O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

strmělka vonná z borového háje...

Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

další neznámá z boru

Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

detail...

Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

dřevnatka parohatá..

Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

nevíte někdo co je tohle za drobnou asi penízovku ze smrčiny?? Fotka nic moc, budu si muset počkat na ten nový foťák který bude mít větší makro režim a druhou stranu nemám, protože jsem jí nechtěně při otáčení rozbil

Re: Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 20:35, Joska(m), (O přírodě)

Možná penízovka smrková?

Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 21:06, basset(m), (O přírodě)

určitě ne, rýhování na klobouku a šupinatá noha - to penízovka smrková určitě nemá

Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 18:57, Patrik(m), (O přírodě)

nějaká helmovka ze smrčiny, lupeny bílé,řídké, třeň je dlouhý, od báze je černý ke klobouku světlejší....

Re: Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 22:53, P.T.(m), (O přírodě)

Tahle drobotina, co sem často dáváš, se strašně blbě určuje naživo, natož z fotky.......helmovka sp.

Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 21.10.2013 19:14, Patrik(m), (O přírodě)

spodní strana se mě nepovedla, nešla by určit alespoň sekce helmovek?

Re: Re: něco z borů a smrčin..., 20.10.2013 23:30, P.T.(m), (O přírodě)

Prosím tě, ještě mi řekni, podle čeho určuješ houby, co dáváš na svůj blog Houby v okolí Olbramic? Je to v zásadě pěkný počin, ale je tam hodně chyb a rozmazané, nevypovídající fotky do atlasu rozhodně nepatří. Nerad kritizuju, ale musíš si uvědomit, že ta stránka je komukoli přístupná a teoreticky se dotyčný může řídit informacemi, které tam uvádíš. Takže například píšeš, že bedla ostrošupinná má nepříjemnou chuť a není vyloučenou, že je mírně jedovatá.....to je dosti závažné pochybení, protože b. ostrošupinná je jedovatá dost prudce, myslím, že se vyskytly i smrtelné otravy.

Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 21.10.2013 00:11, basset(m), (O přírodě)

Asi tak. Problém je v tom, že mlčochherp bohužel nemá žádné vlastní zábrany a má až nekritickou sebedůvěru. Vůbec si neuvědomuje to, že určování hub podle fotek je u méně obvyklých hub v jeho podání spíše loterie a vůbec ne seriózní určení. Často je to výstřel od boku.

Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 21.10.2013 19:10, Patrik(m), (O přírodě)

no to máte tak, ty informace vždy poskládám z několika knih, z hlavy jen álo kdy, protože bych si tam asi nevědomky přimyslel nějaké blbosti, ta věta o jedovatosti je z knihy kapesní atlas hub 2, doc. ing. Antonín Příhoda a Ladislava Urbana, totíž starší kniha a jak jsem si všiml některé knihy mají u jednoho druhu odlišné názory, např co se týče výskytu, takže potom je to těžké najít něco spolehlivého...k fotkám, ty nejhorší a nejrozmazanější jsou totiž nejstarší vyfocené - asi před rokem, polovina z nich je však už bych řekl na úplně jiné úrovni, jak jste si všimli a to je především i vaše zásluha, jelikož nebýt vámi fotil bych tak hrozně doteď, mÝm cílem je každopádně najít a vyfotit postupem času fotky mnohem lépe a nahradit ty špatné za ty dobré, ale to chce určitě čas a mazat se mi je zrovna nechce.....a ještě bych chtěl dodat skutečnost, že druhy jako helmovka miskovitá jsem určil podle utržené plodnice, i když je fakt že ještě minulý rok, kdy jsem z houbami začínal jsem opravdu určil druh podle prvního shodného ´obrázku´ v atlasu co jsem našel, bylo to především proto, že jsem si neuvědomoval kvantitu druhů na našem území

Re: Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 21.10.2013 20:23, P.T.(m), (O přírodě)

Mlčochherpe, mazat by se ti právě mělo chtít. Novou položku zakládej, když máš pro ni ostré, barevně věrné fotky, na kterých jsou vidět všechny charakteristické znaky pro danou houbu. Pokud určuješ podle obyčejných houbařských atlasů různého stáří, k dobrým výsledkům to nepovede. Pořiď si následující literaturu, se kterou se už dá něco dělat....Přehled hub střední Evropy, Velký atlas hub, atlas: Hřibovité houby, atlas: Holubinky. Velké množství hub pak ani tak neurčíš na jistotu bez mikroskopu a dalších pokročilých metod. Takže když ti dám zase příklad, máš tam hnojníky klamného a lesního, které ovšem podle atlasu na 100% nikdy neurčíš, maximálně si můžeš říci, že to jsou s velkou pravděpodobností oni. Bez odborníka s mikroskopem tu jistotu prostě nemáš a je tak velmi neprofesionální uveřejňovat takové druhy. Počkej 2,3 roky, než se zdokonalíš v houbách i focení a pak se pust do takového projektu. Dopadne to mnohem lépe, uvidíš. Jako vzor může sloužit třeba web Houby na Hlinecku,koukni na něj.

Re: Re: Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 22.10.2013 19:13, Patrik(m), (O přírodě)

Dobře, budu tam tedy dávat fotky jen ty, které budou nejkvalitnější, pokusím se postupně všechny fotky protřídit aby byly od nějaké kvality, co se týče těch knih 2 a 3 mám, ty menší atlasy jsou taky dobré spíše kvůli kvantitě informací o jednotlivých druzích, zatímco ve velkém atlasu hub je to stručně definováno, aby se houby mohlY rychle a bezpečně určit, v kapesních atlasích je hub sice méně ale je tam fůra zajímavostí a detailnější popisy.
ten přehled hub střední evropy o tom jsem uvažoval je tam docela dost hub, ale chtěl bych vědět názor....např. pro mě jako pro mladého začínajícího amatera, dokázal bych se v tom orientovat?? Podle mÝch údajů je to prý dle nového taxon. systému a ani nevím jak ta kniha obsahově vypadá, viděl jsem jen obal a na internetu většinou nebývají vyfocené vnitřky knih....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 22.10.2013 20:10, P.T.(m), (O přírodě)

Přehled hub střední Evropy je pro tebe nezbytný, pokud chceš jít se současným stupněm poznání a pokud se chceš stát něčím víc než "jen" mladým začínajícím amatérem. Je to nádherně zpracovaná kniha, je ilustrovaná (nikoli fotky) a obsahově nejnabitější v české mykologické literatuře. Hlavně si po jejím prostudování uvědomíš, jak amatérské je tvoje určování hub, které uveřejňuješ na svých stránkách.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: něco z borů a smrčin..., 23.10.2013 18:36, Patrik(m), (O přírodě)

dík za radu, určitě si jí někdy seženu, bohužel ale tento školní rok na tyto akce nebude čas


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30