O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

korekce, 19.01.2017 00:14, chorcheee(m), (O fotografování)

Dobrou půlnoc,

tak jsem se nechal vyprovokovat a už také dávám děti, navíc nemé . Jak psala nejmenovaná kamarádka (volná citace) "...na děti a vnoučata lidem nesahej, pokud chceš být oblíbený! Jediné, co bych si dovolila hodnotit je kvalita fotografie, když je to v sekci "O fotografování"".

Pokusil jsem se vylepšit z mého pohledu nejproblematičtější Petrasovu fotografii, ale jak píše Tori, skládá se tam světlo přímého blesku s pozaďovým, takže ani takový borec, jakým bezesporu jsem, to nedokáže moc lépe (a dělal jsem to samozřejmě narychlo ). Magickou hůlkou jsem označil tmavší pozadí (kde je významný odraz od fialových stěn), nastavil feather na 20 pixelů (aby nebyly ostré přechody mezi výběrem a zbytkem) a upravil jsem barevné vyvážení zvlášť pro pozadí a popředí (dítě). O trochu zesvětlil a zkontrastnil. No tak také tam vidím nedostatky. Třeba bok laťky postýlky (a leccos dalšího) je zelený. A já taky přeci nemám barvocit (ale kritizovat ho u jiných, to by mi šlo ). Ale lepší než původní fotografie, souhlas?

Na druhou stranu blesk šmahem odsuzovati mne pohoršuje. Je to zkratkovité. Když se umí používat (odrazem od bílého stropu a pod.) může přinášet krásné výsledky.

A pro Petrase: Na nahouby jsem nikdy nic nedával. Já totiž mám "koule", abych nemusel psát anonymně, věřte nevěřte . Hezký čtvrtek přeje jirka.

Re: korekce, 19.01.2017 00:35, chorcheee(m), (O fotografování)

No a teď to bude v "mém okénku" na úvodní stránce. Dnes po probuzení budu muset přidat ještě nějakou houbu .

Re: Re: korekce, 19.01.2017 09:12, petras, (O fotografování)

No nevím,ale tak vybledlá a zelená vnučka není.

Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 13:26, Bery, (O fotografování)

Tak já ji na svém kompu vybledlou a nazelenalou nevidím Petrasi. A abych odpověděl na Chorcheeeho otázku...ano je lepší, přesně s těmi výhradami které popisuješ, a vůbec tě obdivuji že zrovinka ty ses pustil do úpravy fota které tady nemusíš. No a radu u Chorcheeeho taky vidím, odraz od stropu je dobrá rada.

Re: Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 14:34, basset(m), (O fotografování)

Pro focení bleskem je těch rad hóóódně a také s nimi bojuju, třeba:

- více zdrojů světla
- rozptylka na blesk
- bodová expozice - ne každý foťák to umí
- ruční nastavení clony
- fix ISO - nepoužívat automat
...

Přidám také jedno foto z narozenin - vnouček Lukášek slavil 4 roky před asi 14 dny.

Re: Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 17:32, chorcheee(m), (O fotografování)

Bery, dík za zastání. O něco zelenější (méně růžovofialový) ten obličej nepochybně je. Ale ten se snadno také dá označit "magic wind" a udělat mu barvy zvlášt. To už jsou takové detaily. Myslím, že si do mě prostě lidi chtějí hlavně kopnout (kdo chce psa bít, hůl si vždy najde), protože často kopu já do nich. To je spirála, kterou si roztáčím vlastní vinou a objektivita už pak jde stranou.

Re: Re: Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 19:33, petras, (O fotografování)

Já do Tebe nekopu,ani v nejmenším nemám snahu upravovat fotky z narozenin,jsem rád,že je konečně nemám mázlé,teplé barvy mám rád,někdy i u hub.Blesk má bohužel jen jednu polohu,tak i kdyby byl strop bílý,tak tam neposvítím.Jsou tam možné korekce,ale to bych se musel podívat do návodu,ale tak hluboko neklesnu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 20:53, chorcheee(m), (O fotografování)

Petrasi, myslím, že jsem opravdu chtěl napsat přesně to, co Ty odmítáš : Ve fotografování hub se z Tebe stal mistr. A nemyslím to nikterak ironicky! Proto jsem Tě chtěl přimět, abys řešil i fotografie, které tu sice nevidím rád, ale přesto a právě proto, jsem se k nim vyjádřil. Ty to dokážeš! Ty fotografie vnučky opravdu nejsou dobré. Aspoň (selektivně) prosvětlit jsi je mohl.

Stejně je zajímavé sledovat, jak lidé reagují na kritiku (včetně mne ). Když jsem byl ještě nezaměstnaný, měl jsem dost času a prošel mnoho stránek zdejší historie. Těch lidí, kteří odešli, protože byli kritizováni, je dost. Poslední nyní vlk. Přitom samozřejmě byli kritizováni většinou právem. Ale jak psal před časem Yohaness " u vzácné/zajímavé houby, kde jsou vidět znaky, neřeším kvalitu". Ale to není častý příklad. Lidi, kteří dávali mazaniny dávali většinou triviálnosti, často s houbama vůbec nesouvisející. Pak se člověk nutně ptá "a co nám tím chtějí sdělit? Nebo se snad chtějí dokonce pochlubit?"

Toto tu nyní není časté. Ale jak píši - je to tím, že jsme mnohé odradili. To, zda je to správě nyní nebudu hodnotit. Současně přiznávám, že k tomu velmi účinně přispívám . Jak někdo (hádám, že vlk) psal vedle "je tam nějaký chorcheee, psychicky labilní floutek, který nesnese jakoukoli kritiku a ty stránky tam jen kurví" .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: korekce, 19.01.2017 21:27, petras, (O fotografování)

Já jsem se zatím s tím foťákem trochu naučil fotit houby a spol.Myslím tím,že jsem některé věci pochopil.Ostatní věci neumím,zatím na to nebyl čas,nevím,co mám nastavit,abych udělal slušnou fotku.(Krajinky,děti v pohybu,oslavy bez blesku a podobně.)Jinak jsem ještě nezmenšil fotky a ani neupravil,tak si to program udělal sám.Šlo mi o ukázku oslavy,kdy oslavenec nechce slavit.

Re: korekce, 19.01.2017 09:30, Tori(m), (O fotografování)

Zajímavý. Takhle mi to srovnání s originálem ( odkaz) připadá hlavně jako rozdíl mezi fotkou pozdě večer vs. za jasného dne. Totiž, když už poznám, že to bylo focené v místnosti s bleskem na blízko, tak to ani technicky neřeším, bo sama bych to stejně líp nevyfotila a s bleskem neumim. Ale po úpravě už mi to připadá jako focené za jasného dopoledne a tam pak ty zelený kousky jsou divný. Asi každý jsme barvoslepý trochu jinak.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30