Re: A dnešní motýlci z Hradiště, 25.06.2021 00:24, Kraken(m), (O přírodě)
Obávám se, že si je nakonec ani nevyfotím. Vyrušil jsem na nich tentokrát chřestovníčky cibulové v tom nejlepším, ale obáván se, že je to neodradí. Navíc jsem se od Samotářky dozvěděl, že lilie chutnají i přemnožené srnčí zvěři. A opravdu je tam už mnohem míň rostlin, než minule.
Re: Jak popřát houbaři k svátku, 23.06.2021 18:37, Pavla, (O přírodě)
Takže vše nejlepší k svátku, pane Zdeňko, doufám, že jste si to dnes parádně oslavil. Já v sobotu o houbu nezakopla, cestu mi (kromě pošvatky) zkřížila jen dvojice zamilovaných klikorohů,
Re: Jak popřát houbaři k svátku, 23.06.2021 18:37, Pavla, (O přírodě)
které jsem ovšem tím svým šmírováním s foťákem asi trochu naprdla. Sorry, broučci.
Dovolte mi tedy popřát pěkný večer nejen dnešnímu oslavenci, ale i zítřejšímu Yohanessovi, taky všem ostatním Honzíkům, no a nakonec vlastně i Vám všem. Díky za fajn příspěvky a obrázky.
Re: Re: Re: Jak popřát houbaři k svátku, 24.06.2021 21:02, Pavla, (O přírodě)
Óóó díky, takovou vzácnost si ovšem nemůžu nechat jen sama pro sebe. Pokusila jsem se je přihodit do atlasu, tak to raději po mně zkontroluj a doplň, co je třeba. Super ušiska.
Přesunul jsem se na rekultivace kvůli kontrole křemenáčů osikových, ale ani tam jsem nepochodil. Začínám už pomalu pochybovat, jestli vůbec existují. Ani žádné jiné houby jsem tam nenašel, s výjimkou jednoho klouzka žíhaného.
A samička modráska ušlechtilého, toho jsem si ale musel nechat určit. Mám v nich hokej, někteří se od sebe těžko rozeznávají. Tedy pro mě, pochopitelně.
Re: Re: Re: Vemeník zelenavý, 23.06.2021 12:19, Tori(m), (O přírodě)
Skoro bych řekla, že jo: Pladias.cz Ale výskyt je zaokrouhlený jen na čtvrtiny čtverců a bez uvedení roku nálezu, tak musíš nějak tipnout vhodnou lokalitu.
edit: V KV kraji se uvádí z Doup. hor (východně a jižně od Bukoviny), u hájovny Střelnice a u Ořkova, kde navazuje na výskyt na Podbořansku. Výskyt na Žluticku je nejistý kvůli překryvu s rozšířením v. dvoulistého. (Melichar et al.: Zvláště chráněné rostliny KV kraje)
Ale to je asi dobře, jenom nesedí hlavně ten třen, rozpraskaný klobouk, protože to bedla asi "nedokáže", nějak chybí "zduřelý" třen dole a i ta srostlice je přinejmenším na bedlu dost zvláštní.
Včera nic, dnes bylo jen trochu líp..., 18.06.2021 23:05, Kraken(m), (O přírodě)
Jak jsem psal, na královácké lokalitě bylo houbopusto. Ale alespoň jsem si tam opět vyfotil zajímavou orchidej hlístník hnízdák, i když už trochu oschlou...
Re: Včera nic, dnes bylo jen trochu líp..., 18.06.2021 23:05, Kraken(m), (O přírodě)
Dnes jsem vyjel na hory k Novému rybníku. Myslel jsem si na křemenáče březové, ale i tady jsem byl moc brzo. Abych se tam necoural jen tak zbůhdarma, fotil jsem alespoň mé milované motýlky. Ti nikdy nezklamou!
Soumračník jitrocelový.
Re: Včera nic, dnes bylo jen trochu líp..., 18.06.2021 23:05, Kraken(m), (O přírodě)
Ještě jeden krasaveček, tmavoskvrnáč vřesový - samička. Zmiňuji to, protože jsem si ho musel dát potupně určit. Nevěděl jsem totiž, čeho se chytit... Až po určení jsem zjistil, že ho mám už od loňska v archivu. Jenže samečka a ten má úplně jiná, vějířová tykadla a já si to nedal dohromady...