se mi tady nelíbí spousta fotografií a mám k nim výhrady, ale třeba Basset mne naučil v takovém případě rolovat myší...
Lactarius porninsis - ryzec modřínový.

Re: Re: Re: dokumentační foto, 21.08.2016 23:56, Mišák Mikšík, (Houby)

Pod to co napsal Honza se rád podepíšu. Je veli pečlivý a ryzce fakt umí a jeho atlasovky jsou nejeom pěkné ale i poučné a ukazují druh se všemi znaky. Všechny zajímavé nálezy má exsikované a svůj respekt si pomalu získává právem i mezi profimykology. Howgh...jen tak dál!

Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 06:22, vevanek, (Houby)

Díky za vysvětlení. Aby bylo jasno, výtka se týkala jen hub z Červeného seznamu (netýká se to jen ryzců, ale i těch ostatních). I přes vysvětlení se můj osobní názor na takové fotky chráněných hub nezmění. Prostě to každý máme nastavené jinak.

Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 07:54, chorcheee(m), (Houby)

Honzo Yohanessi, já s tím vším co píšeš, tak nějak souhlasím. Překvapilo mne spíše to, že se pohoršeně ozvala jen vevanek. To už samo o sobě značí, že máš charisma a lidskou i odbornou autoritu. Když já, asi před rokem a půl, dal tu seskládanou zahrádku z "obyčejných" ohnivců, to se na mne sesypalo několik lidí současně. Přitom ti ohnivci si na klaccích, které jsem jen dal dohromady, mohly pokojně dál růst... . Zhruba od této doby (poslal jsem tehdy tuším do prdele basseta) se na těchto stránkách chorcheee nechválí...

Podobně a ještě více si toho tady musel už vyslechnout (přečíst) Patrik, protože je sociálně neobratný a tak si na něm každý zgustne.

Svět není objektivní ani spravedlivý. Člověk může vyhrát jen tehdy, když v tom pro sebe najde smysl, například podle těchto citátů:

"Děkuji všem, kteří mi odmítli pomoci, protože díky nim jsem to musel dokázat sám."
A. Einstein

"Když Tě lidi začnou chválit, to je pak s tebou amen."
J. Vondrák



Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 08:17, Tori(m), (Houby)

Nevím jak ostatní, já jsem se neozvala proto, že pokud už ty vytržené plodnice skončí někde v herbáři (tj. nejsou vytažené jen kvůli fotce), tak mi je jedno, jestli jsou vyfocené po jedné nebo dohromady. A dokumentační/naučná hodnota těch fotek je vysoká. Třeba je za pár let uvidíte v nějakém novém českém atlasu.

Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 08:25, Mišák Mikšík, (Houby)

Jen pro zajímavost. Profi mykologové sbírají do svých herbářů zejména druhy z ČS, aby podchytili jejich rozšíření a diverzitu. Myslím, že kritika tady v kontextu s Honzou skutečně není na místě.

Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 08:52, chorcheee(m), (Houby)

A navíc houby (plodnice, sporokarpy) jsou jen "jablka na stromě". Ještě horší jsou profi botanici (taxonomové/floristi). Ti vyrvou kytku často celou .

Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 10:11, Forrest Run(m), (Houby)

Vefčule a Lojzine, zkusím Vám osvětlit některý pojmy a postupy, třeba se pak na to kouknete z jinýho úhlu.
Červenoseznamová houba NEROVNÁ SE automaticky zákonem chráněná.
To pouze informuje o běžnosti výskytu, (resp.přehlíženosti) tý který houby, případně se na férovku napíše DD, nebo-li "Data deficient".

Pěknejma atlasovejma fotkama se vzácnější houby dostanou do širšího povědomí nás, "MykoBigošů", alias HouboPěšáků", který pak tipy na vzácnější houby, resp. jejich lokality předávaj dál těm "profi" mykologům, ochranářům i muzejníkům, který už maj doporučovací nebo navíc i rozhodovací pravomoce.

