Ve středu jsem opět vyjel na hory. Dvakrát jsem se chtěl vrátit, protože se rozpršelo a viditelnost byla čím dál tím horší. Naštěstí jsem to neudělal, nahoře už nepršelo, i mlha se rozplynula. V lese nikdo, jen hned na kraji byly dvě ukřičené mladé ženy s pobíhajícimi dětmi. Těm jsem rychle utekl a pak už jsem si jen užíval darů lesa. Domů jsem se vrátil s prázdným košíkem, všechno jsem cestou rozdal až na těch pár ryzců. Tak jsem si jeho obsah alespoň na památku vyfotil.
Re: Za poslední týden, 27.08.2021 16:29, Pavla, (O přírodě)
Hotový pohádkový dědeček. Akurát ten by před ukřičenými mladými ženami s pobíhajícími dětmi určitě neutekl, naopak by ženy zklidnil a děti utišil. Takže příště napravit, dědečku, ju?
A včera jsem se rozhodl, že tu dole ve smrčině posbírám ještě pár ryzců na falešnou račí polévku. Ale nacházel jsem jen dřevokazy rosolovité na pařezech.
Včera dala Dáša na Nahouby nález z Beskyd - Velké Karlovice - fotky Hřiba Moserova (Boletus rubrosanguineus)
...dnes brzy ráno v lese, 11 stupňů a pršelo, tak omluva za fotky, jen digitálkem z ruky...
...potěšil letošní první Kotrč, zůstal v lese...
Já bych řekl že též žemlička - mlynářka má většinou u starších plodnic rozpraskaný klobouk,třeň směrem k bázi stenčující(zde vidím opak) a hlavně na pórech po otlačení žloutne.
Re: Zbytek slunečné neděle, 26.08.2021 17:58, Pavla, (O přírodě)
V neděli jsem byla v lese se ségrou a synovcem, kteří se mi hned ze startu ztratili z očí, tož jsem si tak vykračovala sama a byla ráda za každou milou společnost.
"Dobrý den, p. Křemílku". Akurát starý dobrý zvyk smekání klobouku už jaksi vyšel z módy.
"Tož nechte na hlavě."
Re: Zbytek slunečné neděle, 26.08.2021 17:58, Pavla, (O přírodě)
Tady jsem si sedla do mechu a nasávala to ticho a nádheru kolem. Návštěva lesa o samotě nabývá úplně jiného rozměru. Jsem tak trochu strašpytel a sama do lesa obvykle nechodím. Mě totiž třeba vyleká i nečekaně vzlétnuvší hejno bzučících much, které jsem vyrušila nakročením, potažmo málem šlápnutím do jistěvítečeho. ;) Nedejbože, kdyby za mnou zachrochtalo nějaké zvíře.
Re: Re: Re: Zbytek slunečné neděle, 27.08.2021 16:44, Pavla, (O přírodě)
Děkuji, houbomile. Vím, že mé komentáře u fotek ne všem sedí, beru to - 100 lidí - 100 názorů, ale dle mého by ze stránek o houbách měla dýchat i nějaká ta člověčina. Dívat se jen na profifotky s latinským názvem houby, to si můžu rovnou listovat jen atlasy na křídovém papíru.
A jak jsem to fotografovala? Náhoda přeje připraveným. Kdybych si focení volavky naplánovala, tak samozřejmě žádnou nezahlédnu ani zdálky. Ale šla jsem fotit svoje blanokřídlé - a ti se naopak nedostavili.
Včera v příkopech u silnice mezi Drnovicemi a Pístovicemi, 25.08.2021 11:04, MACEK, (O přírodě)
Každý rok v této době tuto příkopu vymetám a nacházím ryzce smrkové, koloděje, křemenáče. Zatím bylo na tyto houby brzy, našel jsem pouze jednoho křemenáče osikového. Za příkopou v lese rostly převážně holubinky.