O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

Dnes spíše monotéma zaměřené na detaily...Na kraji listnatého lesa u potoku v porostu kopřiv jsem na řapíku dubu našel terčku sydowovu, Rustroemia cf. sydowiana, která není příliš běžným druhem...Chtělo by to samozřejmě ještě mikroskopické ověření...Jedná se o miniaturní druh, lehce přehlédnutelný...

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

Doma jsem plodnice usušil a připravil k herbářování, ale ještě jednou jsem je potom musel "oživit" a vyfotit přes níže popisovaný způsob. Apothecium je pouze 2 mm široké...

Re: Re: Okem neviditelný svět..., 26.09.2015 14:23, Tori(m), (Houby)

Tahle je pěkná. U toho detailu tecia je strašně malá hloubka ostrosti, zatímco tady je vidět jak vřecko, tak i celek.

Re: Re: Re: Okem neviditelný svět..., 26.09.2015 20:24, Patrik(m), (Houby)

Hloubka ostrosti u takového zvětšení už bohužel lepší nebude, jak jsem psal, použil jsem největší možnou clonu, můj foťák nemá větší než F = 8.0

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

...Při maximálním zvětšení lze pozorovat některé části apothecia. Okraj sterilní části zvaný excipulum.

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

Nebo svrchní vrstvu thecia zvanou epithecium. Jsou tu už patrné anteriorní části asca s apikálními vrcholy. Asca jsou nahloučené těsně vedle sebe úplně bez znatelným mezer. Kdybych provedl příčný řez apotheciem, mohl bych fotit asca ve své plné kráse, ale plodnici mám k dispozici pouze jednu a nechcu si ju zničit ještě před tím, než půjde pod mikroskop. Ascospory bych u tohoto druhu s tímto zvětšením neviděl, jsou totiž menší než 20 um.

Re: Re: Okem neviditelný svět..., 26.09.2015 14:05, Tori(m), (Houby)

Jen terminologická poznámka:

1. jako epit(h)ecium se označuje vrstva nad vrcholy vřecek, tvořená parafýzami, které o hodně přesahují vřecka a nad nimi jsou +/- srostlé do souvislé vrstvy. Pokud vím, rozlišuje (i vyskytuje) se spíš u lišejníků než u hub, v případě hub ji část autorů ani neodlišuje (prostě používají "hymenium" pro celou vrstvu vřecek+parafýz a "tecium" pro pohled shora na hymenium). Tady bych teda nechala jen tecium.

2. apex (mn.č. apices) znamená "vrchol", "apikální" = "vrcholový, koncový", takže nemůžeš říct "vrcholový vrchol". :-) Např. angl. "apical ring" (česky asi "apikální prstenec"?, u Helotiales) dává smysl, protože jde o prstenec na vrcholu vřecka.

3. ascus (mn.č. asci) = "vřecko", bylo by asi lepší tady zůstat u češtiny. "Asca" je latinsko-český kříženec, který ani netuším, podle jakého vzoru by se měl skloňovat nebo jak by měl znít v 1.pádu j.č.

Neber to jako rejpání, jen mi připadá zbytečné sypat latinu někam, kde je jednak nepřesně použitá, a ve zdejším kontextu i v podstatě zbytečná. Ale chápu to, taky mě to občas svádí, když si půl dne čtu klíče v anglině, abych pak mluvila takhle.

Re: Re: Re: Okem neviditelný svět..., 26.09.2015 20:33, Patrik(m), (Houby)

Aha, tak díky za upřesnění, nevěděl jsem co znamená apikální v českém překladu, jen vím, že se to používá pro označení anteriorní části vřecka unitunikátního typu. Ano, apical ring je česky apikální prstenec, který ještě můžeme rozlišovat na superiorní a inferiorní. Jinak prstence jsou přesněji součástí askoapikálního aparátu přítomného u vřecek unitunikátních inoperkulátních.

Jinak tedy v podstatě tvrdíš, že na fotografii tedy nevidím vrcholy vřecka, ale spíše vrcholy parafýz jo?

Re: Re: Re: Re: Okem neviditelný svět..., 26.09.2015 20:54, Tori(m), (Houby)

Ne, myslela jsem to tak, že u té Rutstroemie by parafýzy neměly nijak výrazně přečnívat nad vřecka, takže tam podle mého názoru není žádná vrstva, která by se dala označit jako epitecium. Aspoň teda co jsem našla na webu mikrofotky nějakých terček, tak u nich končily parafýzy zhruba na stejné úrovni jako vřecka.
Podle velikosti to bude vřecko.

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

Houby rostou opravdu všude. Dokonce aji na mrtvém řapíku od hosty. Na první pohled nahloučené černé tečky menší než milimetr se při takovém zvětšení naraz mění v miniaturní hysterothecia neidentifikovaného pyrenomycetu.

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

V jiné části zahrady okupovali mrtvé stonky zahradních bylin pyrenomycety z okruhu Leptosphaeria, jejichž drobné perithecia měli někdy dosti znatelné ostioly.

Re: Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 21:17, Joska(m), (Houby)

Nářečí v předchozích dvou příspěvcích "vem čert", ale takové hrubky jako tady se fakt přehlédnout nedají... (Tedy, pokud už chodíš aspoň do páté třídy, pokud ještě ne, tak se to snad dá prominout?)

Re: Re: Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 21:55, Patrik(m), (Houby)

Někdy holt více uvažuju nad obsahem věty a ne nad tím, jak to píšu...

Re: Re: Re: Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 22:50, Joska(m), (Houby)

A určitě si myslíš, že proto je to omluvitelné. Je to vlastně ale totéž, když právě Ty budeš tvrdit, že muchomůrka zelená je hřib smrkový. Že je to pitomost? Totéž je ale Tvoje gramatika.

Re: Okem neviditelný svět..., 25.09.2015 20:30, Patrik(m), (Houby)

No a aby se neřeklo, že tady furt dávám tyhle pidižvíky, přidám pro ovocnáře dobře známou houbu Monillinia fructigena.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30