O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 18:59, alesjirsa(m), (Houby)

Dneska byl jehnědkový den. Našel jsem je na více místech.

Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 19:29, Tori(m), (Houby)

Díky za inspiraci, po čem koukat.

Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:59, alesjirsa(m), (Houby)

Je to velice hojná houba, když zamíříš někam, kde jsou lísky (popř. olše nebo dokonce vrby, břízy, osiky ), určitě ji najdeš.

Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 18:59, alesjirsa(m), (Houby)

Jsou to opravdu překrásné houbičky. Byť si říkám, že už je fotit nebudu, že už jich mám dost nafocených …

... pořád mě překvapují svou půvabností a vznešeností; je to opravdu úžasný výtvor Matky Přírody.
V tomto případě už ale váhám mezi jehnědkou lískovou a olšovou. Je pravda, že stará jehněda, na kterých jehnědky rostly, spíše připomíná lísku, ale na internetu jsem si prohlížel obrázky jehnědek olšových a tam ty jehnědy, ze kterých rostou, mi takřka všechny připomínají lísku a houba je řazena jako jehnědka olšová. Ve větší míře tam byly spadané olšové jehnědy, ale je možné, že tam byla také líska. Je to možné ?
Nemikroskopoval jsem právě tyto vyfocené plodnice, ale mikroskopoval jsem jinou, která byla opodál, a velikosti jsou tak na hranici mezi jehnědkou lískovou a olšovou, i když spíš to směřuje k té olšové (naměřil jsem 10-12 x 4,5 µm).

A jejda ... Teď jsem si uvědomil, že jsem změřil špatně šířku výtrusů - má to být 6-7,5 µm -, v tom případě to teda asi bude ta jehnědka lísková.

Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:06, Zdeno(m), (Houby)

Hm, tu první větu jako bych už kdesi četl...

Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:06, Zdeno(m), (Houby)

Hm, tu první větu jako bych už kdesi četl...

Re: Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:20, alesjirsa(m), (Houby)

Já nevím, že bych ji už použil ?

Re: Re: Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:40, Zdeno(m), (Houby)

Ty ne...

Toto vypadá jako sazovka kruhatá, ale když jsem rozřízl dužninu, neviděl jsem žádné náznaky kruhovitých tvarů. Mohla by to být nějaká jiná sazovka ? Nevím jistě, na čem to rostlo, možná na dřevě olše, ale možná i na jiném listnáči.

Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 19:19, Tori(m), (Houby)

Něco podobného se zrovna dneska objevilo na fb poradně a Lucka Z. to určila jako Hypoxylon multiforme.

Re: Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 20:01, alesjirsa(m), (Houby)

No, nevím, nevím ...

Výtrusy elipsoidní, velikosti nějak 9-10 x 3-4 µm.

Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:09, Patrik(m), (Houby)

Zcela určitě Hypoxylon multiforme, ještě se podívej na tento odkaz , jsou tam docela přesně popsány záměny, ale podle mě je to jasné

Re: Re: Re: Dnešní "vřeckovýtrusé" nálezy, 06.02.2016 21:26, alesjirsa(m), (Houby)

Plodnice byly všechny mokré, rostly na spodní straně větve, která byla vlhká, takže tam nejsou na plodnicích zřetelné ty bradavky ve tvaru prs (jako u rodu Rosellinia). V tom případě mě to vedlo spíš k té sazovce, ale když to říkáš, tak asi ano. Díky.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30