O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý večer,

tak jen Hanýžka reagovala na začátek mého srdceryvného příběhu ze včerejška. No ale jaká z toho dělat dramata, ostatní prostě napjatě čekají, jak se to vyvine,žáááno? ..

Tak kde jsme to přestali…? Jo, s Martinem jsme přišli do hotýlku, kde chodíval s přítelkyněmi, zazvonili jsme na venkovní zvonek, bzučák nám otevřel a Martin paní recepční povídá „kamarád by se potřeboval ubytovat“. Recepční hned reagovala „Pán se snad dokáže ubytovat sám, pojďte dál“ a chtěla mého rómského průvodce odpálkovat. To jsem v rámci antidiskriminačních opatření nemohl dopustit a jal se to řešit na místě. „Kolik to u vás, prosím, stojí? „Dvoulůžkový pokoj 500 za noc“. „No jo, ale já jsem sám“. „Bohužel, jiný pokoj nemám, levnější to nebude“. Jsem lakomec, jak už možná víte, a tak jsem se omluvil, že si to ještě rozmyslím. Paní říkala ať moc neotálím, já odvětil, že nyní po půlnoci se už asi moc lidí ubytovávat nebude a paní, že to není pravda, že se tu lidé ubytovávají až do rána. Odešli jsme. Věděl jsem, že takto ne. 500 je na mne moc a paní na mne aplikovala – mám pocit – jistý psychický nátlak.

[Co byste říkali na tuto houbičku?].

Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 20:12, alesjirsa(m), (O přírodě)

Napadá mě strmělka anýzka.

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 20:25, Sley, (O přírodě)

No... nevím, jestli je na prvních třech fotkách stejná houba, ale ta třetí fotka mi přijde spíš jako nějaká šťavnatka, anýzka určitě ne... však on nám to Chorcheee jistě brzy objasní

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 15:43, chorcheee(m), (O přírodě)

To né. Je to stejná houbička, jako na dalších dvou fotografiích, což jsem zapomenul uvést...

Re: Re: Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 15:45, chorcheee(m), (O přírodě)

Sleyův koment vidím až nyní a to jsem měl pocit, že jsem "refrešoval". Napadá mne, zda by nešlo nastavit nějaký autorefresh třeba po 20 minutách. To by nikomu počítač jistě nepřetížilo. Nebo je v tom jiný zádrhel? Můžu napsat Adminovi, ale mám pocit, že to tu dost sleduje (i když houby tuším nedává).

Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 16:07, Tori(m), (O přírodě)

To nebyl psychický nátlak, ale reklama: "nejlepší výrobek své třídy, tisíce děkovných dopisů, poslední kousek!" (a ve skladu je dalších dvacet). :-)

Houbu netuším. Fotka lupenů z boku mi připadá dost kalichovkovitě, ale klobouk mě mate. Zkusila jsem zadat viditelné znaky do vyhledávání v MycoKey, nejpodobnější výsledky byly: Hygrophorus pustulatus, Gerronema minutum, Hemimycena mairei.

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 16:11, Sley, (O přírodě)

Hygrophorus pustulatus mě napadla taky, ale ta by nebyla takhle modrá... nebo jsou to jen zkreslené barvy na fotce?

Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

Venku říkám Martinovi: „Koukám, že Rómové to fakt nemají lehké. Jak Tě chtěla hned poslat do prdele, že?“. Přitakal. Chvíli jsme šli, pak Martin nesměle navrhnul, jestli bych mu nedal na kafe, že je dost promrzlý. Počítal jsem už po cestě s tím, že ho někam pozvu - zima byla sviňská (jistě jste to na „chmú“ také sledovali). Zašli jsme do non-stopu, kde to prý zná a kde s Rómy nemají problémy. Já si dal pivo, Martin fakt kafe. „Róm, který pije kafe, to není moc běžné, že?“ kontroval. Karamelovou sušenku mi věnoval, že mu to na plombu ve stoličce nedělá dobře. K pivu se nehodila – zůstala mi na zítřek ke kafíčku na benzince, jak o tom bude ještě řeč.

Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

No a nyní úžasná psychologická věc nejen pro Hanýžku. Povídali jsme si s Martinem, přišlo mi to celkem dobré, když v tom říká: „Přijdete mi, že nejste ve své kůži. To je kvůli mně, že?“. Úplně jsem mu to nedokázal vyvrátit. Ti Cikáni mají – koukám – někdy fakt pěknou sociální inteligenci! Přišlo mi to náramně zajímavé. Poprvé s neznámým Rómem, v neznámém městě, v neznámém podniku. Byl jsem poněkud nejistý a on to poznal! Úžasné… Pak si také stěžoval, že jak nejedl a pije jen kafe bolí ho břicho. Nevěděl jsem proč to říká a jak mu s tím mohu pomoci. Brzy se to mělo osvětlit. Dopili jsme a vyšli před podnik. Pokračovat jsme měli k „hlaváku“. Brzy po cestě říká: „Neznáme se, mě je to takové nepříjemné, ale já už se nedostanu před prací domů (no jo, vidíte o jeho práci jsem tu nic nenapsat: přestože je vyučený automechanik, pracuje jako pekař a začíná nad ránem). „Neměl byste pro mě na svačinu?“. Říkám, že už skoro žádné peníze nemám. Prý nechce moc, třeba tak 50 korun. Řekl jsem, že mu už nedám. Protože jsme právě po cestě potkali nějaké „jeho známé“ , rychle se rozloučil, podal mi ruku, že mne rád poznal a odkvačil „tak já se jdu zeptat jich“. Tak jsem se ho zbavil celkem rychle i když jsem to neplánoval a nijak mne neobtěžoval (krom těch peněz, které chtěl a půl krabičky cigaret, které mi vykouřil – ale on se teda bránil – to já mu stále nabízel).

Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

Takže jak to shrneme? Rómové, Cikáni, to mají fakt u nás asi často těžké. Jsem si jistý, že na ně spousta lidí kouká přes prsty a sám jsem se o tom měl možnost přesvědčil. Ale jsou to také – často – pěkní „vychcandírové“. Možná ho už v Děčíně znají a proto mu chtěli dát na ulici přes držku a paní z hotelu ho posílala pryč. Ale nemohl jsem vám tu samozřejmě napsat zdaleka vše, co mi říkal. Do jaké míry pábil, nevím. Nemám přec sociální inteligenci .

Přišel jsem k autu a "ubytoval jsem se". Měl jsem v sobě několik piv – hned jsem usnul. Po asi hodině mě probudila zima, musel jsem nastartovat a 10 minutovým volnoběžným provozem ohřát vnitřek vozu na přijatelnou teplotu (venku bylo 0°C). To se opakovalo ještě několikrát během noci (no, teda od 2:30 do 7:30). Vyspal jsem se ale luxusně. To jsem nečekal, Čekal jsem, že zítra budu nevyspalý, z houbovycházky bude utrpení a při cestě domů havaruji. Druhé se nekonalo, první ano, ale z jiného důvodu).

[Určíte mi šupinovku z úzkolisté vrby? Předem díky].

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 22:58, Herčus, (O přírodě)

šupinovka z okruhu šupinovky slizké... na vrbě roste nejčastěji š. zlatozávojná, ale může na vrbě vyrůst i jiná vzhledově totožná.

Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

V 7:30 jsem se rozhodl, že je světlo, stále po Děčíně kol mne jezdí nějací pitomci a tak už tam nemá cenu spát v autě. Vyrazil jsem na Sněžník, však se zastávkou na kafe na známé benzince. Paní pumpařka se mne hned ptala: „Našel jste ten penzion, co jsem vám říkala?“. A já: „Ano, ale měli plno.“ A ona: „A kde jste tedy spal?“ „V autě“, odvětil jsem. Udělala zvláštní grimasu (jakože jsem asi strašný pošuk) a dál se se mnou nebavila .
Pokračoval jsem na Sněžník, kde jsem projížděl již včera po setmění. První zastávka kolem 8. ranní byla pěkná. Objevil jsem „ráz loci“. Samé břízy a pískovce (však Labské pískove, žeáno?). Nafotil jsem tak václavky, hnojníky a … václavky (ty malé houbičky, co Hanýžka určila jako václavky). Pak jsem jel dál a bylo to v prdeli. Jak dopoledne pokročilo, všude stála osobní vozidla, kam jsem šel, všude jsem potkával houbaře nebo je minimálně slyšel. Psychicky jsem to nedával. Na každém takovém místě jsem vydržel tak 15 min a jel to pr… Lidé, které jsem potkával nosili koše hřibů a suchohřibů, já jen václavky. Byl jsem neúspěšný. Asi ze stresu. Nebo bylo už v okolí vysbíráno. Nějak se to holt rozkřiklo, že na Děčínském Sněžníku rostou (a nikde jinde moc ne).

