v první řadě bych ráda dodatečně pogratulovala Vev k narozeninám.
Věruško, posílám Ti kytičku, která mi vykvetla po roce a kdybys věděla, jaký já jsem Mičurinec, určitě by sis jí považovala. První (ten zadní) květ jsem věnovala "novomanželům" Peldovým k jejich krásnému výročí a ten druhý letí za Tebou. Hodně zdraví, štěstí a... hub.
________________________________________________________________________________________
Poznámka pod čarou:
Zdalipak si úspěšný a zkušený orchideista basset ráčil někdy povšimnout, že uprostřed těchto květů se skrývá malá hlava smějícího se geparda? Že néé?
Ty brďo, super. Panenka možná sedí na kraji bazénu, připadá mi, že má jednodílné plavky a tu strašnou gumovou koupací čepici.
Jak moc jsou u orchidejí ty vzory skvrn konstantní v rámci druhu / kultivaru / variety? Pomůže to při určování kytky, nebo se spíš hledí na tvar jednotlivých částí květu?
Je to přesně jak to píšeš. Kromě tvaru květu se jednotlivé kultivary/variety liší často i barevností. Ta skvrnitost se u konkrétního kultivaru/variety liší jenom rozmístěním nebo velikostí skvrn v rámci určité oblasti květu, např. na této stránce je jakýsi částečný přehled orchidejí rodu paphiopedilum Paphiopedilum Species Photo Gallery. Je tam jasně vidět, že i v rámci jednoho botanického druhu je často někde více někde méně odlišná barevnost, ale i drobné rozdíly ve tvaru květu. Navíc existuje obrovské množství variet od pěstitelů hlavně z Asie
Re: Ahoj moji milí, 23.12.2020 17:38, Pavla, (O přírodě)
Na houby chodím v poslední době jen do mrazáku, takže se žádnými čerstvými úlovky, bohužel, pochlubit nemůžu. Nevím, jak zamrazujete houby Vy, ale já podušené houby uhladím v mikrotenech a vrstvím na sebe. Je to skladnější než krabičky.
Zajímavé na této houbě je, že někde je stále uváděna jako jedlá, někde nejedlá a jinde jedovatá. V současné době ji ale odborníci ke sběru už vůbec nedoporučují.
Dovolte mi tedy popřát Vám všem krásné Vánoce alespoň nehoubově s malým dárkem pro ty z Vás, kteří každým rokem na zlaté prasátko marně čekáte. Voilà...
A jak praví klasik: Když už Štědrý den jednou je, tak koukejte, aby byl. A když koukáte, aby byl, a je, tak ať je tím, čím je, a není tím, čím není, jak tomu v mnoha případech je. ;)
Co jsem potkal o víkendu, 21.12.2020 22:39, Dano, (O přírodě)
S houbama to zrovna moc veselé není. U nás je dost sucho a to, co málo bylo, všechno přischlo. Takže za sobotu a neděli jsem mockrát foťák nevytahoval, snad teďkom něco naprší, aspoň to hlásí.
Re: Co jsem potkal o víkendu, 21.12.2020 22:39, Dano, (O přírodě)
Penízovky sametonohé, jedny z deseti pěkné a to musely růst schované.
V lese bylo fajn skoro žádní lidi, ticho.. tak mi ani moc nevadilo, že toho zase tolik neroste