O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

Jelikož jsem začala trochu koukat po stromatických pyrenomycetech, pár jich přidám. Dřevomor plazivý (Nemania serpens) na zatím neurčené silnější větvi ležící blízko potoka. Velmi běžný druh, ale byla jsem i tak ráda, že se mi ho podařilo určit.

Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

.. a detail ústí perithecií.

Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

Sazovka, která by mohla být sazovka Childové (Daldinia childiae). Ležící tlející kmínek mladé břízy na slatiništi. D. childiae je nejběžnější zástupce rodu. Pardon za ten flastr na houbě, venku mi to nějak nevadilo.

Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

Dřevomor moravský - anamorfa (Hypoxylon cercidicola) na spadlé jasanové větvi ze slatiniště, spíš běžný a nezaměnitelný druh.

Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

Vzácnější druh káčovka střemchová (Biscogniauxia granmoi) na zlomeném mrtvém stromku (podle struktury dřeva střemcha nebo mahalebka, takže spíš to první). Nezralá stromata jsou překrytá něčím (nevím, jestli to patří k houbě, nebo to je zbytek spodní vrstvy kůry). Podobná plochá stromata bez vystupujícího okraje má i vzácnější Biscogniaxia cinereolilacina, která ale má stromata hlavně v mládí s nafialovělým odstínem a roste primárně na lípě.

Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:31, Tori(m), (Houby)

A na závěr ještě jeden vzácný druh, širokoterčka Pouzarova (Lopadostoma pouzarii), horské potoční údolí, na spadlém odkorněném jilmu, kousek nad vodou. Dřevo šlo určit snadno, nezaměnitelná struktura. Houba je asi poznatelná i podle makroznaků. Černé puntíky na stromatech jsou uvolněné výtrusy z peritecií. Jak se lze dočíst v literatuře, houba vytrvává několik let, zatímco dřevo okolo ní postupně odetlívá, takže stará stromata často vystupují několik mm nad povrch jako ostrůvky ve vypuštěném jezeře.

Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 15:53, soucekp, (Houby)

Dřevomor moravský je pěkný . Navíc třeba Lucka na stránkách píše "Roztroušeně až vzácně se vyskytující druh dřevomoru", takže úplně tak běžný nebude . Možná jen na té jižní Moravě

Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 16:08, alesjirsa(m), (Houby)

Krásný příspěvek ...

Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 16:23, chorcheee(m), (Houby)

Hele, Tori, nezajímej se prosímTě o pyrenomycety. O ty se chci zajímat já! .

Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 16:34, Tori(m), (Houby)

chorchee: Zdá se ti, že jich je tak málo druhů a tak málo rozšířených, že to už na dva lidi nevystačí? :P Helotiales by se mi sice taky líbily, jenže na to nemám dost dobrý mikroskop, mají příliš malé mikroznaky, proto zkouším tyhle. Navíc se mi líbí ty barvičky (makrochemické reakce Hypoxylon+Daldinia) a určování dřeva podle struktury je taky dobrá zábava (i když zatím s úspěšností asi 20-25%).

Petr: Já zas slyšela nebo četla názor P. Brůžka (a.k.a. "Nezmar"), že ve vlhčích lesích s jasanem, typicky lužní lesy a okolí potoků, je to druh spíš běžný. Uvidím za pár let, zatím jsem ho sbírala jen na 3 místech na Olomoucku, takže o něm nic moc nevím.

Re: Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 17:01, chorcheee(m), (Houby)

No, ale o pyrenomycety se zajímá ještě Roman Maňák a kdovíkdo ještě .Tak já Tě, Tori, budu pouštět na náš mikroskop na katedře, jo? A pokud se Ti nechce dojíždět do Budějc, tak jsi pěkně nevděčná . Ne, já si dělám samozřejmě legraci. Z hub mne nejvíce baví dřevomilky a pyrenouše, ale vlastně nemám v mykologii skoro žádné ambice. Když jsem před pár dny třídil separáty do šanonů, dostal jsem z toho subdepresi, když jsem si uvědomil, na kolika věcech z rosltinné biologie tak nějak střídavě dělám a jak málo jsem toho dotáhnul do konce. Široký záběr se mi hodí třeba když nyní s kolegyní z ČZU píšeme skripta. Ale pro vědecký úspěch je dnes naopak potřeba se specializovat a předběhnout v úzkém tématu konkurenci. A to mi moc nejde.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 22:39, Patrik(m), (Houby)

Tori, gratuluju k širokoterčce a k B. granmoi.
Chorchee, nechci se vám moc plést do diskuse, ale zapomněl jsi zmínit ještě pár lidí, kteří se o pyrenomycety u nás celkem zajímají. Poradím ti: v ČR znám celkem 3 lidi (sebe nepočítám ), kteří se o ně vážně zajímají....

Re: Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 21:11, soucekp, (Houby)

Já jsem ho ještě neviděl. Ale je pravda, že já mám problémy poznat jasan, natož nějaký dřevomor

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 08.04.2017 17:56, Tori(m), (Houby)

Jasanové větve tak do 8 cm tloušťky mají skoro hladkou kůru s takovým divným žlutým odstínem, někdy oranžovožlutý, jindy zelenožlutý, ale ta žlutá tam nějak je pořád. Tlusté větve už budou spíš šedohnědé, jako kůra (borka) kmene, myslím si. Konce větviček jsou taky typické - poměrně hustě za sebou výrazné krátké a široké tmavohnědé pupeny.

Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 17:47, petras, (Houby)

Toto jsem zrovna dnes držel v ruce,ale nic nevystupovalo a vypadalo to staře,tak jsem to nefotil.A myslím,že jsem to potkal už víckrát.

Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 22:01, Tori(m), (Houby)

To se vztahuje ke které fotce - širokoterčka? Tak to by bylo zajímavé! Nebudeš tam ještě mít cestu s foťákem? Já se teď zas do lesa dostanu až po velikonocích.
Krasočíška super, taky jsem po ní koukala, ale zatím nic.

Re: Re: Re: Re: Pyrenomycety, 07.04.2017 22:07, petras, (Houby)

Ano,k té,ale bylo to asi na jasanu,vypadalo to jako otisk něčeho,nepravidelné elipsy,ještě tam pojedu,mám tam dělat prořezávku.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30