O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Vyhodnocení únorového kvízu, 01.02.2016 21:44, alesjirsa(m), (Kvízy)

Byl to zajímavý souboj. Nakonec chorcheee se vším ostatním správně doplnil outkovku měkkou a dostal se na první příčku. Velké poděkování patří také vevankovi, která trpělivě doplňovala ostatní položky a dostala se tak na druhou příčku. A třetí místo obsadil mh.
Správné odpovědi:
1. Kalorka kopřivová (Calloria neglecta) - Vřeckovýtrusá terčoplodá oranžová houbička rostoucí na starých lodyhách kopřiv. Právě roste, fotil jsem ji teď v sobotu, takže jestli chcete, můžete se po ní někde, kde rostou kopřivy, poohlédnout. ;)
2. Outkovka měkká (Datronia mollis) - To byl kámen úrazu. Uznávám, že tato plodnice už byla spíše pro ty, co ji mají trochu "ve woku". Má hnědý nebo modravý odstín klobouku, pokud ho má. Je hlavně poznatelná podle ohraničení klobouku a hymenoforu, které nechybí ani u rozlitých plodnic (akorát, že neohraničuje klobouk, když ho nemá ). Dále bílé nápadné póry, často místy protáhlé (u této plodnice ještě nebyly). Takže když se věnuje pozornost těmto znakům, tak se dá docela dobře poznat.
3. Ohňovec smrkový (Phellinus chrysoloma) - Ten jsem čekal, že bude nejtěžší. Není to příliš hojná houba. Dá se dobře poznat díky růstu na smrku.
4. Outkovka jednobarvá (Cerrena unicolor) - Hojná houba, která shora někdy může připomínat třeba outkovku pestrou nebo chlupatou. Je však charakteristická svými šedými, labyrintickými až někdy téměř ostnitými póry.
5. Trnovník akát (Robinia pseudoacacia)

Všem děkuji za účast a protože to vypadá, že už se letos zimy asi nedočkáme, tak ji aspoň posílám na obrázku.

Re: Vyhodnocení únorového kvízu, 01.02.2016 21:44, alesjirsa(m), (Kvízy)

A ještě pro úplnost obrázek outkovky jednobarvé (Cerrena unicolor).

Re: Re: Vyhodnocení únorového kvízu, 01.02.2016 22:01, chorcheee(m), (Kvízy)

A outkovky měkké :

Re: Re: Re: Vyhodnocení únorového kvízu, 01.02.2016 22:10, chorcheee(m), (Kvízy)

Jinak díky Aleši za kvíz. Konečně houby a úroveň, která mne obohacuje (i když tímto tvrzením zase mnohé naštvu ). Jinak, ta synchronicita Všehomíru je úžasná. Foto, které jsem tu přivěsil jsem pořídil před pár dny. Než jsem si zvětšil na displeji, netušil jsem co to je (tak mladou jsem Datronia mollis ještě nefotil). Pak mne napadla ta Datronka. No a nyní - díky Tvé fotografii můžu porovnat, že to asi fakt je .

Re: Re: Re: Re: Vyhodnocení únorového kvízu, 02.02.2016 11:43, alesjirsa(m), (Kvízy)

Ano, je. Byl to pro mě tehdy prvonález. I když nedávno jsem ji našel znovu.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30