O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:23, Patrik(m), (O přírodě)

Přidám sem jen malé povídání o mém menším výletu na nedaleké NPRko. NPR Kaluža je chráněné území o rozloze 57 ha, které tvoří původní bučiny a jedlobučiny typické pro Oderské vrchy. Leží 8 km od nejbližší vesnice, která je ještě ke všemu dosti odlehlá.

Turistické značení zde také není zrovna nejlepší a tak nastal při cestě přes rozlehlé lesy dosti zákeřný problém - totiž nalézt tu správnou cestu, kterou by jsme se tam dostali. Pro obyvatelé měst a biologické exkurze je tato lokalita tak trochu z ruky, o čemž svědčí i fakt, že se jedná o dosti málo prozkoumanou lokalitu. Mykologické aj. vědecké exkurze se více soustřeďují na chráněná území, která leží blízko měst, proto např. na území CHKO Poodří již bylo nalezeno přes 1000 taxonů hub, zatímco na Kaluži jsem byl snad první, který tam kdy mykologický průzkum prováděl. Ale to už odbíhám od tématu.
Po téměř 3,5 - 4 hodinové štrece po zalesněných kopcích jsme konečně dorazili před ceduli vyznačující hranici rezervace.

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:24, Tori(m), (O přírodě)

2013 dělal inventarizák pan Lederer (asi z Ovy), dokument jsem nenašla, zkus se poptat na Správě CHKO, jestli ti ho půjčí k přečtení.
edit: Nevím ale, jestli ti zároveň nevynadají, žes tam chodil. Ale jelikož se tam chrání celý biotop, resp. hlavně stromy, tak by to snad nemuselo být tak strašné, jako chodit třeba po NPR Čertoryje (orchidejové louky). Já se snažím rozlišovat a v NPP/NPR nechodit mimo cesty, jen v nižších kategoriích.

Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:34, Patrik(m), (O přírodě)

Pokud tam na zemi neroste něco vzácného, co bych tam mohl tím chozením zašlapat nebo zahubit, proč bych se tam nemohl pohybovat? Navíc, z "turistické" cesty člověk nikdy nic zajímavého nenajde. Kdybych se tam měl pohybovat jen po vyznačených cestách, tak tam raději ani nechodím.
Na kterou správu CHKO se mám zeptat? NPRko patří k Přírodnímu parku Moravice, žádné CHKO tam není ...

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:44, Tori(m), (O přírodě)

Kaluža spadá pod RP SCHKO Poodří.

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 27.06.2016 09:19, b.gun(m), (O přírodě)

Proč? Protože podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, je prostě dle § 29 písm. d) na celém území národních přírodních rezervací zakázáno vstupovat mimo cesty vyznačené se souhlasem orgánu ochrany přírody. A pokud bys při této své akci sebral i nějaké položky pro pozdější determinaci, porušil bys i písm. i) téhož paragrafu.
Argumentace tím, že tam přece chozením nic nezašlapeš a nezahubíš, je lichá. Neboť pokud by si toto řekl každý, pak by jakákoliv kategorizace zvláště chráněných území absolutně postrádala smysl.

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 27.06.2016 11:44, Joska(m), (O přírodě)

"Hele, pokud tam na zemi neroste něco vzácného, co bych tam mohl tím chozením zašlapat nebo zahubit, proč bych se tam neměl pohybovat?... Kdybych se tam měl pohybovat jen po vyznačených cestách, tak tam raději ani nechodím."
Nic ve zlém, Patriku, ale začíná z Tebe být narcis. Nepleť si demokracii s anarchií. Ta dělící čára mezi nimi je hodně tenká.
A druhá "drobnost": To, že Tori nemá námitky, abys jí tykal, tak Tvůj způsob komunikace s ní je dost drzý. (Hele...) Schválně jsem sem dal původní znění Tvého příspěvku, aby sis mohl přečíst, o co jde.

Re: Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 27.06.2016 12:38, Zdeno(m), (O přírodě)

Že by "Ascension"?...On je Patrik trochu emočně nestabilní (kdo jsme v jeho věku nebyli...), určitě to ovšem vůči Tori zle nemyslel a až se jí omluví, bude to O.K.

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 28.06.2016 08:24, Tori(m), (O přírodě)

Kromě zákona o ochraně přírody jde i o jakousi ideovou konzistenci člověka - nemůžu se na jedné straně rozčilovat, že někdo sbírá na jídlo hřiby královské a vittadinky, jezdí po CHKO na čtyřkolce nebo bagruje orchideje do vlastní zahrádky, a pak na druhé straně bez povolení lozit někde, kde se nemá. I velcí mykologové si do NPP/NPR vyřizují propustky.

