O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

možná to sem nepatří..., 25.02.2016 22:00, svědek, (O přírodě)

Přispívám zatraceně málo, přesto musím reagovat na "spor o Patrika". Život je neuvěřitelně široká řeka. Rozumím zastáncům rodného jazyka. Vždyť, co je víc, než vzájemné sdílení?! Možnost podělit se o hluboký zážitek. A hloubka pochopení čehokoli spočívá v diferencovanosti, organizaci, ve vnímání jemných nuancí a jejich vzájemných souvislostí a k uchopení tohoto je zapotřebí citlivý nástroj. Humpoláckou mluvou těžko uchopíte a předáte pestré barvy zážitku svého nitra.

Re: možná to sem nepatří..., 25.02.2016 22:04, svědek, (O přírodě)

Naprosto chápu Zdena, který by rád, aby vše směřovalo někam výš. Ať už jde o kvalitu fotek, schopnost vyjadřování se, originalitu a vážím si ho i jako člověka.

Re: možná to sem nepatří..., 25.02.2016 22:15, svědek, (O přírodě)

A přece si nemůžu pomoct a musím dát zapravdu Chorcheemu. Jednak jsem v životě potkal pár skutečně hodnotných lidí, kterým ale nebylo shůry dáno, jednak sám jsem trochu ten typ člověka, který občas pro les nevidí stromy. Na základní škole jsem třeba velmi dobře znal teorii gramatiky, jenomže jsem se na ni nedokázal soustředit. Zejména pokud mě zaujal obsah psaného. Vlastně to tak mám do značné míry dodnes.

Re: možná to sem nepatří..., 25.02.2016 22:30, svědek, (O přírodě)

Obdivuji lidi, kteří zvládají dokonale svůj jazyk. Přesto, tvarová psychologie zná ten jev, že lze rozpoznat i psa za plotem,melodii hranou o stupeň níže či obličej deformovaný odrazem na neklidné vodní hladině.

Bohumil Hrabal psal na stroji své povídky všemi deseti bez dívání a údajně se stávalo, že se psaní celé posunulo třeba o klávesu doleva. Takže po něm napsaný text pak museli dešifrovat. Kuriozitka, banalita, řekneme si dnes...

Re: možná to sem nepatří..., 25.02.2016 22:59, svědek, (O přírodě)

Ano, svět není ani černý ani bílý a už vůbec ne černobílý. Ve jménu rovnosti, demokracie, multi -kulti,genderové rovnosti, nebo vím já čeho..., se rozhodně nevzdávejme (-te) svého rodného jazyka (já s ním nicméně zápasím stále). Nabádejme druhé, ať se o jeho zdokonalení stále snaží. Ale buďme velmi opatrní se zaškatulkováváním lidí do kategorií "lajdák", "lempl", "hlupák" apod. Připusťme si, že naše jednoduché příčinné uvažování může být dost možná úplně mimo.

Většina vědců se shodne na faktu, že povaha mnoha fyzikálních či biologických jevů je silně kontraintuitivních. Proto je vysoce pravděpodobné, že se v mnoha úsudcích mýlíme.

Nakonec skutečnou hodnotu většiny lidí poznáme zpravidla až s jistým časovým odstupem...

Re: možná to sem nepatří..., 25.02.2016 23:10, svědek, (O přírodě)

Zajímavé, spor... a přece nemám pocit zloby na kohokoli. Naopak, i takový Joska se svým direktivním přístupem je mi najednou bližší. Upozornil totiž na důležitý fakt, že tolerance neznamená lhostejnost. A to je sakra důležité..!

Jak říkám můj táta: "Život je jeden z nejtěžších..." A proto musím občas zajít na ryby, u vody je krásně.

Re: Re: možná to sem nepatří..., 26.02.2016 07:54, Zdeno(m), (O přírodě)

Moudrá tečka...

Re: Re: možná to sem nepatří..., 26.02.2016 08:27, chorcheee(m), (O přírodě)

Krásně napsáno, děkuji.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30