O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Vážení kolegové,

Prvně velké díky Zdenovi a všem. Třeba za to, že mne v posledním kvízu seznámil se špičkou alias penízovkou smrdutou, kterou jsem neznal. No a za mnohem víc .

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 12:59, Zdeno(m), (O přírodě)

Á, Fénix opět vzlétá...

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Pak pochvalu a poděkování Alešovi a Patrikovi za velkou houževnatost a za to, že posouvají tyto stránky po odborné stránce dál a výš. To samozřejmě dělají mnozí, ale nikdo asi tak soustavně. Patrik mne dělá radost s pyrenomycety (které se mi líbí), Aleš s dřevomilkami (které mne baví).

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

A lehký off-topic: Přijde mi, že oba získali se znalostí hub dost velký kus sebevědomí. To je samozřejmě dobře. Ale přijde mi, že tady to mají poslední dobou opačně. Zatímco Patrik, který dřív někdy působil moc hrr (kategoricky až podle některých nafoukaně) se - přijde mi - socializoval. Alešovi - a zase je to jen můj pocit - hřebínek naopak poněkud narostl . Ale má proč. Odborně, přesněji v systematické znalosti hub, nás mnohé již přerostl .

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak třeba mi on (ale klidně někdo jiný) poradí se záhadou, se kterou si nevím rady. Drobný choroš na borce i odkorněném dřevě padlé borovice lesní. Smíšený les u Chocně. Viz fotografie.

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Plodnice jsou rozlité až římsovitě polokloboukaté. Římsy méně než 1 cm, na svrchní straně klobouky tmavě brvité. Rourky se ke stáru a po zranění nevýrazně a pomalu zbarvují oranžovohnědě. Konzistence měkká (o něco trdší než u měkkouše kadařavého).

Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Pojal jsem obsesivní nápad, zda by to nemohl být bělochoroš červenající (Parmastomyces mollissimus) - severoamerický choroš, který u nás poprvé nalezli v roce 2010 u Českých Budějovic Dr. Vlasák a můj spolužák Jirka Kout. Tuto obsesi mi rozehnala až Lucie Zíbarová. Na řezu plodnice by měla být výrazná želatinózní vrstva, která na mém řezu prý není.

Stále ale nevím co to je. Legrace je, že jsem skoro na 100% to samé, opět na borovici, našel i dnes pod hradem Trosky. Takže to možná žádná vzácnost nebude. Možná, že až se to určí, budu si klepat na čelo. . Podle fotografií však zatím nikdo (= ani Lucka, ani Jirka Kout) nápad nemají. Tož předem děkuji za případné návrhy a přeji hezké, právě začínající pondělí .

Re: Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 13:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

Bělochoroš to možná nějaký bude. V souvislosti s tou změnou barvy po poranění a ve stáří mě napadl bělochoroš křehký (Oligoporus fragilis). Ještě budu přemýšlet, ale nic jiného mě zatím nenapadá.

Re: Re: Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 13:22, chorcheee(m), (O přírodě)

To jo, to je asi jediná celkem hojnější věc, která mi přijde dosti podobná. Ale O. fragilis je asi vždy poměrně dužnatý. To mé je takové subtilňoučké. Ale třeba jo, třeba je to jen hodně špatně živený bělochoroš křehký. Toto je takové memento, díky kterému vím, že pokud to s houbama myslím vážně, budu muset začít s mikroskopováním...

Re: Re: Re: Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 13:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Nebo - právě nacházím - O. leucomallelus (bělochoroš nahořklý), je snad ještě podobnější a také roste hlavně na mrtvých borovicích.

Ale tohle jsou houby, do jejichž určování z fotografií se asi ani největší odborník nebude moc hrnout. Tedy zejména odborník, protože ten bude mít soudnost .

Re: Re: Re: Re: Záhadný choroš, 15.02.2016 13:49, alesjirsa(m), (O přírodě)

Mně to povídej ... Je pravda, že už se pokouším mikroskopovat i nějaké kornatcovité houby, ale choroše mi ještě stále nějak nejdou. Zvláště do toho rodu Oligoporus (Postia) bych se chtěl pustit, poněvadž tam je více druhů, které to mikroskopické studium vyžadují, tak tento rod zatím moc neovládám.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30