Dokonce se na toto konto dá domluvit s některejma osvícenejma lesníma hospodářema, aby tedy zrovna tenhle a deset dalších stromů nechali stát, případně aby přímo přes střed výskytiště vzácnější hubky nevybudovali štěrkovou cestu.
Ale aby na to pak dostali dotace, který jim vykompenzujou ušlej zisk v podobě nepokácenýho dřeva, nebo delší a tímpádem dražší cesty, se potřebujou opřít o nějaký konkrétní nálezy a tady nestačí "jen" vyfotit, berná mince je exikát, nebo-li usušená plodnice spolu s datem, GPS a dalšíma případnejma okolnostma nálezu.
A třeba už na vyhlášení vyššího levelu chráněnýho území jsou opět potřeba exikáty, navíc raději "požehnaný" příslušnejma odborníkama, aby bylo jasný, že se jedná o korektní určení.
Možná, že někdo z Vás má strach sebrat na exikát nějakou houbelec, aby pak za to nedostal pokutu.
Opravdu není třeba se bát, muzejní mykofloristé nebo pracovníci oficiálních určoven budou rádi, a hlavně za Vás obvykle i zařídí potřebné formality spojené s vytvořením muzejní položky a případně Vám i ochotně vysvětlej, jak se má takovej exikát správně usušit.
Třeba najdete pro vědu a badatele úplně novou lokalitu, a i když je lokalita známá, další exikáty vědcům pomohou určit dynamiku populace hub na daném stanovišti, hodně jim pomůže i srovnání starších a novějších exikátů za pomoci moderních metod, jakou je třeba PCR.

Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 10:24, chorcheee(m), (Houby)

No konečně je tu pořádná diskuse. Né si jen vystavit své fotografie .

Tak a já vám nyní vysvětlím, jak funguje taková metoda PCR ...ne dělám si legraci, na to je na internetu dost stránek. Koho by náhodou zajímalo, jistě si něco srozumitelného k přečtení najde...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 10:30, chorcheee(m), (Houby)

Tak mě to stejně nedalo a aspoň jsem koukl na jůtůb, kde je, jak známo, fšecko:

https://www.youtube.com/watch?v=iQsu3Kz9NYo

...hezky animovaný princip PCR, kdybyste chtěli kouknout (i když uznávám, že to moc nesouvisí s řešeným tématem: "Je Yohaness nemorální člověk, když trhá ohrožené houby?"

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 10:41, basset(m), (Houby)

Já hlasuji pro fotografie

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 12:11, Pavla, (Houby)

Ach Chucku, Chucku náš. Jak můžeš srovnávat Tebou natahané ohnivce na hromadu za jediným účelem udělat „povinnou“ fotku pro místní web, abys (dle Tvých tehdejších slov) „zapadl“ a fotky Yohanesse, který to svou obhajobou vysvětlil snad dost jasně? Po Tvých kritikách se pokaždé zamýšlím, jestli těmto stránkám, coby absolutní amatér, mám co dát, protože ony mi (ať chceš nebo nechceš) dávají hodně ... nebo to mám radši zabalit, abys měl větší prostor k odborným diskusím.

Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 14:01, vevanek, (Houby)

Tak jsem se vrátila z lesa a koukám, že se diskuse rozjela.
Všechny příspěvky jsou pro mě přínosné i když si připadám jak Jiráskovo "Proti všem".
Připomenu, že výtka se týkala ryzce ostrého ČS-EN, kde na fotce bylo 12 plodnic. Když připustím, že z těch pěti plodnic nebyla ani jedna přisazena, tak stejně nechápu tři vzrostlé plodnice, které ukazují lupeny (stačí jedna), dvě plodnice s rýhou na lupenech (stačí jedna) a rozříznutá plodnice. Takže nejméně čtyři plodnice jsou už zbytečně utržené, protože ukazují tutéž věc. A to je to, co vytýkám.
Berte mě tak, že mám ráda přírodu (neplést si s ekoteroristou) a vadí mi, co zajímavých druhů hub (rostlin) je uvedeno v Červených seznamech. Měli bychom dělat všechno proto, aby se se jejich seznam zmenšoval a to zaručuje i dozrání plodnic.
Tímto svoji diskusi končím a jdu si prohlédnout nové příspěvky. Já čtu poctivě všechno, nikdo si nezaslouží, abych otáčela kolečkem

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 14:10, Včelda, (Houby)

dovolil bych si parafrázovat jeden slavný výrok z vietnamské tržnice "čím víc pruhů, tím víc adidas" na "Čím víc plodnic, tím víc Yohaness"
On to tak prostě má v krvi.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 16:54, vlk(m), (Houby)

...vevanek odpověděla za mě...díky vev...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 18:27, Yohaness(m), (Houby)

