O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Káčovka jeřábová, 28.01.2017 09:02, chorcheee(m), (Houby)

Dobré ráno,

dlouho tu nebyla žádná mikrofotografie. Káčovka jeřábová (Biscogniauxia repanda) - první je dílčí fotografie, dále tři metody skládání. Výsledky se dosti liší. Imerze, obj. 100x/1,25. Delší strana snímku má 65 µm. Já hambář bych si měl už konečně do těch snímků "embeddovat" měřítko .

Re: Káčovka jeřábová, 28.01.2017 09:02, chorcheee(m), (Houby)

Roman Maňák mi ke káčovce napsal:

"Zdravím,
první se zaměřím na tu káčovku a pak na snímky stromat. Co se týká zaslaných mikrosnímků, tak zejména ten první by nestačil na určení čistě podle mikroskopických znaků. Ale jelikož existuje i snímek stromatu, tak by postačoval. Šlo o rozlišení mezi B. repanda a B. marginata a jelikož má B. marginata téměř kulové až mírně oválné výtrusy a B. repanda eliptické, tak by bohatě postačoval. Druhý snímek z imerze už toho ukazuje víc. Už jsou tam vidět i klíční štěrbiny na výtrusech, ale nejde rozeznat, zda je jen na jedné straně výtrusu nebo na obou. Ale na druhou stranu to je znak, který je dost často obtížně viditelný i při přímém pozorování desítek a stovek výtrusů neboť vždy je jedna ze štěrbin "na druhé straně" výtrusu (obvykle jsou si štěrbiny trochu blíž než je obvod výtrusu, tak proto někdy bývají vidět). A jelikož se B. marginata a B. marginata liší tím, že jedna má klíční pór jen na jedné straně a druhá na obou, tak možná právě na tady toto narážela Lucka. Každopádně na základě tvaru a vzhledu výtrusů připadají v úvahu vpodstatě tři druhy - B. repanda, B. cinereolilacina a B. mediterranea. B. mediterranea má na jedné straně trochu zašpičatělejší apex výtrusu a vzhledově je jiná. A B. cinereolilacina je rovněž vzhledově jiná a výtrusy má mírně "kulatější". Tudíž podle makrosnímku a mikrosnímků je to jednznačně B. repanda. Samozřejmě u pochybnějších případů je většinou potřeba ještě změřit velikost výtrusů a bezpečně zjistit zmíněné klíční štěrbiny.

A tady ještě jedno upozornění - při určování pyrenomycetů (a hub obecně) je nutné pokud možno si všímat jen zralých výtrusů. U pyrenomycetů z čeledi Xylariaceae bývají hnědé, tmavě hnědé až černé. Na snímcích je většina výtrusů nezralých. Ale i nezralé výtrusy často mají již správný tvar a v době před dozráním často již i správnou velikost."

Re: Káčovka jeřábová, 28.01.2017 09:02, chorcheee(m), (Houby)

Re: Káčovka jeřábová, 28.01.2017 09:02, chorcheee(m), (Houby)

Re: Re: Káčovka jeřábová, 28.01.2017 13:22, Patrik(m), (Houby)

Super, s měřítkem si zas tak nic nedělej, mě se tam taky nechce dávat... jen by mě ještě zajímaly ty naměřené hodnoty askospor a vřecek... jen pro info...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30