O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

...byl turistický, takže houby jsem hledala jen za chůze podél cesty, ale i tak fajn. Norové předpovídali zataženo bez deště, na druhou polovinu výletu jim to i vyšlo, tak jsme aspoň uschly. :D U Fryštaku měly děti pohádkový výlet po lese, včetně sympatické Baby Jagy v otočném domečku na kuří nožce. Odrážela se palicí, měla u dveří pověšené kosti, no prostě báječně děsivá. Zatímco jsme poslouchaly repliky z Mrazíka, otočila jsem se k Ivanovi zády, rozhlídla se okolo a během chvíle našla tyhle hubky. Podle barvy a světlých chlupů jsem tipovala kosmatku křížochlupou, což se (podle chlupů a ornamentiky výtrusů soudě) zřejmě potvrdí. Rostla na holé hlíně u asfaltky, v místě, kde se dřív skládalo dřevo a stéká tamtudy voda.

Zajímalo by mě ale její rozšíření - např. Hagara píše, že "roste vzácně", zatímco Moravec ve své monografii žlutěnek (Cheilymenia) o ní píše jako o "velmi běžném druhu". Četla jsem někde, že v posledních desetiletích diskomycetů obecně ubývá. Je teda možná, že Moravcův údaj vychází z jeho praktické zkušenosti specialisty na drobné diskomycety zejména z 60-90. let, zatímco údaj v Hagarovi může odrážet třeba aktuální slovenské rozšíření podle informací od S.Glejdury.

edit: Potvrdilo se, Scutellinia crucipila.

Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

Hned vedle byly jiné kosmatky s výraznými chlupy, které ještě na určení čekají.

Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

Kus před Rusavou jsme našly další, svítily v blátě na dálku díky své velikosti (až 6 mm). Pardon za nízkou clonu, je to focené narychlo, aby se na mě nemuselo moc čekat, a špatné clony jsem si nevšimla.

Re: Re: Sobotní výlet, 12.07.2016 10:11, Tori(m), (Houby)

Tohle je nakonec zajímavá kosmatka, Scutellinia parvispora J.Mor. (sensu Moravec, non T.Schumacher). Moravec ji popsal podle nálezu z Řecka, na fóru ascofrance byl nějaký nález z Francie. Schumacher ji ve své monografii kosmatek (1990) synonymizoval pod S. umbrorum, nicméně podle názoru několika západoevr. mykologů (i mého) je to samostatný druh, který se liší výrazně kratšími chlupy a menšími výtrusy (na a pod spodní hranicí rozměrů pro S. umbrorum ss. T.Schumacher). Nepříjemné je, že Moravec ještě tehdy následoval starý zvyk, měřit výtrusy včetně ornamentiky, která může být různě velká. Přesné rozměry výtrusů (bez ornam.) Moravcova druhu by se tedy musely zjistit jedině revizí typového materiálu.

Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

Nakonec jsme ještě našly u cesty pod maličkými buky zvonkovky, které jsem tipovala na z. číškovité a taky se to pod mikrákem potvrdilo.

Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

U zvonkovek je zřejmě dobrým pomocným znakem třeň - z. nízká + žlutavá mají třeň široký a žebrovaný (nebo "brázditý"), zatímco z. číškovitá (a snad i její záměna, z. skotská) má třeň tenký, nežebrovaný, cca válcovitý. Ale většinou je dost olepený hlínou, která se musí opatrně oloupat třeba špičkou nože. Hagara (2014) o tom nic nepíše, Antonín v encyklopedii zmiňuje výrazný a brázditý třeň u z. žlutavé. Zajímavé, že stejným způsobem se liší i tvar výtrusů: s kulatými (z. číškovitá + skotská) anebo zašpičatělými (z.nízká + žlutavá) póly.

Zbylé dva druhy, z. Gaillardova + Tarzetta pusilla (v překladu "z. drobná", český název pokud vím nemá), dorůstají max. 5 (8) mm na šířku, takže třeň bude asi velmi nevýrazný. Ale neviděla jsem je ani na obrázku.

Re: Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 18:05, Hanýžka(m), (Houby)

Tori, tvé příspěvky jsou moc zajímavé, díky.

Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 08:54, Tori(m), (Houby)

A tady bych uvítala radu - je to nějaká smolokorka, anebo co? Roste už několik let na zbytku buku, který z druhé strany osidluje troudnatec kopytovitý. Když jsem ji tam před dvěma roky potkala, myslela jsem na troudnatec pásovaný (který taky může růst na buku, byť ne typicky), ale teď se mi to na něj nějak nezdá. Díky.

Re: Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 09:03, Zdeno(m), (Houby)

Troudnatec pásovaný, typická gutace a oranžový pásek...

Re: Re: Re: Sobotní výlet, 12.06.2016 09:08, Tori(m), (Houby)

Děkuju, vídám ho běžně, ale nikdy mi nenapadlo zblízka zkoumat staré plodnice, tak je nemám nakoukané.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30