Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: ...les..., 15.04.2013 15:56, Joska(m), (O přírodě)
Nejsem zrovna ten pravý, ale: M,S,A,P na foťáku není kvalita, ale režim focení. Na houby je celkem vhodný poloautomatický režim A. Tady si nastav hodnotu (expozice?) někde kolem -0,7, za slunečného dne třeba až -1,7 nebo -2,0, a zvolíš si clonu. Čím vyšší (třeba 22), tím bude ostřejší celá fotka, při nízké (5,6), tím bude okolí víc rozostřeno (hloubka). Citlivost ISO někde kolem 100 (64). Čas se Ti nastaví automaticky (nezapomeň na stativ, bez něj můžeš fotit tak akorát na AUTO), a pak už jen zkoušej a měň nastavené hodnoty... Ještě bych přidal odloženou expozici o 2s. Tak Hezký den!

Re: Re: ...les..., 15.04.2013 17:37, Zdeno(m), (O přírodě)
Joska Ti to docela dobře vysvětlil. Stativ a samospoušť (přiznám se, že pojem odložená expozice slyším poprve...). Na canonu používám zásadně manuální režim Av. Jak si zaostříš, tak to bude. Samospoušť vyloučí cuknutí foťáku při zmáčknutí expozice. To vůbec není zanedbatelné. Někdy se pozorně dívěj na foťák, co dělá při nedostatečné fixaci a aretaci stativu. Vždy zkontroluj dotažení všech fixačních prvků. Při takové dvacetivteřinové expozici je každé zachvění sakra na snímku vidět...

Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 18:36, Lesní.muž, (O přírodě)
... SEM TOTÁLNÍ TRUBKA NA FOCENÍ I CELKOVĚ
měl sem dřív dva kompakty klasiku, jeden jsme ztratili, druhej jsem vyléčil úderem o stůl, pak sem nefotil, tima dvouma byla pěkná fotka náhoda, asi tak za 3000 jedna
ano dovolená, chlastačka, vejlety atd. v pohodě, jinak nic moc
pak mi ježíšek přinesl mazla fujku, už je to moje zlatíčko, pátral sem čtrnáct dní po internetu něco pro blbce a na makro vyšlo tohle
snad se nikdo neurazí, ale perfektní vysvětlení, jak mají fotit blbci jako já, je na tomto servru http://www.digimanie.cz/fotime-s-koalou/ mě to teda pomohlo moc
jinak mi moc pomáhá fotošop, umí kouzlit s obrázky, toť vsjo hezký podvečer 
Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 18:59, vlk(m), (O přírodě)
...díky vám všem...manuál ke Canónku má 325 stran a ještě nejsem ani v polovině...a co se týče L,M,S 1,2,3 RAW a RAW+L tak se kapitola fakt jmenuje Nastavení kvality záznamu snímků...dnes jsem si vyfotil stejnou krajinu ve všech 10 možnostech a koukám na to jak zjara, fotky maj od 277 kb až po 32 Mb...no uvidime...jo a dostal jsem stativ...sice takové prdítko, ale drží...snad ho použiju...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 19:13, Zdeno(m), (O přírodě)
Zatím neřeš RAW, to je pro pokročilé, drž se té elky, na 8GB kartu dáš skoro 1700 obrázků...Ale ten stativ mi přijde málo stabilní na těžkou zrcadlovku...Já mám Velbon CX 460 mini a ten je prima...Jak jsem poznamenal, je to jako šetřit na pneumatikách, vymstí se to...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 19:46, Zdeno(m), (O přírodě)
Elko nezubaté, kvalitnější...Měl sis předmazat, nikdy nesmím mít plno, Murphy na to čeká. Jakmile jsi na konci, prohlédni kartu a smaž nejhorší. Fotky stahuji denně, při poslední pětině kapacity stahnu celou kartu na záložní disk a vymažu, abych měl tvůrčí volnost...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 19:50, vlk(m), (O přírodě)
..tohle je poslední fotka co jsem dal...celkem 779, ale FotoZoner 13 při automatickém vylepšení je skoro nezmění...vyzkouším normální ,,L,,...ono to focení není jenom o mačkání spouště...ještě jednou díky kluci za vaše zkušenosti...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 20:35, Forrest Run(m), (O přírodě)
Tohle je Joby "Gorilla", to je výtečnej statif, unese až 3kg a navíc má výřez na hlavici pro větší vyklopení/sklonění

.....taky má vodováhu? Někdy je to docela užitečná věcička!:-)
Měl jsem před tím jeho menší verzi, ale tý popraskaly kroužky okolo kuliček
..naštěstí ve FotoŠkoda se k tomu postavili velmi vstřícně a vyčenžovali mi ho...tak jsem si rovnou pár stovek připlatil a mám pohodičku!:-)
Ještě plánuju nosit si do lesa i gumicuk, abych ho mohl použít i coby "šplhouna" po kmeni!:-)
A pak ještě plánuju přidělat k hned pod kulovou hlavu 2 pidiLED diodky s rozptylkou, třeba z tužky, abych to měl hezky podsvětlený!:-)
Neboj, Lojzine, až dorazíme na smrže, tak Ti ukážeme, jak se fotí, přímo "in natura", určitě pár zlepšováků pochytíš!:o))

Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 18:57, Joska(m), (O přírodě)
No jasně, vždyť jsem se zmínil, že nejsem ten, kdo by měl něco vysvětlovat. Pletu si dojmy s pojmy, Ty ses ptal na kvalitu (L, M, S) a já Ti cpu režimy. Sorry. A souhlas se Zdenem, kvalita L, tolik fotek za den neudělám, abych vyčerpal kapacitu karty, proto radši tu kvalitu lepší.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...les..., 15.04.2013 19:52, Zdeno(m), (O přírodě)
Ano, ani autem nejezdím pořád na plný plyn, nicméně není to o pixelových rekordech, ale o kvalitě, úrovni případného výřezu a možnostech následných úprav včetně doostření...Není-li problém použít a využít možností konkrétního foťáku, je to jako neřadit čtyřku a pětku...

Re: Re: ...les..., 15.04.2013 17:42, Zdeno(m), (O přírodě)
Sport preferuje krátký čas na úkor clony a šumu z vysokého ISO...Podívej se na hodnoty v exifu...Já miluju tu vatu, kterou vyrobíš nastavením maximální clony...Teprve tak od jedné vteřiny to je ta správná doba...Že bez stativu je to nemožné snad ani nemusím zmiňovat..