O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Hubky z trojmezí 1, 06.10.2016 01:17, Tori(m), (Houby)

Zdravím z mykodní ve Snině na nejvýchodnějším Slovensku a přidám jedenapůl páru mizerných fotek: paluška červenonohá (Typhula erythropus), malá potvora na zetlelých listech a řapících (asi olše a jasanu, podle okolních stromů soudíc), 1-2 cm vysoká.

Re: Hubky z trojmezí 1, 06.10.2016 01:17, Tori(m), (Houby)

Albinotická forma poduškovky Pulvinula cinnabarina (která je obvykle oranžová), okolo 2 mm na šířku. Plodnice nebyly ničím přikryté, nemrzlo, ale rostly u potoka na hlíně blízko tekoucí vody po silných deštích, tak možná se pigmenty vyplavily, nevím. Určoval Stano Glejdura, velká škola pro mě.

Re: Hubky z trojmezí 1, 06.10.2016 01:17, Tori(m), (Houby)

A tužnatka slizká (Multiclavula mucida), asi 5-8 mm vysoké plodnice rostoucí na řasách na silně zetlelém dřevu v zářezu potoka, bukový prales. Mladé a čerstvé byly celé světle bleděžluté. Včera (tj. předvčerem, pro puntičkáře) tu lilo po litrech, dneska jen málo, ale i tak jsem moc nefotila (mám radši suchý foťák nežli vyfocený špek). Lesy tu jsou krásné, i na turistiku bych sem jela hned (v lepším počasí teda).

Re: Re: Hubky z trojmezí 1, 07.10.2016 20:08, Patrik(m), (Houby)

Gratuluju k nálezům, palušky červenonohé jsou běžná věc, ale jsou moc hezké a fotogenické. Na rod Pulvinulla jsem ještě štěstí neměl, snad se někdy dočkám ... Jo a turistika? Co to je? Já už tento pojem téměř neznám, na turistiku jsem jen, když je všude sucho a nic se nedá najít


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30