O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:28, Patrik(m), (O přírodě)

Když nejsou houby, je sucho, slunečno a horko, tak je to ideální na lov brouků...Bohužel, nemám potřebnou literaturu k jeho určování, tak se musím spoléhat na zdejší broukology (jak jsem si zjístil správně by se to mělo nazývat koleopterologie...dnes začnu drobným broučkem vyhlodávajícím chodbičky v sírovci, něco pod půl cm.

Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:55, Patrik(m), (O přírodě)

A takhle tam ty chodbičky vyhlodávají

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 06:59, Yohaness(m), (O přírodě)

V sírovci bývá častý tento potemník - Eledona agricola.

Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:29, Patrik(m), (O přírodě)

Drobný brouček, kterého jsem vylovil z vody...?

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 06:56, Yohaness(m), (O přírodě)

Tak tam musel spadnout náhodou, protože to je brouček z čeledi Endomychidae - pýchakovníkovití a to druh Mycetina cruciata - poznáš ho podle černého kříže na krovkách. Žije na houbách, v oblibě má pýchavky.

Re: Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 15:10, Patrik(m), (O přírodě)

To je zajímavé, žeby už na naší zahradě začaly - jako každý rok - růst pýchavky?, ještě k této fotce dodám, že jsem strávil zhruba čtvrt hodiny, než se mi ho podařilo takto vyfotit - a na tom slunku je to dost vysilující

Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:31, Patrik(m), (O přírodě)

Tenhle je z louky, nebo spíš na cestě u louky...z poloviny května, velikost už si nepamatuju...

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 06:48, Yohaness(m), (O přírodě)

Brouček z čeledi Malachiidae - bradavičníkovití. Dost možná Malachius bipustulatus - bradavičník dvojskvrnný.

Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:32, Patrik(m), (O přírodě)

Tenhle měl sotva 2 mm...?

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 06:50, Yohaness(m), (O přírodě)

Nejspíš Byturus tomentosus - malinovník plstnatý.

Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:33, Patrik(m), (O přírodě)

A poslední...na listu erremumu, 1 cm.

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:36, karelzbrd(m), (O přírodě)

ty si neúnavnej badatel. Máš na svůj věk dost velký přehled o přírodě. Jen tak dál.

Re: Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:50, Patrik(m), (O přírodě)

To víš, je to jednoduché, stačí přečíst těch něco přes 50 knížek, z nichž každá je specializovaná na určitý obor (samozřejmě těch houbových mám víc) a budeš na tom stejně - a to ještě zdůrazňuju, že co se toho týče 1 knihu o průměrných 200 str. přečtu za měsíc, takže oproti jiným nejsem moc dobrý čtenář

Re: Re: Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 19:56, Patrik(m), (O přírodě)

Uvedl jsem to jen jako zajímavost, ne aby si někdo myslel, že se chlubím nebo povyšuju

Re: Re: Re: Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 09.06.2014 21:38, gazela(m), (O přírodě)

Ač jsem nikdy nebyla učitelka, myslím, že Patrik je žák, o jakém všichni učitelé sní. Jen trochu snížit rychlost, někdy míň je víc, mysli na to. Kdyby bylo žáků, jako jsi ty, víc i učitele by jejich práce možná bavila

Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 07:44, Yohaness(m), (O přírodě)

Z téhle fotky to moc nepůjde, asi nějaký tesařík, nejspíš rod Tetropuim.

Re: Re: Re: Opět pár brouků na určení..., 10.06.2014 15:12, Patrik(m), (O přírodě)

Jinak dík za určení a doufám, že tě s tím nějak neotravuju nebo nezdržuju

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30