O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Diachea leucopodia, 12.07.2020 00:16, chorcheee(m), (O přírodě)

Drazí,

protože mi děláte celkem radost s těma hlenkama, také jednu přidám .

Včera jsem navštívil PR Libochovka (mnozí znají), kde jsem hledal mladé mechové sporofyty. Vrátili mi můj slavný mechový článek z jednoho celkem prestižního časopisu na doplnění. Tak se těším, že to nakonec vezmou a budu slavný . Ale najít mladé mechové tobolky je v tento čas obtížné. Většina mechů plodí od podzima do jara. Ale tak chci konečně nějaký profesní úspěch, tak se musím snažit .

No, ale našel jsem tam hlenku! Prvonález! Včera. Byla úplně bílá, jako mladá vlnatka (třeba Arcyria denudata je ponejprv mléčně bílá, pak rychle zčervená). Podle xichtu jsem ale věděl, že toto je lysoblanka. Uložil jsem ji do pivní lahve, kterou jsem měl v batohu, aby předčasně nevyschla a v práci ji dal do Petriho misky. Než jsem pořešil všednodenní agendu (2 - 3 hodiny), byla sporotéka mléčně čokoládová! Můj plán dokumentovat celé zrání tak padl. No a přes noc, hanba mluvit, mi vyschla úplně a nedozrála regulérně.

Co naplat, vypravil jsem se dnes (koukám, že už vlastně včera) s podvečerem do pralesa znova. Chvíli jsem nemohl místo najít, sprostě nadával, jaký jsem vůl. Ale za chvilku se zadařilo. Stovky sporangií na malých větvičkách ve stínu padlého smrkového velikána! Tentokrát už jsem měl krabičky na hlenky a tak jsem pár větviček s dozrálými sporangii odebral a v práci se hned vrhl k mikroskopu. Nasadil svůj LED prstýnek a začal střílet stovky fotografií s malou hloubkou ostrosti (při velkém zvětšení to jinak ani nejde) a dělat z nich skládanky.

Tady je výsledek skupinky s objektivem 4x (šířka políčka 5.5 mm). Vidíte vypadané spory na nožičkách? Pavla by jistě fotografii nazvala "Blíženci" .

Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 00:16, chorcheee(m), (O přírodě)

A zde pokus o jednu plodničku s větším zvětšením (obj. 10x), delší rozměr asi 2 mm.

Tak čágo belo šílenci! .

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 07:41, Pavla, (O přírodě)

Dobré ráno, šílenče, vím, jak máš rád pochvaly, tak za tento příspěvek (i obrázky, samozřejmě) Tě musím obrovitánsky pochválit a pogratulovat k prvonálezu. Btw moc bych Ti nějakou tu slávu přála.

A když už jsme se tak rozhlenkovali, dovolím si přidat ještě jeden svůj postřeh z Vysočiny.

Re: Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 07:43, Pavla, (O přírodě)

Je všeobecně známo, že hlenky jsou dravci a dokonce existuje i teorie, že k nám přišly z Vesmíru. Vnímáme je jako neobyčejně krásné a barevné, ale neměli bychom si na ně dávat lepší pozor? Aby nás jednou neschramstly všechny. Nepřipadne Vám divné, že houby vyrostlé v mraveništi jeho život a chod nijak nenaruší,

Re: Re: Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 07:44, Pavla, (O přírodě)

zatímco tyto (z mého pohledu) obří hlenky

Re: Re: Re: Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 07:47, Pavla, (O přírodě)

se "roztahovaly" na hromadě jehličí široko daleko bez přítomnosti jediného mravenečka? Příspěvek berte jako vždy s humorem, ale copak se neříká "na každém šprochu pravdy trochu?"

Mějte krásnou neděli, ať už s konspiračními teoriemi, či bez nich.

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 09:25, soucekp, (O přírodě)

Krásný! Má nohu jak smrž

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 10:23, mipera, (O přírodě)

Super

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 10:32, Véna, (O přírodě)

Nádhera.

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 17:20, basset(m), (O přírodě)

.. a proč sbíráš tak malé smrže ? Ale jinak, klóbrc dolů !!!

Re: Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 22:21, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky! Asi mám trošku blbě vyváženou bílou. Ani basset si toho nevšiml? . Ale jo, určitě všimnul, ale chtěl být na mne hodný, že?

Ještě zkusím udělat nějaké stacky (pokud mi ty hlenky z laborky někdo zatím nevyháže - už se mi tam válí fšude) .

Zelené pozadí je od takového to samolepícího lístečku co se lepí na dveře (či jinam) se vzkazy typu "nejsem tu, kašlu na vás" a podobnými. S černým pozadím nevynikly sporotéky, s bílým zase nožičky. Tohle mi přišlo nejlepší. Ale přestože mám na kameře manuálně nastavenou bílou podle LED osvětlovacího prstýnku, barevné pozadí samozřejmě odráží barevně ujeté světlo a to tvoří nějaké(asi celkem malé) % celkového osvětlení. Takže nožičky nejsou tak bílé, jak by druhové jméno naznačovalo. Snad ještě vylepším...

Re: Re: Diachea leucopodia, 12.07.2020 22:28, tomaj, (O přírodě)

Super hlenko pokec, krásné fotky. Díky.

Re: Re: Diachea leucopodia, 13.07.2020 01:06, Kraken(m), (O přírodě)

SUPER!!!

Re: Re: Diachea leucopodia, 13.07.2020 14:31, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)

Tak to je suprový!


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30