Re: Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 30.06.2016 11:37, Patrik(m), (O přírodě)

To máš pravdu, nechci nějak podceňovat lidi turisty, kterým je příroda ukradená v tom smyslu, že vidí stromy a les a to ostatní je prostě nezajímá, např. že tam rostou vzácné kvitka a tak, max. že tam jsou a nepotřebujou je vidět ve skutečnosti (já takové lidi všude ve svém okolí potkávám často, je jen pár lidí, které opravdu příroda zajímá), takový lidi by dle mého názoru neměli důvod lozit mimo vyznačené trasy. Samozřejmě jsem si povolení sehnat mohl, kdybych věděl dříve, že to patří pod správu CHKO Poodří, která má sídlo ve Studénce (jen pár km od nás), do CHKO Poodří se o toto povolení zkusím postarat, tam totiž plánuju těch výletů víc ...

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:27, Patrik(m), (O přírodě)

Slibovali výskyt lilie zlatohlavé (Lilium martagon), avšak po důkladném prochození celé rezervace jsem nenarazil na jedinou rostlinu. Důvody jsou mi však záhadné. Že by již z lokality vymizela? Za to ve velmi překvapivém množství se na lokalitě vyskytovali náprstníky červené (Digitalis purpurea). Zde pohled na PP Údolí Moravice s biotopem Digitalis.

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:29, Patrik(m), (O přírodě)

Vyrůstaly na mýtinách, výslunných stráních či okrajích lesů a cest v desítkách, či dokonce stovkách jedinců. Tento druh však zde nemá co dělat. Jedná se totiž o invazivní taxon s alochtonním areálem rozšíření, ale jak vidno, daří se mu tu dobře.

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:30, Patrik(m), (O přírodě)

Daly se tu najít i rostliny s úplně bílými květy, které jsem označoval jako Digitalis purpurea f. alba.

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:34, Patrik(m), (O přírodě)

A také přechodné formy. Kromě tohoto druhu se na svazích vyskytovaly i původní náprstníky velkokvěté, které jsem však nefotil, neboť je mám z Nízkých Tater a viděl jsem je i v mém okolí. Z dalších rostlin stojí za zmínku ještě např. kýchavice bílá Lobelova, která se vyskytovala na podmáčené prameništní louce u PP Údolí Moravice.

Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:41, Patrik(m), (O přírodě)

Kvůli nedostatku času jsme zde příliš dlouho na nějaký podrobnější průzkum fauny a mykoflóry neměli, i přes to se nám tu podařilo najít 3 druhy brouků, 1 druh pavouka čeledi Gnaphosidae, 18 druhů hub a ještě nejméně 3x tolik druhů hub, kterými jsem se podrobněji nezabýval, neboť se jedná o běžnější druhy, které již mám vyfocené nebo o dřevokazné nelupenaté druhy, které mě příliš nezajímají. ... Zakončím pohledem na NPR Kaluža, na svazích jsem bohužel nic nefotil.

Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:50, alesjirsa(m), (O přírodě)

Krásní troudnatci ...

Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 20:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Hezké, Patriku, také mne mile překvapila Tvá čeština, ten pokrok nelze nezaznamenat a naše obrodná a výchovná mise bude moci být brzy ukončena...Snad jen "by jsme" se zkracuje na bychom a přechodné bych já nazval přechodové...

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:06, Patrik(m), (O přírodě)

No já, tož detaily ... ale musíte uznat, že by to stálo za to, aby se zde někdy udělal detailnější mykologický průzkum

Re: Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:15, Zdeno(m), (O přírodě)

Naprostý souhlas...

Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:15, Forrest Run(m), (O přírodě)

Fšak jsem si jak na Páťu, tak na Tebe, Zdeno, vzpomněl při sledování tohodle kraťasu, kterej se jmenuje "Ascension" , do češtiny by se to dalo přeložit jako Nanebevstoupení!:-)
No a kdyby se komukoliv z Vás práce na některejch jedincích zdála bejt poněkud frustrující, představte si, že byste dělali v automobilce AUDI a montovali do audin blinkry!

Re: Re: Re: Re: NPR Kaluža a PP Údolí Moravice I. , 26.06.2016 21:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Jó, když se daří aneb každý dobrý skutek...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30