O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 10:03, alesjirsa(m), (Houby)

Včera jsem našel u školy jednoho kropenatce, právě když jsem fotil rozrazil douškolistý, a napadlo mě: "Proč nevyužít mé nové poznatky s výtrusným prachem, na které jsem se nedávno ptal ?"
Takže jsem toho kropenatce vzal domů, dal ho na bílý papír hymeniem směrem dolů, přikryl miskou a na papír, kde byl ještě kousek místa jsem napsal: "Nezvedat misku !!! Provádím zajímavý pokus."
A dnes, když jsem přišel s vysvědčením domů, jsem plný očekávání odkryl kropenatce a ten udělal do rána tento hnědý otisk.
A teď otázka (kropenatce jsem bohužel nefotil, byl jenom jeden a já už mám spousta skupinových fotek kropenatců z letoška, ovšem z jiných míst - jestli to bude právě mikroskopicky ten samý druh, toť otázka): V Hagarovi jsem četl, že jistý druh kropenatce, tj. kropenatec otavní, se vyznačuje bradavčitými výtrusy a tmavě hnědým výtrusným prachem, na rozdíl od makroskopicky podobných druhů, co ho mají černý. Mohl by toto být kropenatec otavní ?

PS. Ten otisk neměl ve skutečnosti tak sytou barvu jako na fotce. Spíš takovou šedě hnědou.

Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 10:26, basset(m), (Houby)

Aleši, obávám se, že takto by to bylo až příliš jednoduché.

Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 10:30, alesjirsa(m), (Houby)

Takže to asi znamená: Příštího kropenatce vyfotit a zmikroskopovat, zda má bradavčité výtrusy, že ?

Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 10:42, basset(m), (Houby)

Pak ještě ověřit z jiného zdroje, zda to je pravda.

Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 10:45, basset(m), (Houby)

Třeba budou vypadat takto nebo takto.
Dej si do google: panaeolina foenisecii spore print

Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:09, alesjirsa(m), (Houby)

Dobře, díky. Barva výtrusného prachu tak nějak odpovídá. Až budu mít příležitost, ověřím výtrusy. Na to asi budu potřebovat lupeny, že ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:20, basset(m), (Houby)

a co myslíš, že je v tom výtrusném prachu

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:23, alesjirsa(m), (Houby)

Jasně Ještě poslední otázka, doufám, že už a tím nejsem moc otravný. V mikroskopu budu pozorovat plochu lupenu ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:29, basset(m), (Houby)

Já myslím, že ten prach. ale jak se to přesně provede nevím. Tori Ti poslala nějaké návody, zkus to tam.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:49, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, mohl bys, prosím, zkusit ty vysypané výtrusy prohlédnout a vyfotografovat tím "dětským" Bresserem? Pod označením Biolux Al 20x-1280x ho prodávají Poláci za 2200,- našich. Uvažuji, že bych ho objednal. Tak by mě zajímalo, jak bude vypadat fotografie výtrusů při největším zvětšení. Na to nepotřebuješ žádné speciální přípravy a techniky. Prostě přenes "trochu" (což můžou být třeba miliony) těch vysypaných výtrusů na podložní sklíčko, zakápni vodou (nebo šamponem, jak doporučuje Mat60 - výtrusy Ti nebudou tak moc uplavávat a skotačit Brownovým pohybem a budou se lépe snímat tím PC okulárem), přikryj krycím sklíčkem a můžeš mikroskopovat...

Předem díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 11:57, alesjirsa(m), (Houby)

On ale, předpokládám, ten výtrusný prach, nebude průhledný, tedy se bude v tom mikroskopu jevit jako velké černé skvrny. A výtrusný prach na tom papíře už je asi zaschlý, to asi nevyjde.

Ale mohl bych to zkusit příště, až najdu nějakého kropenatce. Pokud to teda nespěchá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 12:07, chorcheee(m), (Houby)

Mně přijde, že děláš z některých věcí zbytečnou vědu. Výtrusný prach je od toho, aby zaschnul. Na nepatrný obsah vody se dehydratuje ještě během zrání na basidiích. Proto přežije oblet Zeměkoule (když to přeženu) a pak vyklíčí. Opravdu se běžně mikroskopuje vypadaný výtrusný prach, myslím, že už Ti to tu psali, ale ty jsi někdy strašně nedůvěřivý .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 14:32, alesjirsa(m), (Houby)

Hele, tak teď jsem právě skončil s mikroskopováním. Nakonec jsem vymyslel způsob, jak dát na podložní sklíčko výtrusný prach, ale radši se ani neptej, co jsem vymyslel, protože by sis myslel, že jsem se zbláznil.
Pozoroval jsem výtrusy, ale stejně zatím nijak nejsem přesvědčen, zda byly bradavčité nebo hladké. Neviděl jsem to příliš zřetelně, poněvadž jsem měl nedostatek světla, což bylo způsobeno právě vlivem té metody, kterou jsem již zmínil. Příště to už snad udělám normálně, teda aspoň tak, jak si myslím, že by se to mělo dělat. Tentokrát jsem to zkazil. Nicméně zkoušel jsem ten USB připojovač, ovšem zatím mě nijak nenadchl. Ten program, co mám, dělá hluboce nekvalitní fotografie. Radši je tu ani nebudu předvádět, z toho se nedá poznat vůbec nic. Potom mě něco napadlo, jak bych možná kvalitu fotografií mohl zlepšit, ale to už jsem pak bohužel neměl šanci vyzkoušet. Takže opět příště.
Naštěstí je tu ještě jeden, byť dost netypický a bláznivý způsob, jak získat fotografie. A to tak, že se snažíte vyfotit, co vidíte v mikroskopu, foťákem. Je to docela složité, ale nakonec se mně díky tomu podařilo dostat aspoň tuto fotografii.

