O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:19, alesjirsa(m), (Houby)

Tuto chorošovitou houbu jsem našel na pařezu smrku/borovice. Podle té ekologie jsem si nejdřív myslel, že by se mohlo jednat o outkovku zprohýbanou, která by měla vonět po celeru. Bohužel nevím, jak voní celer, ale mělo to nějakou dost intenzivní vůni. Dával jsem čichnout dědovi a ten mi pach po celeru nevyvrátil. Ovšem u outkovky zprohýbané bych si představoval, že bude mít ty póry více potrhané. Podobné póry by podle mne mohla mít pórnatka bledoplavá, ta ale roste na listnáčích.
Vyřešilo se to až doma. Pokusil jsem se tu houbu zmikroskopovat a zjistil jsem, že póry při otlačení mění barvu do červena, takže v tu chvíli bylo jasné, že by se patrně mělo jednat o pórnatici krvavějící (Rigidoporus sanguinoletus).

Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 13:05, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, díky moc za podobné přízpěvky. Vím, že většinu osazenstva to moc nezajímá, mě ovšem ano .

Jen dvě poznámky:

1/ kup si v márketu celer, ať jsi příště nezávislý na dědovi

2/ budu se těšit na vyluštění, protože pórnatici krvavějící mi to nepřipomíná (naopak mne při pohledu na fotografii právě napadla ta bledoplavá).

Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 13:27, alesjirsa(m), (Houby)

Ale neznám žádnou jinou chorošovitou houbu, která by měla otlačením červenající (a následně hnědnoucí) póry a mohla růst na jehličnanech. A mikroskopickému určování těchto hub, jak se zdá, zatím nějak nerozumím ...

Re: Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 18:32, alesjirsa(m), (Houby)

Ještě jsem pořídil tyto snímky. Je pravda, že bublinky mi to už moc nepřipomíná, ale nevím, zda jsou to výtrusy.

Re: Re: Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 20.08.2016 01:05, Tori(m), (Houby)

Jsou to výtrusy, bubliny by byly kulaté.

Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 13:41, basset(m), (Houby)

Chorchee, na základě čeho soudíš, že to většinu moc nezajímá. Podle toho zda k tomu něco např. mám nebo podle čeho? Já nekomentuji příspěvky, kterým nerozumím, ale čtu je. Některé přízpěvky jsou pro mne v neznámé tónině

Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:19, alesjirsa(m), (Houby)

Zůstává tu ale ovšem několik neobjasněných věcí. Jednak je to ten intenzivní pach. Dále jsem nikdy neviděl pórnatici krvavějící s hnědým odstínem rourek, proto mě hned nenapadla. A největší záhadou jsou mi výtrusy. Pod mikroskopem byla spousta bublinek, ale mezi nimi se našly překvapivě i nějaké spory. Z fotografií, které jsem na internetu našel, jsem zjistil, že ty výtrusy jsou úplně odlišné. To by musely nakonec být z nějaké jiné houby, ale nedokážu si vysvětlit, jak by se tam takové spory mohly dostat.
Takže záhada pokračuje ...

Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:40, Tori(m), (Houby)

Výtrusy lítají vzduchem a dopadnou kamkoli, včetně jiné houby. Očividně jsou z nějakého (jiného) basidiomycetu. Zkus udělat preparát tak, abys viděl basidie a co přesně na nich roste. Já třeba běžně u askoušů nacházím nalítané výtrusy pyrenomycetů.

Re: Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 13:25, alesjirsa(m), (Houby)

Zkusil jsem, ale nepodařilo se. Chorošovité houby mi prostě nějak nejdou zmikroskopovat. Viděl jsem tam akorát hyfy, basidie žádné a výtrusy rovněž ...

Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:19, alesjirsa(m), (Houby)

Na stejném místě jsem objevil trouchnivějící větev (snad borovice) a na ní tuto houbu.

Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:19, alesjirsa(m), (Houby)

Podle těchto buněk, kterými by mělo být tvořeno subhymenium, a dalších shodujících se znaků by se mělo jednat o brevicelicium zrnité (Brevicellicium olivascens). Patrně moje první, za pomocí mikroskopu určená kornatcovitá houba.

Pro doplnění: Výtrusy téměř kulovité, s kratičkým apikulem, 3,5-5 μm velké; hyfy přezkaté.

Re: Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 13:08, chorcheee(m), (Houby)

Gratuluji! Já včera mikroskopoval něco podobného a po chvíli jsem toho nechal, anžto jsem si s tím nevěděl rady . Později přidám fotografie, třeba mi s tím poradíš...

Re: Pár středečních zajímavých dřevomilek, 19.08.2016 12:19, alesjirsa(m), (Houby)

A na téže větvi byl i tento (snad) heterobasidiomycet. Vím jen, že výtrusy byly velice drobné, kolem 2 μm velké a hyfy byly přezkaté, septované, takže patrně šlo o generativní hyfy (jiného typu hyf jsem si nevšiml).


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30