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 08:33, Sley, (O přírodě)

Tenhle pocit marnosti znám ze Sněžníku taky - a to tam jezdím přes 20 let, a mám to tam tudíž celkem slušně prochozené a zmapované. Ale zrovna letos, před asi 14 dny, jsem tam nasbíral s bídou půl košíku (a to jsem to musel dohánět "prašivkama"), přijedu domů, kouknu na vedlejší houbostránky, a tam vidím ze Sněžníku fotky plných košů hřibů a křemenáčů Holt není vždycky posvícení, že...

Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 22:02, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolem poledne jsem už upaloval na Mladou Boleslav. Cestou jsem se pak stavil na Rumcajzově, kde jsem ještě předtím nikdy nebyl (plánoval jsem napsat Zdenovi a Kryšotovi, že jsem si dovolil navštívit jejich lokalitu, ale zatím jsem tak neučinil). Tragédie. Les docela hezký (i když strašně rovinatý – mám radši krpály), ale neskutečně suchý. Rostly jen dřevomilky.

No a poslední zážitek. Nedaleko Jičína je „Tank Ono“. Nejlevnější benzinka, jistě znáte. Doplnil jsem LPG (směs propanu a butanu; v letním období v poměru 60% butan a 40% propan, v zimě naopak – 40% butan a 60% propan – ha, víte proč to tak je?). Po dotankování ke mne přišel pracovník čerpací stanice a povídá: „Můžu se zeptat, jste spokojen s vozem Lancia?“. Vypěl jsem mu tedy ódu na svůj italský vůz. On mi na oplátku povyprávěl svůj životní příběh a ukázal velkou jizvu kol své lebky. Prý měl ošklivou zaviněnou nehodu na motorce. Popovídal jsem mu na oplátku o své motorce. Následně jsem vyprávěl o tom, jak mne nedaleko skoro stavěli „Pomáhat a Chránit“, ale poté, co jsem přejel, zvedli plácačku a zastavili řidiče jedoucího za mnou. Skoro mne nenechal domluvit. Prostě se chtěl vypovídat. Možná to tam povídá všem. Nebo jen takovým, jako jsem já. Byl 2 měsíce v bezvědomí a když se zrekonvaleskoval, tak mu sebrali řidičák, protože se u něj projevila posttraumatická epilepsie. Mohl by skolabovat za volantem/řídítky. To jsou osudy, že? Já jsem proti tomu v pohodě. Je dobré to takhle poznat. Nebo snad máte někdo jiný názor?

No, a to je tak nějak všechno. Dojel jsem domů a ráno šel do kolbenky. Dobrou noc.

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 23:30, Kraken(m), (O přírodě)

Setkání s Romem dopadlo dobře. Taky nemuselo. A co člověk, to osud. Asi je dobré některé poznat. Šupinovka je podle mého mínění Šupinovka zlatozávojná.

Re: Re: Re: O houbách a Rómech II. , 15.10.2015 15:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky, šupinovka zlatozávojná mne podle substrátu také napadla, ale znám jí jen z Hagary, tak jsem se chtěl ujistit. Jsou pak ještě podobné vzácnější, ale proč to komplikovat, parsimonie ve vědě je důležitá .

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 13.10.2015 23:52, Pavla, (O přírodě)

Ty jsi prostě číslo!

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 10:33, Zdeno(m), (O přírodě)

Zaveďme kategorii eseje a krátké povídky. Až příště budeš komunikovat s nějakým Romem, zeptej se ho, zda mne zná...Pokud ne, bude to nezvyklé...Ale jen do věku 63 let, starší jsem v péči neměl...

Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 10:37, Zdeno(m), (O přírodě)

LPG: jsa také plynařem 350 000 km, odpovídám, že poměr propanu a butanu se v zimě mění skrzevá nižší vnější teploty. Obě složky mají o čtyřicet stupňů rozdílné body varu a jejich vhodný poměr zajišťuje bezproblémový přívod plynu systémem...

Re: Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 19:28, chorcheee(m), (O přírodě)

Výborné a přesné vysvětlení! Zdeno je snad poslední žijící polyhistor! .

Re: Re: Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 19:58, Zdeno(m), (O přírodě)

...a původní profesí učitel matematiky a fyziky...

Re: Re: Re: Re: Re: O houbách a Rómech II. , 14.10.2015 20:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

... To bychom si rozuměli.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30