O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

Ve čtvrtek jsem hledala zajímavé houby kolem Líšně a Ochozu. Kupodivu se dalo ještě najít dost hub, ale beztak to o horkém víkendu vyschlo... Dám hádanky, kdo mě znáte, jedničku snadno uhodnete... 1.

PROSÍM, POKUD JSTE MI NÁHODOU POSÍLALI MAIL A NEPŘIŠLA VÁM ODPOVĚĎ, TŘEBA I PŘED ČASEM, POŠLETE MI TU SOUKROMOU ZPRÁVU. NEIGNORUJI VÁS, MOŽNÁ MI BLBNE MUZEJNÍ MAIL. NĚCO PŘIJDE, ALE NĚCO MOŽNÁ NE - NEVÍM JISTĚ.

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

Štítovka žlutá by byla opravdu snadnou hádankou, takže bez hádanky. Ale nevěřili byste, kolik pod kmenem číhalo komárů a vzhledem ke tmě si fakt pošmákli.

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

2. Tato hádanka už není tak snadná jako jednička, ale někdo možná dáte i bez pohledu na klobouček.

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

3. Když napovím, že dvojka je větší a vzácnější příbuzná této "trojky", třeba to pomůže

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

4. Toto se dá také uhodnout, jen rozeznat ten správný rod

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

5. A aby to nebylo tak monotematické...

Re: Re: Kolem Brna, 30.08.2016 16:28, Včelda, (Houby)

možná to bude mimo, ale tipnul bych si Štítovku Thomsonovu, ty dvě by mohly být Kržatka hnědoolivová a honosná, pak něco jako Štítovka žíhaná nebo sametonohá, no a Chřapáč jamkatý?

Re: Re: Re: Kolem Brna, 30.08.2016 17:37, Zdeno(m), (Houby)

No, myslím si, že by Hanýžka u čtyřky takto nepostavila otázku, kdyby to taky měla být štítovka. Co takhle některý z malých kukmáků, báze třeně není vidět, co když tam pochva skrytá je...

Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 07:54, Hanýžka(m), (Houby)

Výborně, hned první soutěžící Včelda dosáhl 80% a blížil se do cíle, tak mu uznám výhru. Pan učitel má vždycky pravdu a teď už by to bylo jen o kombinaci napsaného, takže vypisuji zvláštní výhru pro kukmáka, který má často na klobouku nazelenalé tóny.

Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 07:58, Hanýžka(m), (Houby)

Teď jsem si přečetla soukromou zprávu a i když Tori nemá ráda psivky, patří jí 100% a obdiv.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 10:21, Tori(m), (Houby)

Tak to hledím a děkuju. Ovšem silně mi pomohl atlas na nahubách a nápověda o velikosti plodnic, rod Simocybe znám jen z fotek a tam se měřítko těžko odhaduje.

Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 08:03, Zdeno(m), (Houby)

Dle obvyklé taktiky soutěžících v mých kvízech souhlasím s Včeldou a čtyřku dávám V.c...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 12:24, Hanýžka(m), (Houby)

Dobře dáváš. Sice by se tu hodila nějaká pěkná gutace, ale mám připraveno jen klubko hadů nebo helmovku zoukbatou.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 12:26, Hanýžka(m), (Houby)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 14:52, Patrik(m), (Houby)

Super fotky...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 01.09.2016 06:57, Hanýžka(m), (Houby)

Díky, to je tak, když mám zrovna k dispozici služební foťák. Ted je ale 16 dní v Koreji, tak mám po hezkých fotkách, mé prdítko nezvládá horší světené podmínky a ty jsou v lese furt...

Jinak všimňete si pokožky klobouku kukmáka, takovou štítovka nemá. Nejblíže je tomu okruh Pluteus ephebeus - š. jinošská.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 01.09.2016 18:00, Patrik(m), (Houby)

Aha, ale v Koreji je taky důležité dělat hezké fotky ... pan Antonín své nálezy z Koreji i někde zveřejňuje? Nebo jsou jen v odborných časopisech a na přednáškách, na které se bohužel nedostanu ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 02.09.2016 09:03, Hanýžka(m), (Houby)

Zveřejňuje je v odborných časopisech a na přednáškách. Nevím, kde jinde bys je chtěl, v Ženě a život? Na internet Vladimír nechodí, nemá na to čas. Pouze když ho vysloveně upozorním na nějakou fotku (třeba tady), tak se koukne. Máš-li zájem o odborné články, není problém mu napsat, co přesně by tě zajímalo a až bude na mailu, pošle ti nějaké své články (anglicky určitě umíš, možná i lépe než česky, to je výhoda dnešního vzdělávání).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 02.09.2016 16:17, basset(m), (Houby)

Hanýžko, to je ale právě podle mého názoru ta "tragedie" všech profesionálních mykologů. Všechno "Zveřejňuje je v odborných časopisech a na přednáškách" to je právě to. Odebírat odborné časopisy a absolvovat přednášky na druhé straně republiky není asi v běžných silách běžného "houbožrouta" se zájmem o mykologii. Připadá mi to, že se vlastně tak dělá mykologie "do kapsy nebo do šuplíku" bez toho, že by se to prezentovalo šířeji.
Vůbec tím nechci nijak snižovat znalosti či věhlas konkrétně pana Antonína, na to jsem moc malý "kašpárek".
Na druhou stranu je pak, že já jako takový "kašpárek", často přejdu nějakou "houbelec", o které např. červený seznam tvrdí, že jsou DD a podobně. Když už jsem u toho ČS, to je právě jeden z těch tzv. "nepodarků". Je to jenom prostý abecední seznam bez ničeho, prázdný, někdy s jinými názvy než by člověk čekal, bez popisů a případných fotek, i kdyby alespoň nějaké. Myslím, že popularizace v mykologii je hodně pod bodem nula. A nebýt webů jako je ten náš, houbaření nebo nahuby.sk, momentálně se vzmáhá ČMKS, tak by to byla bída absolutní.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 03.09.2016 11:31, Patrik(m), (Houby)

