O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kovář? , 16.07.2018 07:59, Soňa.F., (O přírodě)

Dobrý den všem, nejsem si jistá, co to u nás roste, poradíte? Vypadají jako kováři, ale ten rudý okraj mě mate. Foceno bohužel jen mobilem, nepočítala jsem s tím, že tam budou. Růst na okraji suché pastviny, pod duby, více plodnic na jednom místě. Už jsem je zde našla před asi 5-6ti lety, od té doby ne, až teď. Třeň vločkatý po celé délce, krátký, silný. Největší plodnice přes 20 cm v průměru, krásné, velké pevné houby. Vršek klobouku hnědavý, trochu do zelena, okraj u všech zvlněný a sytě rudý, ještě sytější červená, než na fotkách, trochu zkreslují. Rourky červené. Předem děkujiza určení :-)

Re: Re: Kovář? , 16.07.2018 08:14, Tori(m), (O přírodě)

Jakou barvu má třeň? Při focení na přímém slunci je zkuste prosím nějak zastínit, postavit vedle nich batoh nebo jiného člověka apod., ať tam nejsou tak velké kontrasty mezi osvětlenou a stinnou částí fotky. Na kováře je to dost divná barva klobouku, spíš koloděj nebo polosíťkovaný (B. mendax), případně snad nějaký jiný z barevných hřibů. Lepší fotka třeně by pomohla.

Re: Re: Re: Kovář? , 16.07.2018 09:25, Soňa.F., (O přírodě)

Bohužel už lepší fotky neudělám, byla to nečekaná akce a už tam nejsou.:-( Klobouk byl hnědozelený s rudým okrajem, všechny plodnice stejné, větší i menší. Třeň bez jakéhokoliv náznaku síťky, vločkatý, jako u kováře a červený.

Re: Re: Re: Re: Kovář? , 16.07.2018 19:26, Zdeno(m), (O přírodě)

Barevná kombinace klobouku mi evokuje koloděje, ale hladký třeň to kazí...

Re: Re: Re: Re: Re: Kovář? , 17.07.2018 13:30, Soňa.F., (O přírodě)

Koloděje tu taky rostou, jsou úplně jiné- vedle těchto obrů jsou takové "tenké", slabší, měkčí, síťka na žlutém třeni... tohle jsou prostě na pohled kováře jako vyšité- velikost, tvrdost, mohutnost, červený zespodu i červený vločkatý třeň.. jen ta barva klobouku. Takto zbarvené jsou jen na tomto jediném místě. Nemůže to být nějaká lokální barevná varianta kováře? Jiný barevný hřib se stejnými vlastnostmi jako kovář, jen jinou barvou klobouku neexistuje, nebo ano?


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30