O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:32, Patrik(m), (O přírodě)

Už jsem se tu jednou zmiňoval o soustavě lužních luk, které se táhnou předaleko podél potoku Setina. Tyto louky lužního charakteru se táhnou od Lhotky až po Zbyslavické rybníky, za Zbyslavickýma rybníkamabůhvíkaj. Tyto louky jsou zajímavé především díky svoje poloze, díky které jsou místy dost podmáčené a s výskytem sítinovitých či ostřicovitých trav, zatímco v místech, kde jsou nejširší, tak po prostředku podmáčené nejsou a najdeme tu i rostliny, které převažujou jen na sušších a teplých lokalitách. V tuto chvíli už na loukách moc rostlin nekvete, takže už se těším, až je tam půjdu prozkoumávat v červnu, kdy kvete na loukách nejvíce druhů rostlin.
Ano, můžete k tomu říct, že si můžu klidně vygooglit na google mapách, kde ty louky končí, ale to už by pro mě nebylo tak zajímavé a pak bych si řekl, že už nemá cenu tak daleko chodit.
Když není mokro a nerostou houby, zabývám se především focením fauny a flóry. Když mám však odfocené snad všechny druhy rostlin v nejbližším okolí, nezbývá nic jiného, než chodit na vzdálenější místa, na které se nikdy za deštivého počasí nedostanu.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:40, Patrik(m), (O přírodě)

Od Zbyslavických rybníků jsem šel hodinu a půl, což znamená, že jsem ušel okolo 6 km doufaje, že zjistím, kde až se dostanu a kde to končí. Chtěl jsem také objevit nějaké nové potencionálně zajímavé lokality, kde bych mohl najít nějaké zajímavé houby. To se také povedlo.
Když jsem však po té jeden a půl hodině chůze bez zastavení uviděl jak daleko to ještě pokračuje, řekl jsem si, že už radši půjdu zpátky.
Cestou domů už jsem se však více rozhlížel a fotil, abych měl nějaké další zajímavé fotoúlovky.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:47, Patrik(m), (O přírodě)

Cílem tohoto příspěvku však není žádné vypravování o tom, jak poznávám svoje okolí, ale o tom, co všecko se v mojem okolí vyskytuje. Uznal jsem však za podstatné vám představit ekosystém, ze kterého pocházeju všecky nálezy tady uvedené.
Prvním z nich je zeměžluč okolíkatá, která se vyskytovala ve středových sušších a po delší část dne slunku vystavených partiích louky. Vyskytovala se na lokalitě velice hojně. Překvapuje mě proto zjištění, že je zařazena do červeného seznamu do kategorie C4a.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:52, Patrik(m), (O přírodě)

Pcháč bahenní spolu s pcháčem zelinným byli na loukách taktéž velice hojnými druhy.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:53, Patrik(m), (O přírodě)

Po okrajích lesa se vyskytovala taktéž v hojných skupinách máta dlouholistá.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:55, Patrik(m), (O přírodě)

U těch jsem se zdržoval asi nejdéle. Máty, jak už určitě někteří ví, přitahujou velké množství různých druhů motýlů, dvoukřídlého a blanokřídlého hmyzu apod.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 22:57, Patrik(m), (O přírodě)

Jetel rolní, další druh, který jsem v životě neviděl....

Re: Re: Louky podél potoku Setina, 06.08.2015 11:17, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tak to vidíš. A u nás ho vídám skoro pořád.

Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina, 06.08.2015 11:31, Patrik(m), (O přírodě)

Taky by si u nás našel určitě spoustu druhů nejenom rostlin, které jsi ještě neviděl, zatímco já je vídám skoro pořád. Např. takovou plevelnou chrpu modrou můj kámoš, co bydlí v okrajové dědinské části Ostravy nikdy neviděl.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 23:02, Patrik(m), (O přírodě)

Na třech od sebe dosti vzdálených mikrolokalitách se povedlo najít tři různé druhy chrp. Jejich určování je opravdu komplikované, o čemž se můžete dočíst i v časopisu Živa. Kromě mezidruhového kžížence Centaurea x fleischeri jsem vyfotil chrpu třepenitou a ostroperou.
Hlavními určovacími znaky jsou u chrp především jejich charakteristické přívěsky.

Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 23:04, Patrik(m), (O přírodě)

Dnes jsem to nějak přetáhl, proto zakončím jedním zajímavým detailem a pokračovat budu třeba zítra. Poznáte, která rostlina je na fotce?

Re: Re: Louky podél potoku Setina, 05.08.2015 23:34, b.gun(m), (O přírodě)

Verbascum nigrum, neboli divizna černá, řekl bych..

Re: Re: Re: Louky podél potoku Setina, 06.08.2015 11:31, Patrik(m), (O přírodě)

Trefa...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30