O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Tak a je to ..., 09.01.2012 21:27, basset(m), (O přírodě)

A protože tu dosud není ani jeden recept z hub, tak jeden zkusím - Houbová huspenina.

Základní ingredience:
Nejprve v zimě, nejlépe den po Třech králích v dešti a za občasného sněžení, vyrazíte s Kájínkou a Forestem na hlívu ustřičnou (nesmíte přitom hledět na kopce ani na strže). Doporučení: hlíva se v takovém případě hledá od země až po několikametrovou výšku a co možná na nejnemožnějším místě.

Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 21:28, basset(m), (O přírodě)

Protože by huspenina jenom z hlívy asi nebylo to pravé, tak zakoupíte sobě (zdůrazňuji sobě) vhodně velké vepřové koleno. Já pořídil radši dvě, protože vepřové zeleniny není nikdy dost. Jo abych nezapomněl na tu zeleninu. Pořiďte asi dvě větší mrkve. Výsledná huspenina bude poněkud jemnější a zároveň na příští myko vycházce bude vidět houbu ještě předtím, než vyroste. Nezapomeňte na pár stroužků utřeného česneku, aby všichni okolo Vás i druhý den věděli, jaká to byla bomba předchozí den k večeři.

Re: Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 21:29, basset(m), (O přírodě)

Pokud neumíte sám nebo sama vařit, požádejte druhou polovičku, se kterou žijete v jednom bytě, aby nejprve uvařila koleno i s kůží v papińáku s přidáním nějakého toho koření jako například bobkový list, černý pepř, nové koření. Pokud se vám všechna voda vyvaří, nezoufejte a pořiďte si trochu potravinářské želatiny. Stejný postup provedete i s hlívou ustřičnou. Obé pak po vychladnutí, jak maso tak hlívu, nakrájíte na větší kousky. Koření pečlivě vyberte, neboť takový celý pepř ve výsledku by Vám mezi zuby nepůsobil ve finální spotřebě nic nového k chuti, vše totiž již dávno zanechal ve vývaru. Nesmíte zapomenout, že vývar z masa si musíte ponechat.

Re: Re: Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 21:30, basset(m), (O přírodě)

K finálizaci tvaru pokrmu použijte vhodnou nádobu - bábovkovou mísu, srnčí hřbet, pekáček vhodného rozměru. Všechny ingredience promícháte, pak zalijete vývarem z masa. Nezapomeňte osolit. Výsledek přemístíte do připravené nádoby a uklidíte do chladna. Pokud to vydržíte do druhého dne, bude to super. Huspenina se podává mírně popepřená pepřem s chlebem nebo bez. Aby Vám nikdo nescizil očekávaný dlabanec, usadíte v blízkosti svého psa. Blízkostí se v tomto případě myslí taková vzdálenost, aby pes nebyl u vidličky dříve než Vy. K pití nebudu doporučovat nic, protože se už do Vás stejně po celé "bábovce" možní ani nevejde.

Re: Re: Re: Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 22:19, admin(m), (O přírodě)

Hehe, to je super, a takove dietni, jen co budou hotove recepty, tak to do nich presunu

Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 22:34, Forrest Run(m), (O přírodě)

Cheché, to máš recht, nakonec jsme ji sápali jak úplně v listí, tak při horolezeckým cvičení!:-)
Vypadá to opravdu lákavě!.-)
Díky za veselou a slinysbíhající reportáž, Draku!:-)

Re: Tak a je to ..., 09.01.2012 22:43, Forrest Run(m), (O přírodě)

A v dešti se sněhem, jak lze poznat i z týhle fotky!:-)
Děkujeme za inspiraci, Henry!:-)
My jsme.....teda spíš Kájinka, já jen čistil;-)....z hlívy a šii-také jsme udělali bramborovýho kubu....koření je stejný, jen místo krupek jsme použili bramborovou kaši z čerstvě uvařenejch brambor se sladkou smetanou...náš tuning-několikrát jsme to v době, kdy se udělala zlatavá kůrčička, rasantně promíchali....výsledek byl takovej spíš nadejchanej, místy křupavej nákyp, móc dobrý
To nám doporučil Karel z Brd!:-)

A pak jsme udělali variaci na matesy Tondy Kralupáka s tím, že jsme to maličko vylepšili...víc než matesy mi chutnaj zavináče-olej jsme použili olivovej a jen deci, zbytek jsme nastavili kombinací jablečnýho a vinnýho octu a pár kapek vína řecký Retsiny!:-)

Tonda z Kralup:


HOUBOVÉ MATESY

Vhodná houba: hřibovité houby

Ingredience:1 kg čerstvých hřibovitých hub, ½ kg cibule, 5 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, ¼ lžičky hořčičného semínka, 2 rovné lžíce soli, 2 dcl oleje

Postup přípravy:

Očištěné houby nakrájíme na větší kostky, propláchneme a dáme vařit bez soli cca 20 minut. Potom houby vyjmeme, důkladně propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme pořádně odkapat. Houby nasypeme do větší misky, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a ostatní ingredience.Vše dobře promícháme a necháme v chladnu uležet alespoň dva dny.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30