Naprosto úplně ve všem s bassetem souhlasím. Je to tak, já bydlím na Severu Moravy, v takovém odlehlém koutku republiky na který se často zapomíná, proto jen málokdy slyším o nějakých pořádaných přednáškách (které jsou ještě k tomu jen párkrát na podzim, kdy na to absolutně není čas) a co se týká výstav hub, to samé. Nemůžu jezdit až do Prahy jen abych si poslechl hodinu přednášku, i když velice zajímavou. Je to tu z mykologického hlediska strašně málo prozkoumané, např. v okolí Prahy, tam už je prohledaný snad každý cenťák lesa, a tady? Přitom třeba Jesenicko je z mého pohledu daleko zajímavější, než jakékoliv místo v Čechách, ano - myslím tím i Šumavu... A co se týká těch odborných časopisů a článků? Jenom Czech Mykology stojí roční předplatné, pokud se nemýlím 800 kč. A kdybych ještě k tomu připočítal všechny ty monografie, které nejsou volně na internetu přístupné a které bych potřeboval, no to jsou částky... Potom se nedivím, že mi lidi tvrdí, že houby jsou "takové tajemnější, oproti třeba rostlinám".
A ano, myslel jsem to přesně, jak říká basset - mohly by se sem tam nějaké zajímavé kousky uveřejňovat na nějakých předních českých či slovenských mykowebech - třeba tady .... Já nebo někdo jiný by je určitě rád zařadil do atlasu...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 03.09.2016 12:43, Tori(m), (Houby)

No ale s publikacemi to asi moc jinak nejde. Něco se dá půjčit v knihovně (Mykol. Listy, Myk. sborník, staré časopisy), něco je online (např. kompletní Czech Mycology), něco seženeš od lidí, kteří se tou skupinou zabývají, něco z pirátských databází, něco až za pár let, a něco prostě vůbec. Anebo ten článek sice seženeš, ale je třeba v baskičtině. Ty jsi mladý, vyrůstáš už v paradigmatu toho, že všechno je na netu a dostupné hned a většinou zdarma. Nemáme v ČR checklist vyšších hub, nemáme jednotnou celorepublikovou nálezovou databázi, to by IMHO mykologům víc usnadnilo práci než dostupnější články. A přesto jsme na tom díky netu úžasně líp oproti době Svrčka a Le Galové.

Co se přednášek týká, nebylo by vůbec špatné, kdyby to fungovalo jako programátorská Poslední sobota - přednášky by se natočily na video a spolu s prezentací ke stažení by byly vyvěšené na webu pořadatele (muzea, mykoklubu). Já se třeba taky nedostala na několik Glejdurovo přednášek o kosmatkách a dalších zajímavých diskomycetech, protože jsem prostě musela být v práci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 03.09.2016 12:53, Tori(m), (Houby)

Mapuj, co tam roste, dohledávej všechny starší články (Svrček+Kubička - askouše) a mykoprůzkumy z té oblasti (spousta jich není online ani zmíněná, jsou jen papírově na nějaké správě CHKO), zjišťuj kdo tam jezdí mykologizovat a navazuj kontakty a časem třeba budeš sám mít přednášku o tom, jak jsou Jeseníky mykologicky zajímavé.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 03.09.2016 14:19, Patrik(m), (Houby)

S tím musím souhlasit. Navíc jsem někde slyšel, že CHKO Jeseníky se navrhujou na úroveň Národního parku. Není se čemu divit, díky malé hustotě zalidnění a téměř nulové těžby dřeva je zde příroda nepoškozená, navíc se zde vyskytuje obrovské množství endemitů, když si uvědomíte, že jen na Petrových kamenech - jediném skalním útvaru - lze nalézt dva endemity, atd. a kolik prvonálezů pro ČR zde bylo objeveno ...

Re: Kolem Brna, 30.08.2016 15:59, Hanýžka(m), (Houby)

Vítěz získává tyto čumící draky hlídající si vejce

Re: Re: Kolem Brna, 30.08.2016 17:53, Zdeno(m), (Houby)

Čta globálně, po prvém přelétnutí textu a obrázku jsem se trochu zarazil...Je to ovšem O.K.

Re: Re: Re: Kolem Brna, 30.08.2016 19:38, Tori(m), (Houby)

Pěkný přechodník, tenhle se už moc nevidí.

Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 09:04, gazela(m), (Houby)

Dobrá čeština, to je další Zdeňkova disciplína

Re: Re: Re: Re: Re: Kolem Brna, 31.08.2016 15:33, Zdeno(m), (Houby)

Jednou mi někdo vyčetl nějakou chybu v souvislosti s mou láskou k hezké češtině. Opáčil jsem, že i když jsem její obdivovatel a milovník, že také chybuji a často se vůči ní proviňuji...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30