O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré poledne,

déšť mne vyhnal z lesa a tak se dostávám k plánovanému zamyšlení...

Text doprovodím fotografiemi hlívy plicní, na kterou je (všemi smysly) odborník Zdeno, a které loni v tuto dobu dával kvanta fotografií. Protože jsem ji našel obrovské množství v PR Coufavá a v jejím okolí, musel jsem se zamyslet zda ji seberu. Přestože jsem se snažil sbírat hlavně v okolí rezervace, bez mučení přiznám, že jsem ji dosti nasbíral i přímo v rezervaci (ono je to tam velmi snadné ). Jistě bude pro mnohé z vás novinkou, že to není zakázané.

Zakázané je cokoli sbírat (a chodit mimo turisticky vyznačené cesty) v NPR a NPP a v I. zónách NP.

Zakázáno je kdekoli sbírat těch asi 51 hub uvedených ve vyhlášce 395.

Zakázáno jest sbírat houby v PR a PP, pokud jsou předmětem ochrany (pokud se nepletu, u nás je zatím jediná houbová rezervace a to "Luční").

Jinak je v PR a PP sběr lesních plodů a plodnic hub povolen. Tak praví zákon.

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 14:10, alesjirsa(m), (O přírodě)

Do NPP Luční pojedu tento rok.

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Přestože jsem to tam vysbíral jen dosti výběrově - bylo tam toho tolik a množství plodnic bylo již starých, že by "holosběr" neměl význam, mnozí mne za to jistě pokárají. Ale je sběr plodnic pro populaci hub opravdu škodlivý?

Tento článek vešel mezi mykology docela do povědomí:

Mushroom picking does not impair future harvests – results of a long-term study in Switzerland

Simon Eglia, Martina Petera, Christoph Buserb, Werner Stahelb, François Ayera

Biological Conservation

Volume 129, Issue 2, April 2006, Pages 271–276.

V abstraktu se píše:

"The expansion of commercial harvesting in many parts of the world has led to widespread concern about overharvesting and possible damage to fungal resources. In 1975, we started a field research project to investigate the effects of mushroom picking on fruit body occurrence. The three treatments applied were the harvesting techniques picking and cutting, and the concomitant trampling of the forest floor. The results reveal that, contrary to expectations, long-term and systematic harvesting reduces neither the future yields of fruit bodies nor the species richness of wild forest fungi, irrespective of whether the harvesting technique was picking or cutting. Forest floor trampling does, however, reduce fruit body numbers, but our data show no evidence that trampling damaged the soil mycelia in the studied time period."

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Pro neangličtináře přeložím:


"Rozšíření komerčního sběru hub v mnoha částech Světa vedlo k rozšíření obav z "přesbírávání" a možného ohrožení budoucích zdrojů hub (myšleno jak množství, tak diverzity). Proto jsme v roce 1975 začali terénní šetření vlivu sběru hub na budoucí výskyt plodnic. Zvolili jsme tři typy zásahů. 1. sbírání (ve smyslu trhání), 2. odřezávání hub a 3. současné pošlapání trvalých ploch. Proti našemu očekávání ani dlouhodobý sběr, ani odřezávání plodnic nevedlo ani k budoucímu snížení výnosů, ani ke snížení biodiverzity hub. Naproti tomu důkladné pošlapání lokality vedlo k následnému snížení počtu fruktifikujících hub, ale naše data neukazují na průkazné poškození podhoubí ve sledovaném časovém rozmezí."

Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:47, P.T.(m), (O přírodě)

Sběr hub je jako česání ovoce ze stromu. Následující rok budou jablka i houby za příznivých podmínek zase. Jen zmenšujeme možnost šíření a vznik nových jedinců, ačkoli zřejmě ne dost, poněvadž houby rostou všude.

Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 13:24, chorcheee(m), (O přírodě)

Já o tom píši několik odstavců a P.T. to dokáže shrnout do dvou vět ....Ne, tak tří .

Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 18:00, Zdeno(m), (O přírodě)

Jo, pítýčko je borec a nás těší, že začínal coby mlaďoch na nahoubách i tady...Je to Tvůj kolega, doufám, že se mu bude dařit při vstupu do pracovního procesu...Pokud nám napíše, jak studuje, fajn, jistě nás to zajímá.

Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 19:36, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano ano, víme o sobě, ač osobně jsme se ještě nesetkali. Snad se mu bude dařit se vstupem na trh práce lépe než mě. Ale už se zase lituji. Pro mne je to vstup asi už 3. a tento se nějak prostě nedaří . Jako lektora statistiky do společnosti StatSoft mne v 2008 (když jsem nebyl schopem dorazit PhD studium ve stipendiované lhůtě) přijali skoro neprávem (protože jsem statistiku vůbec neuměl, ředitel české pobočky také ne, zato byl podobně divný jako já a tak jsme si padli do oka ). Tam jsem měl časem kolem 25 000,- měsíčně plus stravenky - nejvíce, co jsem kdy vydělával.

Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 21:14, P.T.(m), (O přírodě)

Přispívám málo, není čas chodit do lesa a fotit, aspoň že je u nás sucho a nic neroste, pak to tolik nemrzí. No jinak se tedy pochlubím včera nabytým titulem blbec, snad to dotáhnu i na toho magora.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 22:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Jé, to byl timing, blahopřeji...Přes magora k péhá, ať nemá chorcheeé komplexy...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 21.06.2015 18:00, Patrik(m), (O přírodě)

U nás je vláhy dost, utěšuju se hlavně tím, že si říkám, že to není poslední déšť v životě a že takových příležitostí budu mět ke svojím zájmům v životě eště dost. Jenomže to se lehko řekne, když jsem furt tak zvědavý, jestli bych teďka třeba náhodou našel v lese nějaký zajímavý nález, co jsem ještě neviděl. Furt mě to láká a už to moc dlouho nevydržím, i když na to nemám čas...

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Myslím, že podobně dopadajících prací je několik, i když takovýto rozsah a dlouhodobost sledování snad jiná, než tato Švýcarská, poskytnout nemůže. Dobrá, i kdybychom toto zjištění mohli rozšířit na všechny skupiny hub a všechny biotopy (což samozřejmě nemůžeme), zbývá ještě jedna nezodpovězená otázka, na kterou se mě chytrý člověk zeptá.

Kdybych s takovýmito argumenty vyrukoval třeba na Václava Burle, možná by byl trošku agresivní, protože lidé zahnaní do kouta prostě agresivní bývají. Inteligentnější lidé (a takoví jsou v převážné většině právě zde ) se však tak snadno do kouta zahnat nenechají. No, tak?! Na co se mě to chcete zeptet? Ano, správně: Jak tyto výsledky dokazují, že omezení produkce výtrusů sběrem (mladých) plodnic nemá negativní vliv na šíření na nové lokality.

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

To je otázka vražedná a myslím, že na ní žádné studie neodpovídají. Mohlo by z toho vzejít i zajímavé povídání o metodologii vědy. Některé výsledky prostě nejdou publikovat, i když vypadají konzistentně a logicky, protože neexistuje (v současné době) důvěryhodná metodika, jak danou hypotézu testovat. Mě tedy alespoň nenapadá, jak vysbíráváním trvalých ploch velikosti stovek až tisíců metrů čtverečních zjistit ovlivnění diverzity na regionální až globální úrovni (plochy o mnoho řádů větší). Takže jsem v koncích. Nemůžu dokázat, že jsem sběrem hlívy plicní v rezervaci neomezil její šíření na nové příhodné lokality a tak jsem se možná zachoval nemorálně. To že necítím výčitky může být 1/ nedostatkem mé pokory, 2/ tím, že vím, že zrovna populaci hlívy plicní mým zásahem nikterak neovlivním, 3/ kombinací bodů 1/ a 2/ a 4/ ještě něčím jiným.

Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 14:50, Zdeno(m), (O přírodě)

...třeba tím, že ji chceš zpracovat a sníst... Zajímavé povídání...

Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:05, chorcheee(m), (O přírodě)

A úplně na závěr: Takové ty hlášky "zasluhuje přísné ochrany" v novém Hagarovi, který to tam má u každého zavlečence z USA, kterýho kdysi, kdosi našel u Překladového nádraží Žižkov (nebo přístavu Děčín ) mi přijdou komické. Ta houba tu nebyla, takže přirozenějším stavem je, že tu zase nebude. Maximalista Hagara a jiní by u nás rádi viděli co nejvíce druhů, jasné. S ochranou přírody a ekologickou stabilitou ale taková rétorika a nebo dokonce takové "houbopěstitelské snahy" nemají nic společného. Hezký den!

[poslední dvě fotografie se liší jen různě "staženou bílou", která se vám líbí víc?]

Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:23, Kraken(m), (O přírodě)

Krásná čerstvá hlíva plicní! Koukám, že to tvoje zamyšlení přidáváš ex post. Tak to prosím tě alespoň piš česky!

Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 12:49, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky! Snažím se (psát česky) .

Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 13:26, petras, (O přírodě)

Tak složitě to neumím,ale selským rozumem za 60 let jsem došel k názoru,že sběrem nelze ovlivnit rožšíření hub.Podhoubí je prakticky všude.Hřib smrkový-určitě každý má svá místa,kde pravidelně roste.Pak přijde vyjímečný rok a rostou úplně všude,pomalu i z asfaltu,a v místech,kde nikdy nebyly.Tak rychle by nové podhoubí nevyrostlo.Toto platí o většině běžných hub.Další varianta jsou např.lišky.U nás mnoho let díky kyselým dešťům skoro nebyly.Jak se příroda trochu vzpamatovala,tak na stejných místech rostou.Podhoubí je tam stále,jen nejsou vhodné podmínky pro tvorbu plodnic.U vzácnějších druhů,které jsou vázány na určité prostředí nebo teplotní podmínky to bude to samé.Proč,když se některé druhy nesbírají,nedojde k jejich masívnímu rozšíření?A nikdy se nestane,aby byly vysbírány všechny plodnice a ten zbytek asi stačí na rozšíření druhu.

Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 13:33, chorcheee(m), (O přírodě)

Petras: Tak nějak intuitivně souhlasím, jen přidám postřeh, který mám taky zprostředkovaně (vědu na houbách jsem nikdy nedělal):

Mnoho hub dělá plodnice hlavně, když jim je "ouvej". Naopak když jsou podmínky pro růst mycelia optimální, množí a rozrůstá se vegetativně a nad zemí o houbě nikdo ani neví. Je to logické - když se podmínky zhorší, potřebuje se druh dostat na nové místo.

Z pohledu mlžného léta, podzimu a košů hřibů a jiných hub nošených z lesa je to divné, ale já o tom nyní víc nevím. Pokud někdo má odkazy na práce, které zkoumají jak to je a jak u kterých druhů, rád se poučím. Předem díky!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 18:06, Zdeno(m), (O přírodě)

Maně mne napadá, že to "ouvej" je jistou paralelou svědkova "navzdory", tedy při nějakém tlaku či nepříznivé konstelaci parametrů...Jinak zajímavé myšlenky a podobné závěry mi přijdou logické a v praxi často vnímané...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 18:58, Joska(m), (O přírodě)

Proč asi, když chci, aby mi kytka vykvetla, je dobře omezit zálivku, aby trochu strádala?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 19:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Myslím, že mnohdy ano .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 19:44, Zdeno(m), (O přírodě)

Přesný postřeh...Pod tlakem se ostatně podává nejlepší výkon, proto i nějaké moudré přísloví hovoří o ideálním stavu jedince: prý na hraně strádání...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 21:19, petras, (O přírodě)

No nevím,ale u hub by byl zrovna u nás ideální stav,trpí suchem a nic.Posledně jsem trochu podcenil zálivku gerbery a nasazené květy odešly do botanického nebe.Malý smrček,pokud odchází,tak se snaží nasadit poslední šišky,to je běžné.Já funguji nejlépe na poslední chvíli

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 20.06.2015 22:26, svědek, (O přírodě)

Jiné moudro zase praví, že se nemá příliš tlačit na pilu, aby správně řezala. Mírný stres určitě motivuje, jen není jisté, kde je ta hranice. Respektive, každý ji máme jinde. Podvýživené děti mívají často trvale poškozený mozek, taky dlouhodobý psychický stres vyvolávající deprese vede v důsledku k poškozování paměti. A ostřílení "Rambové" (vojáci, co prošli válečnými konflikty) také nebývají zrovna psychicky zoceleni. To jen pro doplnění, abychom zas příliš nezjednodušovali.

