O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

nemykologická hádanka, 07.03.2018 12:19, MartinRůžek, (O přírodě)

Ledy u nás už povolují a tak věřím, že za cca 3-4 týdny už budou nějaké jarní druhy hub k vidění.
Zatím vložím jednu nemykologickou hádanku.Třeba někoho zaujme, pobaví.Není to úplně běžný pták a já jsem ho tuto neděli při fototoulkách viděl tady u nás na Podblanicku vůbec prvně v životě.
Normálně na něj jezdím třeba na jihočeská blata (to je nápověda).Slovo "bludičky" jsou prý od jeho očí které svítily v raním nebo večerním šeru z blat a mokřadů.

Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 19:22, karelzbrd(m), (O přírodě)

kalous pustovka

Re: Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 19:59, MartinRůžek, (O přírodě)

Přesně, je to tak.Já měl tak obrovskou radost když jsem na ni narazil, že bych to přirovnal k nálezu mých prvních kačenek českých, které jsem tady u nás hledal neúspěšně dva roky a až ten třetí rok se poštěstilo.Za tři až čtyři týdny už na ně pojedu.

Re: Re: Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 20:02, karelzbrd(m), (O přírodě)

já ji viděl jednou v životě někdy na jaře. Když táhnou ty severské na sever domů, tak se potulují krajinou a sedaj nezvykle na zem v polích a lukách. Jinak je to jedna z nejhezčích sov s výrazným závojem na hlavě.

Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 19:33, vlk(m), (O přírodě)

...Karel má pravdu...

Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 23:26, Kraken(m), (O přírodě)

Ještě, že to není Kalousek!
Jinak paráda, mám sovy moc rád už od dětství. Jezdíval jsem s tátou za jeho kolegou muzikantem do Pekla, kde byl hajným. Dostal jsem od něj vždycky krajíc chleba s medem z medometu a pak jsme se šli podívat na ochočeného výra velkého. To už je ale tak dávno, že už ani ta hájovna neexistuje...

A aby to nebylo jen povídání, přidám taky jednu sovici sněžnou. Jen není jako ta od Pavly z volné přírody, ale ze ZOOparku. Hodí se k tomu sněhu, co včera napadl.

Re: nemykologická hádanka, 08.03.2018 00:51, Včelda, (O přírodě)

podobné setkání se mi poštěstilo dva roky zpátky, překopíruju sem můj tehdejší komentář... Dnes jsem se procházel v lese a kochal se klidem. Jak si tak jdu, v dálce před sebou vidím nějaké tělo. Sice zezadu, ale rozpoznat se dalo. Asi ptačí dravec. Jdu blíž, cíl stále bez pohnutí. Podle kulaté hlavy hádám sovu. Což mi celkem i pasovalo, jelikož ta by měla právě spát. A taky zjevně jo, takže jsem jí v klidu obešel a mohl fotit. Problém ale byl, že s makroobjektivem musí člověk dost blízko. Suché listí dělalo své, ale ačkoli občas pootevřela oči a koukla přímo na mě, evidentně jsem pro její vláčně ospalý stav nebyl hrozbou. Zastavil jsem tak 3 metry před ní a víc jsem jí děsit nechtěl. Odcházeje jsem si říkal, že možná o mně i přes mžourání ani nevěděla. Udělal jsem malý obchvat a vracel se stejným směrem, v jakém jsem ji zaregistroval. Když jsem se o kus dál otočil, její hlava se dívala mým směrem. Asi o mně fakt dobře věděla... Zpětně jsem jí identifikoval jako Puštíka.

Re: Re: nemykologická hádanka, 08.03.2018 08:05, MartinRůžek, (O přírodě)

Puštík to je, ale evidentně mu není dobře.To slepené peří , přivřené oči a ztráta plachosti říkají, že má nějaký vážný zdravotní problém.Kdyby byl v kondici, tak tě k sobě takhle nepustí.

Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 12:19, MartinRůžek, (O přírodě)

Re: Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 14:35, Patrik(m), (O přírodě)

Gratuluju, v sovách se vůbec nevyznám, takže nevím. Osobně jsem minulý rok párkrát na jednu sovu narazil, brzo ráno nademnou vždy proletěla, když jsem šel do školy, ale nikdy se mi nepovedlo žádnou vyfotit.

Re: Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 16:52, Pavla, (O přírodě)

Pěkná hádanka. Mohl by to být sýc rousný?

Já jsem, stejně jako Patrik, sovami nepolíbená, ale loni jsem měla čirou náhodou možnost si ve volné přírodě vyfotit jednu „sovici sněžní“.

Re: Re: Re: nemykologická hádanka, 07.03.2018 17:38, vlk(m), (O přírodě)

...souhlasím s Pavlou...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30