O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dub červený , 22.02.2013 09:33, Lesní.muž, (O přírodě)

Nahodím nové vlákno Dub červený. Tenhle přivandrovalec z ameriky překyseluje půdy, sice pod ním rostou krásný hřiby, jinak bída. Bylinný podrost prakticky žádný, houbeles jen pár druhů. Sem se setkal jen s menšíma plochami tak do 15 arů ale i to se mi zdálo mocPřímo abych tenhle dub zavrhoval to ne, oproti akátu jeho dřevo není jen na topení, akát se dá ocenit jen jako pastva pro včely a doupnej strom, no ale radši vidím lípy než ty potvory ostnatý. Červeňáka preferuji jen jako dva tři kousky na pasece. Vojáci nám budou vracet asi 100 hektarů lesa, ožinoval sem tam asi 20 arovou pasečku, jsem celkem zvědavej jak ten porost bude vypadat a co v té omladině bude vegetovat. Na nouzově je asi 30 let stará dubina asi tak 4-5 arů docela se mi to jeví tak, že bych to podsázel bělokorkou do oplůtků tak 20 až 30 kousků. Pište kdo znáte větší plochy s američanem jak to tam vypadá po ekologické stránce.

Re: Dub červený , 22.02.2013 19:30, Zdeno(m), (O přírodě)

Kantorská zkušenost napovídá, že ne každý vysype briskně z rukávu převody plošných jednotek, jak jsem je naučil žactvo tak, že dodnes coby byť z méně podnětného sociálního prostředí, mnohdy hravě přečíslí středoškoláky...Těch 100 hektarů je čtverečný kilometr, čtverec 1000 x 1000 m, tedy celý milion metrů čtverečných. Těch dvacet arů si můžeme nejlépe představit jako čtverec se stranou zhruba 45 m, no a těch pět arů?...No, čtverec o straně zhruba 22 metrů...Sorry, jestli to z rukávu sypete...

Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 13:51, Lesní.muž, (O přírodě)

... nevěděl sem, že tyhle plošné míry budou dělat nějaké potíže, je to orientačně. Chtěl sem jen nahodit téma na červený dub u nás ve velkém nejsou, ale jinde ju, jen sem chtěl rozjet debatu. Jinak s hajným používáme míru proměnou. Hafo které má 6 mňouků, například pro hajnýho jedno hafo je 5 metrů dřeva, pro mne 1 metr dřeva. Já naložím na piditraktůrek metr dřeva, on za traktor 5 metrů, Ještě jeden příklad hafová oplocenka má kolem 5 arů, neboť je to jedna fůra oplocenek. Necháme míry mírama.

Re: Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 15:36, Zdeno(m), (O přírodě)

No ony potíže asi nedělají, ale osvěžit si je prospěje i mně...

Re: Dub červený , 23.02.2013 09:22, samotářka, (O přírodě)

My včelaři dub červený v lásce nemáme. Mnohem lepší jsou plané třešně. Někde jsem četla, že lesníci už vypěstovali z planých třešní takové odrůdy, které se hodí do lesa a dávají kvalitní dřevo, a plody třešně pro ptáky.

Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 14:06, Lesní.muž, (O přírodě)

... pokaď vím sází se jen třešeň ptačí, někdy též nazývána lesní. Má nejcenější dřevo co může u nás vyrůst. Pokaď ten článek najdeš pošli mi odkaz, ale zdá se mi to nějaká blbost. Roubují se šumavské jedle, někde objevily asi 20 jedlí z původní šumavského geofondu, tak se to snažejí navrátit zpět. Můj názor je takový pokaď se jedle bude sázet do hafových oplocenek (kolem 5 arů) zastíněných okolním lesem,nebo podsazovat, vrátí se ke své dlouhověkosti. Něco podobného se děje i s buky, Uvidíme tak za 150 let

Re: Dub červený , 22.02.2013 09:35, Lesní.muž, (O přírodě)

... jeden krasavec od američana.

Re: Re: Dub červený , 22.02.2013 18:34, Zdeno(m), (O přírodě)

Zajímavé pojednání, Karle...Měl bych taky zajímavou úvahu o tom, když obrazně řečeno vstoupí našinec někam, kde mu to příjde jako mohutný les američanů, včetně myšlenkových pochodů a vnímání světa...Nevím, nevím, zda to ustojím...

Re: Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 14:19, Lesní.muž, (O přírodě)

... tohle budu muset probrat se skřítky a trpaslíky

Re: Re: Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 14:28, Lesní.muž, (O přírodě)

... tak po krátké poradě jsme došli k tomu samému jako tenhle hovniválek z červených dubů Braškovský les část v Háku

Re: Re: Re: Re: Re: Dub červený , 23.02.2013 19:46, Zdeno(m), (O přírodě)

Dobrá, přitlačím na relaxaci...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30