Na druhou stranu, občas ne jen u sebe pozoruji ono rozrůstání mycelia...

K hlavnímu tématu. Napadá mě, dlouhodobý monitoring více samostatných lokalit by měl cosi vypovídat i o globální úrovni? Jasně, lokality se v čase mění, takže... Zkrátka, museli bychom mít dostatečně velké množství dat z mnoha lokalit sebrané za dostatečně dlouhé období, aby se pokryl vliv přirozeného vznikání a zanikání lokalit, neboť ekologie se spolu se stárnutím a omlazováním lesa zákonitě bude měnit. Takže pokorně sbírat data po mnoho desítek let. Pouhý rozum od stolu bude myslím vždy na pochybách.

Napadá mě ještě jedna hříšná myšlenka. Mám izolovanou malou lokalitku na májovky. Rostou zde každým rokem téměř nečervivé. Naproti tomu jiná, daleko rozsáhlejší lokalita se spoustou plodnic je silně zamořena červivostí. Na Slovensku v "Záhorie" znám mnohakilometrové plantáže klouzků obecných. Bohužel, taky červivost zde bývá obrovská.

Kdo sbírá pro sebe z keře maliny, dělá dobře konzumentovi, který přijde den po něm. Posbírá maliny, které by jinak shnily a napomohly zamoření hnilobou malin, které dozrají teprve až zítra.

Nemůže mít sběr hub podobný očistný účinek, podobně jako kosení luk, či citlivé budování rybníků v Jižních Čechách?

Jasně, šíření chorob ve velkých skupinách zase s vyšší pravděpodobností může vyvolat škálu protireakcí (diverzifikace vlivem selekčního tlaku). A tak můžeme minci obracet ze strany na stranu...


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub - rozmazlovat či drezúra?, 20.06.2015 22:51, svědek, (O přírodě)

A co když je oboje správně a lze ty protiklady spojit? Nejpřirozenější stav že by byl občasný stres střídaný obdobími uvolnění, klidu a dostatku všeho? U teplokrevných živočichů existuje dvojí možná adaptace na chlad. Zvýšením tělesné teploty u ptáků, nebo jejím snížením (zimní spánek).

Jdu spát. Dobrou noc.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub - rozmazlovat či drezúra?, 21.06.2015 06:32, Zdeno(m), (O přírodě)

Zajímavé úvahy, jedna novinářka se mne ptala, co mne na houbách nejvíc fascinuje. Ta nevypočítatelnost a tajuplnost, odvětil jsem...

Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 21.06.2015 15:55, vevanek, (O přírodě)

Se zájmem jsem si přečetla tuhle diskusi a jen přidám svůj poznatek z posledních let. Jakmile dřevaři tady otevřou jehličnaté lesy, vyřežou veškerý podrost, tak z těchto lesů úplně zmizí hřiby, lišky... Na podzim jsou tyto úseky lesa plné jen čechratek podvinutých a krásnoporek

Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 21.06.2015 18:44, Tori(m), (O přírodě)

To dává smysl - vyřezáním podrostu (anebo vykácením vedlejšího lesa) začne víc protahovat vzduch a země se rychleji vysušuje, což ovlivní pozemní houby, ale dřevožijným to tolik nevadí.

Re: Re: Re: Re: Sbírání a ochrana hub, 21.06.2015 18:50, vevanek, (O přírodě)

Ono už ani těch dřevomilek tam tolik není, protože štěpkují pařezy. Na pohled je to takový "divný les". Jen vysoké stromy, žádný pařez, žádná křovina. Za čas se všude plazí ostužiny


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30