O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Eutypella acericola?, 09.04.2016 15:10, chorcheee(m), (O přírodě)

Při procházení našeho Atlasu mne zaujal taxon bradavkatka Eutypella (syn. Diatrype) acericola, který určil Patrik a mělo by jít o první nález u nás. Přičemž prý o tomto druhu nejsou na netu téměř žádné informace a už vůbec ne fotografie. Ty tvrdohouby jsou fakt neskutečně přehlížené a většinou mykologů opovrhované. Choroše, povlaky, i malé diskomycety přecijen pár lidí u nás studuje. Ale pyrenomycety...studovala, co vím, paní Deckerová. Ta ovšem, jak známo, měla poměrně vážnou mozkovou příhodu a neví se, jak to bude dál. Myslím tedy, že pokud se Patrik na ně zaměří bude to nejen strategicky výhodné, ale také pro vědu bohulibé.


Přikládám něco podobného i když jsem si vědom, že není asi z fotografie určitelné. Nalezeno ve strmém svahu nad Ostroveckým potokem, nedaleko Chocně. Substrát neznámý, ale javory tam jsou .

Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 16:06, Tori(m), (O přírodě)

Pyrenomycety dělá hodně i Roman Maňák, nemá ovšem moc čas někde dávat fotky a psát popisy, a pokud, tak asi spíš na nahuby.sk.

Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 16:14, chorcheee(m), (O přírodě)

A Dr. Matýsek, trochu také tuším...

Re: Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 16:26, Patrik(m), (O přírodě)

S panem Maňákem jsem v kontaktu, právě E. acericola jsem s ním konzultoval. Pan Matýsek je z Paskova u Ostravy, díky němu mám hodně svých nálezů zmikroskopovaných (ale to samozřejmě ne vždy znamená určených, nemůžu přece po něm chtít všechno, a tak si skoro všechno, co mě zmikroskopuje určuju sám).

Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 15:10, chorcheee(m), (O přírodě)

A doplním podobnou (ale nejspíš jinou) bradavkatkou ze strmého svahu Litického hradního kopce. Zde mne napadla bradavkatka Eutypella prunastri.

Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 15:30, Patrik(m), (O přírodě)

Při určování pyrenomycetů je podstatné co nejpřesněji identifikovat substrát. Tady je třeba mikroskopovat. S tou druhou si nejsem příliš jistý, na prunastri se to nezdá, ani to dřevo nevypadá jako trnkové. Za to ta první fotka vypadá slibně, ale nevíš náhodou, zda tam nebyli třeba i jeřáby ptačí?

Re: Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 15:38, chorcheee(m), (O přírodě)

To nevím, ale určitě to tam někdy v sezóně navštívím, tak to ještě shlédnu.

Re: Re: Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 15:58, Patrik(m), (O přírodě)

Na to si dávej bacha, substrát je někdy klíčový, např. u rodu Leptosphaeria, kde není zatím žádný určovací klíč a kde je přes 600 platných taxonů, by ses moc nepohnul.

Re: Re: Re: Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 16:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Ono kdyby se udělala revize rodu, asi se spousta taxonů sloučí, protože se zjistí, že jsou to jen ekomorfy (pozměněné třeba růstem na různých substrátech) nebo prostě, že nezávisle dva mykologové popsali pod odlišným jménem tu samou houbu. Co si o tom myslíš? Já jen tak nahlas přemýšlím, ale myslím, že právě u těch pyrenomycetů stále panuje "doba temna". Dělá se na nich vlastně ve větší míře nějaká molekulára?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Eutypella acericola?, 09.04.2016 16:28, Patrik(m), (O přírodě)

Máš pravdu, je to bída a doba temna. O revizi rodu Leptosphaeria se vlastně (dalo by se říct) snažím. Molekulárka se u nich moc neděje, jen u některých čeledí. Je to několikaroční výzkum.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30