O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Něco z ptačí říše, 21.07.2015 17:16, basset(m), (O přírodě)

Zřejmě racek středomořský. Proč zřejmě?
--
Rackovití (Laridae) v užším slova smyslu jsou jednou ze skupin dlouhokřídlých ptáků. Jde o ptáky vázané většinou na vodní prostředí. Něco přes 40 druhů racků je rozšířeno po celém světě.
Taxonomie a fylogeneze racků je poměrně komplikovaná, stále dochází k novým objevům a rozdělení do rodů a druhů se často mění. Po klasických výzkumech, zaměřených na morfologii se pozornost vědců přesunula na výzkumy s využitím mitochondriální a nejnověji jaderné DNA. Analýza jaderné DNA je využívána při snaze rozluštit komplikované vztahy a fylogenezi tzv. "velkých bělohlavých racků", tedy skupinu druhů racka stříbřitého (Larus argentatus).
--
Tak nejenom houbaři, ale i "ptákologové" mají potíže s vizuálním určením druhů

Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 17:16, basset(m), (O přírodě)

Na první fotce se mi zdály veliké rozdíly ve zbarvení. A tak jsem pátral dál a dočetl se.
--
Podobně jako další velké druhy racků pelichá racek středomořský dvakrát do roka - před zimou probíhá pelichání částečné, na konci hnízdění pak pelichání úplné. S postupem věku jsou tak rozlišitelné čtyři typy šatu - juvenilní/1. roku, šat 2. roku, šat 3. roku a šat adultní. Ve všech šatech se racek středomořský podobá příbuzným druhům, určování v terénu vyžaduje dobré podmínky pozorování a zaznamenání kombinace více znaků. Obecně je racek středomořský mohutný racek se štíhlou zadní částí těla, často výrazně hranatou hlavou a mohutným hákovitým zobákem. Nohy jsou delší než u racka stříbřitého, složená křídla zasahují dále za ocas.
V šatu juvenilním a prvního roku je hlava a spodina bělavá, hřbet a křídla hnědá se světlou kresbou jednotlivých per. Od příbuzných druhů se liší tmavou maskou kolem oka, kontrastně skvrnitou spodinou křídel, kresbou velkých loketních letek a tmavými vnitřními ručními letkami. Ocasní páska kontrastuje s bílým kořenem ocasu a na konci je bíle lemovaná. Zobák je černý, duhovka tmavá.
--
Takže první racek zprava na prvním snímku a na této fotografiije nejspíše právě mladík tohoto stáří

Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 17:16, basset(m), (O přírodě)

V šatu druhého roku je hřbet šedý, křídla stále s hnědými pery, hlava a spodina jsou čistě bílé. Oko začíná být světlé, kolem oka a na bocích může stále zůstávat patrné skvrnění. Zobák je světlejší, s tmavou špičkou.

V šatu třetího roku už ptáci připomínají dospělé, jen rozsah černé kresby na křídlech je větší a často mají zachovány zbytky tmavé ocasní pásky. Na krajní ruční letce se může objevit malá bílá skvrna u špičky.

Dospělí ptáci mají bílou hlavu, tělo a ocas, šedý hřbet a šedá křídla s černou kresbou ručních letek. Tato kresba je na krajní letce nejrozsáhlejší a směrem dovnitř se zmenšuje; na rozdíl od racka stříbřitého zasahuje obvykle na šest letek. Ve srovnání s rackem bělohlavým zasahuje černé zbarvení na letkách blíže ke kořenům per, černá kresba je tak rozsáhlejší. U špičky krajní letky je bílá skvrna různého rozsahu, u populací z Jaderského moře je častější celá bílá špička. Zobák je oranžový, s červenou skvrnou na dolní čelisti (zasahuje i na horní čelist). Duhovka je světlá, nohy žlutavě zabarvené. V zimě se může objevit skvrnění v okolí oka a tmavá kresba na zobáku.
--
Tak druhý zprava na první fotce a tento jedinec jsou "dospěláci"
--
Je otázkou, zda první racek zleva ( třetí zprava ) na první fotce není teprve "tříročák"


Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 17:16, basset(m), (O přírodě)

Příčina, proč se nechali takto zblízka nafotit, leží na břehu mezi nimi. Místní rybář právě dorazil ke břehu a vyhazoval rackům zbytky ryb.

Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:17, Patrik(m), (O přírodě)

Zajímavé, rackové jsou komplikovaný rod, ale ti tvoji stejně jako ti moji mě připadnou spíše jako racek bělohlavý, Larus cacchinans. I když na druhou stranu, oba druhy jsou si strašně podobní, takže si nejsem jistý ani z mojím určením...Jestli nevadí, připojím se tu z pár svýma fotkama...

Re: Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:38, basset(m), (O přírodě)

Pro Chorvatsko je typický racek středomořský, bělohlavý je spíše v oblasti Černého moře - Bulharsko, Rumunsko a dále se šíří do Polska až k Baltickému moři. Tak předpokládám, že jsem je asi určil dobře.

Re: Re: Re: Re: Něco z ptačí říše, 22.07.2015 15:51, Patrik(m), (O přírodě)

Díky za upřesnějí, tyto údaje v literatuře nemám

Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 17:16, basset(m), (O přírodě)

Abych nezapoměl, fotil jsem to dnes ráno tady. Kdo tam ještě nebyl, tak určitě vyražte na výlet, až budete v Chorvatsku.
--
Racky jsem fotil přesně tam, kde končí stěžeň prostřední černé plachetnice

Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 20:53, Zdeno(m), (O přírodě)

Moc se mi to zátiší líbí...

Re: Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 21:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Evokuje mi to tvorbu krajinářů...

Re: Re: Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:18, Honzík(m), (O přírodě)

...hmmm,co tam vlastně čepujou?

Re: Re: Re: Re: Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:42, basset(m), (O přírodě)

.. já měl Caffè latte

Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:20, Patrik(m), (O přírodě)

Ti moji jsou focení brzo ráno, když bylo slunko schované ještě za horou, takže za pomocí stativu....Dávám to jen pro porovnání a taky proto, protože jsem chtěl o raccích dát taky jeden příspěvek, ale to už by mi připadalo jako opičení a zbytečně založené nové vlákno....

Re: Něco z ptačí říše, 21.07.2015 22:21, Patrik(m), (O přírodě)

Ještě šat mladého ptáka, pro srovnání...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30