Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 19:24, alesjirsa(m), (Houby)
Nejrozšířenější houbou, kterou jsem včera nacházel, byl hnojník. Jinak jsem moc jiných makroskopických hub nenašel, tak se mi aspoň podařilo objevit dva rostlinné houbové parazity, padlí a rez. U padlí mám trošku problém s určením hostitelské rostliny. Nejdřív jsem si myslel, že by to mohla být jabloň a v tom případě padlí by bylo jabloňové, ale mám o tom pochybnosti. Mikroskopicky mi to na padlí jabloňové nesedí a ani ten substrát není úplně přesvědčující. Nemáte prosím někdo nápad, co by mohlo být tou hostitelskou rostlinou ?
Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 19:55, Zdeno(m), (Houby)
Listnáč to evidentně je, napadá mne jasan, topol nebo osika...
Re: Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 21:09, basset(m), (Houby)
Teda Zdeno, nápad za 0%
Re: Re: Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 22:38, Zdeno(m), (Houby)
Pařezy po poražených stromech bývají zajímavé...
Re: Re: Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 22:39, Zdeno(m), (Houby)
Dobrý, hlavně že nejsem v mínusu...
Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 22:46, petras, (Houby)
Výmladek břízy
Re: Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 22:48, Zdeno(m), (Houby)
Jo, na tu jsem zapomněl...
Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 21.07.2017 22:20, samotářka, (Houby)
Hostitelská rostlina s padlím - dala bych brslen evropský. Ten má vstřícné listy.
Re: Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 22.07.2017 11:00, alesjirsa(m), (Houby)
Děkuji všem za tipy. Budu to muset ještě jednou prověřit, až tam zase budu.
Re: Včerejší nálezy fytopatogenních hub, 20.07.2017 19:24, alesjirsa(m), (Houby)
Padlí již mělo pohlavní fázi, takže jsem po delší době zase vidět padlí s kleistothecii. Těch plodniček tam bylo docela hodně. Apendixy (přívěsky) kleistothecií neměly žádné specifické zakončení a to je právě to, co mi nesedí na to padlí jabloňové.
Druhým nálezem byla rez rostoucí na mochně stříbrné (Potentilla argentea).
Určil jsem si ji jako Phragmidium potentillae.
Ještě pohled na výtrusy.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30