O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý večer,

tak už rostou, jak jsem předpokládal - žádné velké zotavování mycelia asi netřeba . I když jak kde, kdy a u jakých hub - neměl bych generalizovat, jistě...

před pár dny sem vevanek dávala dřevomilku, kterou asi nacházím poslední dobou často (to je také ta má oblíbená nenáhodnost ). Myslím, že takhle vypadá mladá outkovka hrbatá (viz obdélníkové póry na 3. fotografii).

Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:44, karelzbrd(m), (O přírodě)

žádné velké zotavování mycelia asi netřeba . I když jak kde, kdy a u jakých hub - neměl bych generalizovat, jistě...

souhlas, kde občas napršelo, tam něco vyrostlo, u nás mrtvo a to potrvá, sem si jist. Když jsou už několik týdnů "rezavé" borůvky a brusinky, co vydrží mnohem více, nevidím to dobře v podobných lokalitách, které jsou se srážkami na tom tak bídně jako u nás. Tam, kde něco vyrazilo a zažívají euforii, no, nebyl bych tak optimistický. Možná pak porostou jinde a u nich to skončí tak rychle, jak začalo. Nebylo by to poprvé a zažil jsem to nejednou. Houby jsou nevyzpytatelné a dokážou nerůst i v době, kdy si myslíme, že mají optimální podmínky a to letos není nikde. Uvidíme, co udělá přicházející studená fronta, které se poslední dobou říká suchá. Já už nebyl v lese asi tři týdny, nemám tam co fotit, neboť na dobrou fotku musí být ta správná nálada a atmosféra. A ani na jedno nemám v lese, kde praská suché jehličí a klacky pod nohama vedle vyschlých potoků fakt sílu. Cítím s přírodou a vím, že tohle je na doraz.

Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 21:28, vevanek, (O přírodě)

Jak píšeš, i tady v nejbližším okolí jehličí křupe pod nohama a jediné co se dá najít je kotrč. Dnešní nálezy jsou z lesa blíž Novohradským horám, kudy prošly všechny bouřky z tepla. Ale jestli tam začne něco růst ve větším množství je ve hvězdách.

Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Dnes jsem se byl také podívat pod Suchý vrch (nerozum takhle do hor - našel jsem tam jediný hřib smrkový) a cestou zpět do PR Sutice nad Orlicí. Tam to bylo jiné. Našel jsem během chvilky:

Hřib přívěskatý, hřib kovář, hřib žlutomasý, vějířovec obrovský, choroš měnlivý, leklokorku ploskou, bělochoroš našedlý, křehutku sametovou a to je asi vše.

Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:15, basset(m), (O přírodě)

.. ne moc dobře cvaknutý mobil

Re: Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:21, Patrik(m), (O přírodě)

Hezký mobil, ten ti tam spadl náhodou, nebo sis ho nevšiml při focení?

Re: Re: Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Vy jste blbí .

Re: Re: Re: Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:56, Honzík(m), (O přírodě)

...ale zato je vodě vzdornej a prachu odolnej,skoro jako Chuck...

Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:08, chorcheee(m), (O přírodě)

A cestou zpět, těsně nad Chocní obrovské (až 25 cm v průměru) žampiony na okraji pole. Dužina červenající. Podezření mám na pečárku velkovýtrusou (konkurenční či spřátelený web ji říká latinsky Panus neostrigosus, což je nesmysl - mají v tom nějaký nepořádek ). Ale nemám fotografii ani exikát, takže mi asi nikdo neurčí...

Jo víte vlastně jak se dá různě poznat pečárka zápašná? Dnes jsem se dověděl, ale nechce se mi to vypisovat, tak čekám, zda se tu obětuje větší odborník a altruista, protože mnozí by si to jistě nechali rádi vysvětlit, no že? .

Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:27, vevanek, (O přírodě)

Já ti nevím, ta moje houba nemá tak velké póry.

Re: Re: Re: Já věděl, že nás houby přežijí :)., 31.08.2015 20:32, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak nevím ...ale ty požerky jsou tam taky...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30