O houbách

Náramkovitka císařská
Catathelasma imperiale (Quél.) Singer

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: téměř se nevyskytuje | Upravit

Náramkovitka císařská
Autor fotografie: Yohaness

Období růstu: červenec - říjen

Plodnice

Nejdříve se vyvíjí pod zemí a mají kyjovitý tvar.

Klobouk

70 - 130 (160) mm, sklenutý až plochý, v mládí podvinutý, oříškově hnědý až načervenalý, přitiskle vláknitý, na prostředku většinou pokrytý šupinkami (pozůstatky plachetky).

Hymenofor

Lupeny husté a úzké, bělavé až krémové, ve stáří někdy s tmavnoucím ostřím, výrazně sbíhající na třeň. V mládí jsou kryty neprůhledným silným závojem, ze kterého zůstává na třeni výrazný, kožovitý vytrvávající prsten, který dal rodu jméno (připomíná náramek).

Třeň

70 - 160 x 25 - 50 mm, na bázi často kořenující.

Dužnina

Nápadně tuhá, šťavnatá, trvale bílá s okurkově moučnou vůní. Chuť mírná, někdy mírně svíravá.

Biotop

Roste velmi vzácně symbióze s jehličnany (smrky, vzácněji jedle a borovice) na zásaditých až neutrálních půdách v pahorkatinách až vysokohorském stupni.

Význam

Dříve tržní houba (vyžaduje delší kuchyňskou úpravu), dnes kriticky ohrožený druh, jehož podnice je jistě lepší ponechat na místě. Na Slovensku hrozí za sebrání jedné plodnice pokuta 63 Euro.

V červeném seznamu hub se dočteme: "Mykorhizní symbiont rostoucí v jehličnatých a smíšených lesích, zejména pod smrkem a borovicí lesní, téměř výhradně na vápnitých půdách, v pahorkatinách a podhorských oblastech. V ČR má méně než deset lokalit – v Čechách Hartmanice a Sušice v Šumavském podhůří, Hlinice a Borotín na Táborsku, Kochánov u Světlé nad Sázavou, Horka u Chrudimi, na Moravě Žďárec ve Žďárských vrších a Javorník v Javorníkách, ale v poslední době byl sbírán pouze ve Vápenném žlebu u Rychtářova na Drahanské vrchovině. "

Literatura a zdroje

Hagara L, Antonín V. 2014. Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha.

Holec J. & Beran M. [eds. ] (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [Red list of fungi (macromycetes) of the Czech Republic]. – Příroda, Praha, 24: 1-282. [in Czech with English summary]

A nebo podrobněji (abysme nezapomínali i na další autory): Jan Holec & Miroslav Beran (editoři); Vladimír Antonín, Miroslav Beran, Zuzana Bieberová, Jan Borovička, Jiří Burel, Karel Čížek, Helena Deckerová, Daniel Dvořák, Lenka Edrová, Michal Graca, Jan Holec, Petr Hrouda, Václav Janda, Oldřich Jindřich, František Kotlaba, Zdeněk Pouzar, Mirko Svrček, Josef Šutara, Petr Vampola, Martina Vašutová, Alois Vágner, Luboš Zelený, Vladimír Zíta (autoři). 2006. Červený seznam hub. .


Další fotografie

Náramkovitka císařská
Yohaness(m), detail


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30