O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Ještě jednou zdravím,

dnes jsem po pracovním týdnu v třešňovém sadu trošku výletoval. Navštívil jsem část obrovského a obrovsky významného území PR Údolí Oslavy a Chojnice. To jedete Z Brna směrem na Třebíč a u Náměšťi nad Oslavou máte několik možností, jak kaňonový fenomén navštívit. Já to v Rapoticích vzal dolu na Ketkovice a Čučice. Tam jsem zanechal svého oře a šel podél řeky a do svahů pěšky....

Pak jsem se zastavil podlíž obory v Náměšti nad Oslavou (tam jsem našel toho hřiba) a večer jsem ještě zajel kouknout do své milované dřevomilkové rezervace Coufavá. V rezervaci i mimo jsem nalezl již jednou zmiňované obrovské trsy hlívy plicní. Ale o tom až někdy jindy...

Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

PR, jedna z největších u nás, má přes 2000 ha (tedy přes 20 km čtverečních) a chrání významný kaňon soutoku řek Oslavy a Chvojnice. Už rozsah nadmořských výšek 260 - 452 m n. m. - dává tušit, že jde o krajinářsky zcela mimořádné území a jeden z nejhlubších říčních kaňonů u nás.

Je to území, kde lidé a příroda - snad - žijí v docela pěkné harmonii.

Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Kamenitých jezů a romatických říčních údolí je tam nespočet. Viděl jsem jen menší část...

Výškově a klimaticky členité území hostí i celou řadu vzácných druhů rostlin a živočichů. Z rostlin například orchidej jazýček jadranský (Himantoglossum adriaticum).

Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Senoradský mlýn. Jedno z mnoha forem extenzivního osídlení. Podle mne člověk do krajiny (a to i chráněné) v této podobě patří a není to nic proti ničemu.

Re: Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 06:05, Honzík(m), (O přírodě)

...hele,v této směsce všeho možného už to nepatří asi nikam...

Re: Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 09:05, samotářka, (O přírodě)

Člověk do krajiny patří. Kdyby tam nikdo nekosil louky, vznikla by na jejich místě obrovská monokultura kopřiv. Kolem Prahy už taková chráněná území máme, kde kvůli kopřivám původní druhy, kvůli kterým byla ochrana vyhlášená, dávno vymizely.
Květnaté louky jsou v české přírodě nenahraditelné. Lípy odkvetou v červnu, na horách začátkem července, a pak už z domácích druhů dřevin nekvete vůbec nic. Všichni naši blanokřídlí, ale i mnozí motýli a další už jsou pak závislí pouze na nektaru z květů na loukách.

Re: Re: Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 18:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky samotářko! Takto si to také představuji. Ale vysvětlovat lidem ochranářské principy je často k uzoufání. Mám pocit, že jsou jen dva typy lidí 1/Ti, kteří by nechali vše svému vývoji a 2/ti, kteří chtějí podřídit přírodu člověku. Najít rozumný kompromis a přesvědčit lidi, že tak je to správně, je u "prostého lidu" skoro nemožné...

Re: Re: Re: Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 15.06.2015 13:16, Honzík(m), (O přírodě)

...helejte se,já "prostý lid" proti tomu samozřejmě nic nemám,ale tady mi to připadá že se staraj akorát o něco jako Gambrinus a ostatní je jim úplně u ...A ani to starý a ani to načančaný mi tam nesedí...

Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Jen těch aut je u penzionků a chat v údolí na můj vkus už moc. Lidé ale už pěšky nebo na kole asi dál než do samoobsluhy v sídlišti jezdit nebudou...

Re: Údolí Oslavy a Chvojnice I. - krajinky, 14.06.2015 00:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Pohled do údolí Oslavy z vrcholu Levnov (na druhou stranu je vidět JE Dukovany ).

PR se má transformovat ve dvě NPR (přísnější stupeň ochrany, ale na menší výměře). 757 ha se má stát bezzásahovým územím. Proti tomu se ozývají protesty. Lidé se např. bojí, že jim lesy (podobně jako Šumavu) sežere kůrovec, protože se nebude smět zasáhnout. Nejsem odborník na kůrovcové kalamity, ale myslím, že situace je ve srovnání s Šumavou naprosto nesouměřitelná.
Zde se nachází přirozené či přírodě blízké mozaiky lesů. Smrk je většinou v menšině. Na kamenitých strmých svazích převládá borovice a dub. Podle mého je takový porost proti kůrovci zcela imunní (pokud se tedy nestane nějaká zcela mimořádná disturbance). Myslím, že bezzásahovost v nejcennějších lesních biotopech je zde zcela na místě.

Zde je o tom podrobnější článek, kdyby někoho území více zajímalo (třeba proto, že tam žije, či jej turisticky navštěvuje):

http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/oslava-a-chvojnice-se-zmeni-na-bezzasahove-rezervace-20150120.html

Dobrou noc či ráno všem!


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30