Takže zatím je to "takový všeljaký". Neříkám předem, že to bude zlé, ani to zatím nijak nechválím, samozřejmě USB zařízení funguje dobře, ale program je na nic, tedy aspoň zatím. Také jsem původně myslel, že bude fungovat jako kamera - napřed ještě v tom programu pořádně zaostřím preparát a pak teprve to udělám jako snímek. Jenže to už rovnou udělá snímek bez toho, abych ještě preparát zkontroloval, jestli je dobře zaostřen.
Až budu mít opět něco na preparování, pořádně se na to zaměřím. Teď už s tím ale asi bohužel nic nenadělám.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:05, chorcheee(m), (Houby)

No Aleši, pašák! To na první pokus není - podle mne - špatné! . Jen mne překvapuje ten PC USB okulár + prográmek, že jsi s ním tak nespokojen. Já když jsem to instaloval s Kryštofem, tak jsem byl mile překvapen jaké obrázky to dělá (640 x 480 dnes není rozlišení nic moc, ale zvlášť CCD okulár s rozlišením 3 MPx by stál více, než celý tento mikroskop).

Viděli jsme spirální chloroplasty řasy Spirogyra a spousta dalších "věcí" ve "špinavé vodě". Možná tam již dávají jiný, možná se to s ním musíš jen naučit. Každopádně obdivuji Tvé nadšení a houževnatost.

Já se právě vrátil z Odboru životního prostředí, magistrátu Brna, kde mi věnovali kopiji inventarizačního průzkumu mé milované PR Coufavá. Tipneš si, kolik hub tam našel pan Alois Vágner v roce 1985 (ono to bude spíše za několik let) ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:10, alesjirsa(m), (Houby)

Já se neodvažuji hádat.

Jsou tři možnosti, proč máme rozdílné názory na své programy na mikroskopování:
1) Máme odlišné programy.
2) Vím o tom svém programu úplný "prdlajs".
3) Obě dvě možnosti zároveň.

Jaký má ten tvůj program přesný název ?

PS. Jinak první pokus to úplně není. Už jsem mikroskopoval předtím, dokud jsem si neuvědomil, že když dám do mikroskopu kdejakou neprůhlednou breberku, tak nic neuvidím.

Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:26, Tori(m), (Houby)

Já takhle taky fotim i měřim - foťákem přes okulár. Sice mám i okulár s měřicí stupnicí, ale když má jeden dílek na stupnici třeba 2,4 μ (při zvětšení 400×), tak to moc přesné neni, taky pořád hýbat preparátem i okulárem, aby se nějaký výtrus zrovna natočil tou správnou stranou k měřítku... bych si s jednou houbou hrála do vánoc. :D
Takže foťák na stativu, dálková spoušť, přepnu si na náhled na displeji. Objektiv vytočím jen tak, aby nebyl na úplně nejdelší ohnisko (bo tam má míň ostrou kresbu), posunu tak blízko okuláru aby nebyly vidět černé okraje, a pak už zaostřuju na preparát *jenom* na mikráku (a na displeji si můžu přepnout na nějaký zoom). Vyfotim sérii obrázků, na konec vyndám preparát, dám místo něj kalibrační sklíčko s 10mikronovou stupnicí a vyfotím i to. Během celé série fotek (preparát i kalibrace) se nesmí pohnout žádná část opické soustavy, tj. neostřit foťákem, nehýbat mikroskopem, nekopnout do stativu. Pak to hodim z karty do pc a měřím v programu Piximétre (francouzský soft, takže je intuitivní asi stejně jako francouzské rozložení klávesnice, ale jinak je dobrej). ... za chvíli dám nějakou ukázku, hraju se s nějakou ronivkou nebo co to je za záludnou potvoru.

Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:30, alesjirsa(m), (Houby)

Aspoň nejsem originální v tom fotografování.

Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:37, Tori(m), (Houby)

Jinak tahle metoda - focení přes okulár foťákem - má oproti focení přes třetí výstup (+ nějaké nástavce/USB kameru...) tu nevýhodu, že je těžké nastavit foťák do takové polohy, aby byl souosý s objektivem. V lepším případě jsou probíhají osy obou částí paralelně, v horším jsou rozbíhavé - to se projeví např. tak, že fotím volně sypané výtrusy, okem je vidím všechny stejně ostré, ale na fotce je ostrý jen střed, viz foto.

Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 15:41, Tori(m), (Houby)

Jo a když to jsou takhle malé houby (pár cm šířka klobouku), tak bych je nechala vysypat rovnou na sklíčko.

Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 17:00, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, přesný název programu neznám. Není to můj mikroskop. Ale až budu s Kryštofem, snad si vzpomenu a zjistím.

Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 20:25, Joska(m), (Houby)

Nechci moc "rejpat", ale asi to nebude tím programem, ale spíš něco mezi klávesnicí a židlí. Takže když to vezmu podle Alešova návrhu, tak za b) je správně...

Re: Re: Re: Re: Pokus s výtrusným prachem, 30.06.2015 20:48, alesjirsa(m), (Houby)

Je to jedna z možností.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30