Tak pokud to máme už takto rozpitvané, pokusím se vysvětlit, co mne vedlo k takové fotce. Za prvé je na ní 10 (a ne 12) plodnic. Čtyři z nich rostou přirozeně a jsou foceny shora. Důvodem je samozřejmě barevnost v klobouku. Dosazen je trs tří srostlých. Důvodem je ukázat, že tento druh ryzce může vytvářet srostlice. Další tři plodnice jsou položené, z nichž jsem dvě našel již vytržené a pohozené. Tu první jsem položil tak, aby byl vidět nalomený kousek klobouku v lupenech. Důvodem je ukázat, jak se zabarví staré nalomení. Prostřední, mladou plodnici, jsem vytrhl já, mladé plodnice mají většinou nejvíce mléka, a dvakrát nařízl v časové posloupnosti. Důvodem je zachytit reakci zabarvování mléka, v tomto případě z bílé do sytě růžové. Poslední je klasický řez plodnicí, který ukazuje jak se mléko zabarvuje na dužnině.
Nevidím tedy nic, co bych dělal zbytečně a několikrát. Vytrhl jsem jednu srostlici a jednu mladou plodnici, dvě našel v blízkém okolí vytržené a čtyři jsou původní.
Ještě znovu podotýkám, že jich tam bylo snad sto.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 19:10, chorcheee(m), (Houby)

Yohaness má koukám božskou trpělivost. Já bych to všechno poslal....

No jo, ale Honza také nejspíš, na rozdíl ode mne, nebyl dvakrát nezaměstnaný .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 19:37, Tori(m), (Houby)

Chytnu trochu za slovo:

"nechápu tři vzrostlé plodnice, které ukazují lupeny (stačí jedna)" - IMHO nestačí, u lupenatých často vypadají plodnice mladých plodnic odlišně oproti starým, jak barevně, tak třeba křehké lupeny jsou zubatě olámané atp. (holubinky, ryzce, vláknice, pavučince,...)
Na ostatní nereaguju, ryzce neznám a proto nevím, co je či není minimálně potřeba na dobré dok. foto.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 20:56, Forrest Run(m), (Houby)

O.K., tak já tdy raději nahodím i dva konkrétní příklady čevenoseznamových houbelec, kde s nima na různejch místech nakládám různě...napůl citovka a napůl pragmaticky....konkrétně Kozák dubový a Hřib bronzový...oba v kategorii VU, nebo-li "Zranitelní"...lokalita u Chlumce nad Cidlinou, obojího kvanta, když vidím růst desítky plodnic, a když je ostatních "sežratelnejch" hub poskrovnu....oba druhy rostou i za tropickejch třicítek, je-li dost vláhy, tak nemám problém si jich dejme tomu klidně i větší polovinu mladších nasbírat do košíku. Oproti tomu na jedný mladoboleslavský lokalitě, kde jich je kvůli různý geologii hory o poznání méně, je raději zamaskuju, ať se vysporujou a spory doletěj na okolní neovulkanický kopce, kde maj na olivínovém čediči nebo bazickejch glaciálních spraších dobrou šanci.
V obojím případě tím do jisté míry chráním Legaláky, satánky a rudonachy, ktarý rostou na stejnejch místech, před "masařema", aby je tam nevyplenili.
A víš, jaký neskutečný kvanta spor jedna jediná větší(hřibovitá) plodnice vyprodukuje?
Tři prdele a dvě hrstě!;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 21:06, basset(m), (Houby)

Jedna replika: A víš kolik se jich nikde nechytne? Tři prdele a dvě hrsti bez asi dvou

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 21:18, Forrest Run(m), (Houby)

To přeci nerozporuju, když bude dost potencionálních stromovejch parťáků, tak jich dostane větší množství šanci "zahnízdit"...to je ale zase o lesním managementu, aby se třeba v nížinách ve srážkovým stínu podporoval růst výmladkový dubo-lipo-habřiny(s vtroušenou lískou), místo to, aby tam naprudko nacpali smrky a (nepůvodní)duby červený..nicméně to tady asi nevyřešíme!:-)
Moc pěkně o tom mluví pan doktor Cílek v jednom ze svých fenomenálních Cestopisech Pozemských na Leonardu....

Re: Re: Re: Re: Re: dokumentační foto, 22.08.2016 19:49, Zdeno(m), (Houby)

Jasně, polymérová řetězová reakce, takový obligátní tradiční postup...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30