Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:40, karelzbrd(m), (O přírodě)
myslíš tenhle recept vyhrávající soutěže?
NEJLEPŠÍ NAKLÁDANÉ HOUBY
Postup:
Houby vyčistíme - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou, nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme ještě v den sběru!
Ve velkém hrnci, naplněném houbami téměř do poloviny, houby předvaříme v co největším množství vody. Na 1 litr vody použijeme rovnou polévkovou lžíci soli, 16 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření,1 bobkový list. Můžeme přidat kořenovou, zvláště celer.
Houby předvaříme podle tvrdosti 10 - 20 minut. Václavka je za syrova jedovatá - vaříme vždy dvacet minut, hlíva ústřičná bývá v některých částech plodnice tužší, tyto části vaříme až jednu hodinu. Po celou dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slejeme a houby opláchneme na sítě studenou vodou. Pokud použijem kořenovou zeleninu, odstraníme ji a dál již nepoužíváme.
Nálev:
0,25 l octa 8%
0,75 l vody
20 g soli - rovná polévková lžíce
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla nebo 10 kávových lžiček cukru nebo 10 dávek Xylitolu
1 bobkový list
1 hřebíček
3 kuličky nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného seminka
0,5 lžičky koriandru (plod)
Vše necháme 5 minut povařit, přecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou - cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, sladkou paprikou, brokolicí, patizonem a koprem asi do tří čtvrtin sklenice. Musí nám zbýt dostatek místa pro nálev. Do každé sklenice přidáme pro vyvážení chuti malý kousek feferonky. Nejvýrazněji koření dlouhé, mírně palčivé "kozí rohy", do sklenice 0,37 l použijeme asi 6 cm této papričky.
Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100°C.