Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Velký pátek, 18.04.2014 21:58, gazela(m), (O přírodě)
V křesťanském kalendáři je poslední pátek před velikonocemi označený jako Velký. Je součástí Svatého týdne, který začíná nedělí před ním, zvanou Květná. Velký pátek připomíná smrt Ježíše Krista na kříži.
Re: Velký pátek, 18.04.2014 21:58, gazela(m), (O přírodě)
Velký pátek je den přísného půstu. Asi 40 států uznává Velký pátek jako den pracovního klidu. Občas se i u nás někteří senátoři snaží o zavedení téhož.
Ve většině německých zemí platí tento den zákaz pořádání tanečních slavností a sportovních akcí.
K tomuto dni se vztahuje několik pranostik: - Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej
- Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda - Velký pátek deštivý - dělá rok žíznivý
Re: Re: Velký pátek, 19.04.2014 18:45, vlk(m), (O přírodě)
...kouzelné...
- Velký pátek vláha - úrodu zmáhá - Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí. Můžeme být klidní, dnes pršelo, mělo by být tedy dostatek vody i úrody. Pokud je na těch pranostikách něco pravdy
Re: Re: Velký pátek, 18.04.2014 22:05, basset(m), (O přírodě)
krásná sada
Re: Re: Velký pátek, 18.04.2014 22:08, kápo(m), (O přírodě)
Dobrá,poučná práce,super fotky(na ja sewer) chybí užjen houbička
Re: Re: Re: Velký pátek, 18.04.2014 22:13, vlk(m), (O přírodě)
...kluci už všechno napsali...já jen smekám...
Re: Re: Re: Re: Velký pátek, 18.04.2014 22:36, Zdeno(m), (O přírodě)
I já se přidávám, ČSN seweru jsou holt nastaveny ostře. Gazelu jsem opomněl jmenovat coby majitelku bronzu...Stačilo se správně zařadit. Posílám další obrázek z dnešní návštěvy příbuzných, kteří chovají kdeco..Takže ta kačka je vopravdická, jakkoli by to mohlo nevypadat. Anička měla zážitky. Sice se v líhni držela za nos, ale zvědavě nahlížela do té "mikrovlnky" na káčata...Mají tam mimochodem i ty kachnožrouty slimáků. Na dotaz, zda opravdu mají rádi plže, paní farmářka odvětila, jo, ale taky čerstvé saláty a další zeleň. Přišlo mi to jako vedlejší účinky léků...
Re: Re: Re: Re: Re: Velký pátek, 18.04.2014 23:04, gazela(m), (O přírodě)
Za bronz děkuji a opět překvapeně Chcete houbičky, budou houbičky. Hned příště Dík za pozitivní reakce.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30